× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Επείγει η ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών της Λέσβου»

Ερώτηση του βουλευτή Λέσβου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/1/2022

«Επείγει  η ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών της Λέσβου»

Ερώτηση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις απώλειες εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών εξαιτίας των κλιματικών συνθηκών των τελευταίων ετών, κατέθεσε ο βουλευτής Ν. Λέσβου Γ. Μπουρνούς με τις συνυπογραφές δεκαέξι βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Κατά την ελαιοκομική περίοδο 2020-21 προκλήθηκε από τις καιρικές συνθήκες πτώση της παραγωγής κατά 64% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας, με συνέπειες σε όλο τον λεσβιακό ελαιώνα (πολύ πάνω από το 30%), αλλά προφανώς και στην οικονομία όλου του νησιού. Συνεπώς, τηρούνταν όλες οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ένταξης όλων των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για την περίοδο 2020-21.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται στην ερώτηση του Γ. Μπουρνού, στη φετινή ελαιοκομική χρονιά 2021-22 παρουσιάστηκαν εκ νέου σοβαρά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια του νησιού, ξανά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή ή την ακαρπία στο μεγαλύτερο ποσοστό του λεσβιακού ελαιώνα. Γεγονός που παραδέχτηκε και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Λυκουρέντζος, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη τον περασμένο Ιούλιο και κατόπιν αυτοψίας των ελεγκτών του ΕΛΓΑ. Ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε στους ελαιοπαραγωγούς για τη σύνταξη ειδικής μελέτης με στόχο να δοθούν ενισχύσεις, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Ο Γ. Μπουρνούς υπογραμμίζει την κορυφαία σημασία της ελαιοκαλλιέργειας για τη Λέσβο και την αγροτική οικονομία της, αλλά και το υψηλό καλλιεργητικό κόστος που, σε συνδυασμό με τις καθηλωμένες τιμές ελαιολάδου τα προηγούμενα χρόνια, έφεραν μείωση εισοδήματος στους καλλιεργητές, αλλά συντέλεσαν και στην εγκατάλειψη της ελαιοκαλλιέργειας στη Λέσβο με το συνεπαγόμενο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ερωτάται αν προτίθεται τελικά να εντάξει τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου στο καθεστώς των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για την περσινή χρονιά, καθώς τηρούνται όλες οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, αλλά και αν προτίθεται να τους ενισχύσει για τη φετινή χρονιά αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΠΑΑΤ και ειδικά τις ενισχύσεις de minimis. Τέλος, ο Γ. Μπουρνούς ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για το ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να προστατευτεί συνολικά ο Λεσβιακός ελαιώνας και οι παραγωγοί του από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την Εθνική Πράσινη Συμφωνία ο Πέτρος Κόκκαλης

Την πολιτική πρόταση του κόμματος Κόσμος πλαισιώνουν οι «Πράσινοι – Οικολογία» και το «Βολτ Ελλάδας»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Έκλεψε την πόρτα από αγρόκτημα

Σε βάρος του φερόμενου ως δράστη σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

30 κιλά αχιβάδες εντόπισε το λιμενικό

Σε έλεγχο στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το «καλάθι της αγάπης» σε 140 οικογένειες της Λέσβου

Τρόφιμα από τον Ερυθρό Σταυρό σε ευάλωτους, αλλά και στο Κοινωνικό Συσσίτιο της Μητρόπολης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζουν Αγία Ειρήνη και Αγιος Θεράποντας στη Μυτιλήνη

Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τη Λαμπροβδομάδα και στις 13 έως 19 Μαΐου
ΥΓΕΙΑ

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από το υπουργείο Υγείας και μέτρα προφύλαξης

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα, σε πολλές περιοχές της Λέσβου, λόγω της αφρικανικής σκόνης που έχει κάνει την εμφάνισή της τις τελευταίες ημέρες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βρέθηκε γάτα στην Κουλμπάρα

Φοράει κόκκινο μαντήλι στο λαιμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νέος Υπολιμενάρχης στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Ο Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Κουλίκας ορίσθηκε στην θέση του Υπολιμενάρχη