× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για το Εξοικονομώ 2021 και για τα αδήλωτα τετραγωνικά»

Αναφορά του βουλευτή Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Υπουργό Περιβάλλοντος

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/1/2022

«Να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για το Εξοικονομώ 2021 και για τα αδήλωτα τετραγωνικά»

Αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» και την παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Στην κοινοβουλευτική παρέμβαση του προς τον κ. Σκρέκα, ο Γιάννης Μπουρνούς στηρίζει τα εύλογα και αρκούντως τεκμηριωμένα αιτήματα των μηχανικών του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη επέκτασης του χρονικού διαστήματος για την υποβολή αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ» με παράλληλη παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Στα ήδη πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί στο σύνολο της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων στο εν λόγω πρόγραμμα, προστίθενται και οι αναγκαίοι περιορισμοί της δραστηριότητας τους, λόγω των έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον Covid-19. Ειδικά στην περίπτωση μηχανικών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, ο αναγκαίος περιορισμός στη δυνατότητα φυσικής παρουσίας για την άρτια εκπόνηση των μελετών και της διεκπεραίωσης του έργου τους, δυσχεραίνει έτι περαιτέρω την κατάσταση και συνηγορεί στην αναγκαιότητα της αιτούμενης παράτασης.

Ο Βουλευτής Λέσβου σημειώνει ότι πρέπει να παραταθεί και η λειτουργία της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά προκειμένου να έχει την δυνατότητα ο ωφελούμενος να προβεί στις διορθώσεις που απαιτούνται για τη υποβολή της αίτησής του και να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερχρεώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Ο κ. Μπουρνούς καλεί τον κ. Σκρέκα να αποδεχθεί τα αιτήματα του ΤΕΕ και να προχωρήσει άμεσα στην παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» αλλά και της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2022

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021» με παράλληλη παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά».

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορά με την επιστολή του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με την οποία ζητείται η παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021», με παράλληλη παράταση της προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά.
Στον οδηγό εφαρμογής του Προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», προσδιορίζεται ως ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων για την ένταξη των ενδιαφερομένων στο πρόγραμμα η 13η Δεκεμβρίου 2021 ενώ το χρονικό διάστημα υποβολής ορίζεται στις 50 ημέρες. Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα τροποποίησης του ως άνω χρονικού διαστήματος, ήτοι παράτασης, «εφόσον αυτό καθίσταται αναγκαίο στα πλαίσια λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών».
Περαιτέρω, από την 30η Δεκεμβρίου 2021 και έως την 24η Ιανουαρίου είναι σε ισχύ έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας λόγω του Covid-19, τα οποία περιλαμβάνουν στο πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου την παροχή τηλεργασίας ή την παροχή εργασίας σε χώρο όπου δεν έρχονται σε επαφή με το κοινό.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι σημαντικός αριθμός μηχανικών, που έχουν αναλάβει την εκπόνηση μελετών για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα, ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και η παρούσα έκτακτη κατάσταση δυσχεραίνει το έργο τους, εφόσον συχνά απαιτείται η φυσική τους παρουσία για την άρτια εκπόνηση και διεκπεραίωση του έργου τους.
Καλείται ο Υπουργός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021», κατά ίδιο χρονικό διάστημα με αυτό της ισχύος των ως άνω έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του Covid-19, ήτοι τουλάχιστον έως την 24η Φεβρουαρίου 2022.
Καλείται, επίσης, ο Υπουργός να ενεργήσει προκειμένου, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, να είναι ανοικτή η πλατφόρμα για τα αδήλωτα τετραγωνικά ώστε να μπορεί ο ωφελούμενος να προβεί στις διορθώσεις που απαιτούνται για τη υποβολή της πρότασης παρέμβασης του και να αποφευχθεί ο κίνδυνος υπερχρεώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων.

Επισυνάπτεται η επιστολή.
Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες και να μας ενημερώσετε σχετικά.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρέλλης και Χοχλάκα στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ‑ΚΙΝΑΛ

Πρώτος ο Αντρέας Σουρόπουλος- Στην πρώτη 10δα και ο «Παπανδρεϊκός» Μιχάλης Καρχιμάκης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Για την τεκμηρίωση της διαλέκτου της Λέσβου

Εκδήλωση από τη Λέσχη Πλωμαρίου
ΥΓΕΙΑ

«Μεγαλώνει» το νοσοκομείο Μυτιλήνης

Νέες ιατρικές ειδικότητες εντάσσονται στο οργανόγραμμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αφήγηση παραμυθιών στην πλαζ Τσαμάκια

Μία διαδραστική μουσική αφήγηση για παιδιά κάθε ηλικίας από τη θεατρολόγο και ηθοποιό Νάσια Δαφιώτη με τη συνοδεία κιθάρας, την Τετάρτη στις 7 το απόγευμα
ΥΓΕΙΑ

45 φιάλες αίματος στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου της περιοχής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έκθεση ζωγραφικής για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, μέσα από ποικίλες δράσεις
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εικόνα εγκατάλειψης με ξερά χόρτα και σκουπίδια στα Τσαμάκια

Μια ανάσα από το καλοκαίρι κι ενώ εντός της εβδομάδας προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες, τα χόρτα στις περισσότερες περιοχής του Δήμου Μυτιλήνης δεν έχουν κοπεί.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περιοδείες και συναντήσεις της Μαρίας Κομνηνάκα στη Λέσβο

Στο πλαίσιο των συναντήσεων η βουλευτής του ΚΚΕ συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των στρατιωτικών, περιόδευσε στην αγορά της Μυτιλήνης και συμμετείχε σε διάφορες εκδηλώσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Έρχονται οι αποζημιώσεις για την καρπόπτωση του Νοεμβρίου

Τον Ιούνιο οι πληρωμές εκτιμά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αιγαίου του ΓΕΩΤΕΕ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δεύτερος στο τρίαθλο ο Μπιτάδος στην Πορτογαλία

Αξιόλογη παρουσία και έπαθλο του Μυτιληνιού Πρωταθλητή Ελλάδας, σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα- Τι είπε στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η άνοδος της Ηλία Βενέζη λόγω έργων της ΔΕΥΑΛ

Αύριο Τρίτη 24 Μαΐου από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ασκηση για την αντιμετώπιση Δασικής Πυρκαγιάς στη Μυτιλήνης

Θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10 το πρωί στην περιοχή Κρατήγου - Αγριλιάς με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών