× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χειμώνας στους υγροτόπους της Λέσβου!

Εξορμήσεις παρατήρησης πουλιών από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/1/2022

Χειμώνας στους υγροτόπους της Λέσβου!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου / Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής θέλοντας να προάγουν τη γνωριμία του κοινού με τον φυσικό πλούτο της Λέσβου-Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO διοργανώνουν εξορμήσεις παρατήρησης φύσης στους υγροτόπους - προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι υγρότοποι της περιοχής της Μεσογείου φιλοξενούν κάθε χειμώνα περίπου το 50% των χηνόμορφων πουλιών (πάπιες, χήνες) ολόκληρης της Ευρώπης. Τα πουλιά βρίσκουν εδώ τις απαραίτητες ηπιότερες καιρικές συνθήκες και, φυσικά, τροφή ώστε να επιβιώσουν. Προς το τέλος της εποχής (κάποια είδη ήδη από τον Ιανουάριο!) θα μεταναστεύσουν πάλι πίσω σε βορειότερες περιοχές, όπου θα φωλιάσουν.

Το χειμώνα στη Λέσβο έχουν καταγραφεί 14 είδη πάπιας, 4 είδη χήνας και 3 είδη κύκνου. Κοινές πάπιες είναι η Πρασινοκέφαλη, το Σφυριχτάρι, το Κιρκίρι, λιγότερο κοινές είναι η Χουλιαρόπαπια, ο Θαλασσοπρίστης, η Ψαλίδα και ο Καπακλής, και σπάνιες είναι το Γκρισάρι, το Νανοπρίστη. Εξαιρετικά σπάνιες (1-2 καταγραφές μόνο) είναι η Βουκεφάλα, το Φερεντίνι, το Κεφαλούδι, η Μαυροκέφαλη Πάπια και η Σταχτόπαπια. Οι χήνες εμφανίζονται πιο σπάνια από τις πάπιες και όχι κάθε χειμώνα, με πιο κοινές την Ασπρομέτωπη και την Σταχτόχηνα, ενώ έχουν ελάχιστες φορές καταγραφεί η Κοκκινόχηνα και η Νανόχηνα. Κάτι ανάμεσα σε πάπια και χήνα είναι η Βαρβάρα και η Καστανόπαπια, είδη που ενώ αναπαράγονται στη Λέσβο, έχουν ακόμα μεγαλύτερους διαχειμάζοντες πληθυσμούς εδώ. Τέλος, τα τρία είδη κύκνων, που και αυτά δεν παρατηρούνται κάθε χρονιά, είναι ο Βουβόκυκνος, ο Αγριόκυκνος και ο Νανόκυκνος- με σπανιότερο τον τελευταίο.

Σε χρονιές που το κρύο έχει αρχίσει από νωρίς (Οκτώβριο), και είναι παρατεταμένο (συνεχόμενες εβδομάδες παγωνιάς στη Βόρεια Ελλάδα) φτάνουν στο νησί περισσότερα είδη ενώ παράλληλα τα κοινά είδη καταγράφονται σε πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς. Τότε είναι επίσης πιθανό η περιοχή μας να δέχεται και πουλιά που εγκαταλείπουν τους υγροτόπους από το εσωτερικό της Τουρκίας αναζητώντας ηπιότερες συνθήκες στα παράλιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα πουλιά στους υγροτόπους της Λέσβου αλλάζουν με τις εποχές. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να παρατηρήσουμε τα είδη του χειμώνα που θα βρίσκονται εδώ μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η εξόρμησή μας στην Αλυκή Καλλονής θα πραγματοποιηθεί την  Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 κατά τις ώρες 10:00-13:00. Στόχος μας θα είναι να δούμε 6-9 είδη πάπιας και φυσικά αρκετά άλλα είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών (Φλαμίνγκο, Αργυροπελεκάνους, ερωδιούς, κ.ά.). Παράλληλα θα γνωρίσουμε ξανά τον σημαντικότερο υγρότοπό του νησιού μας καθώς οι βροχοπτώσεις τον έχουν μεταμορφώσει και επεκτείνοντας τις πλημμυρισμένες του εκτάσεις (σχηματισμός των μεσογειακών εποχικών τελμάτων).

Οι συμμετέχοντες στην εξόρμηση δεν είναι απαραίτητο να έχουν πρότερη εμπειρία στην παρατήρηση πουλιών. Οι ομάδες με τις οποίες θα γίνει η παρατήρηση πουλιών/επίδειξη δακτυλίωσης δεν θα υπερβαίνουν τα 10 άτομα (για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων του Covid-19) και θα είναι 2: στις 10:00 ή στις 11:30. Σε αυτές θα πρέπει να έχει προηγηθεί δήλωση συμμετοχής. Η δραστηριότητα της παρατήρησης πουλιών προσφέρεται για ενήλικες και παιδιά (8 ετών και άνω), διαρκεί 1,5 περίπου ώρα και είναι δωρεάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 22510-47033.

Περισσότερα για τα πουλιά και τις προστατευόμενες περιοχές της Λέσβου στον ιστότοπο του ΚΠΕΝ Καλλονής: www.lesvosbirds.gr και τη σελίδα του στο Facebook.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τους ιστοτόπους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Γεωπάρκου Λέσβου www.lesvosmuseum.gr, www.petrifiedforest.gr, www.lesvosgeopark.gr και τις σελίδες τους στο Facebook. Τηλέφωνα επικοινωνίας 22510-47033, 22530-54434 και e-mail: [email protected].

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Διαμαρτυρήθηκαν για την έλλειψη φωτισμού και διαγράμμισης στον κόμβο της Ανεμώτιας

Κάτοικοι του χωριού μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ανεμώτιας μίλησαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτη βλάβη στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΛ στα «Αμπελάκια» Καλλονής

Η ΔΕΥΑΛ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών καθώς η βλάβη θα αποκατασταθεί σε λίγες μέρες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δυσαρέσκεια Σηφουνάκη για τη μηδενική αναφορά στο έργο του

«Οι Υπουργοί και ο Πρωθυπουργός ευλόγησαν εαυτούς χωρίς καμία αναφορά στους πραγματικούς εμπνευστές και δημιουργούς του μεγάλου αυτού έργου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Σε προεκλογικό κλίμα, παρουσία Μητσοτάκη, η παράδοση του οδικού άξονα Καλλονής‑ Σιγρίου

Φανερά δυσαρεστημένος ο Νίκος Σηφουνάκης για τη μηδενική αναφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ από τον υπουργό Μεταφορών, τον υφυπουργό, αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Θεόδωρος Παραδέλλης υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα διεκδικήσει την ψήφο της κάλπης των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνίου
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Στην εταιρεία «Ακτωρ» και το φράγμα Τσικνιά

Σε ένα μήνα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την ανάληψη του έργου προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνεδριάζει η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης

Με εφτά θέματα στην ημερήσια διάταξη