× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η μετάλλαξη Όμικρον επιταχύνει τις εξελίξεις για την ενδημικότητα της νόσου»

O Kαθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σε μια καίρια και ψύχραιμη τοποθέτηση για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/12/2021

«Η μετάλλαξη Όμικρον επιταχύνει τις εξελίξεις για την ενδημικότητα της νόσου»
' χρόνος ανάγνωσης

Μπορεί ο αριθμός κρουσμάτων να ακούγεται σοκαριστικός, στην πραγματικότητα όμως είναι η εξέλιξη της υπερμεταδοτικότητάς της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με τον αριθμό – ρεκόρ που διενεργήθηκαν.

Προφανώς στους ειδικούς δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη ο αριθμός – ρεκόρ και ένας από αυτούς που εξέφρασαν την άποψη ότι η τελευταία μετάλλαξη του Sars-COV-2 είναι μια ευκταία εξέλιξη είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο γνωστός για τις καίριες και ψύχραιμες τοποθετήσεις του καθηγητής τόνισε, μιλώντας στο ράδιο ΕΝΑ, ότι η Όμικρον είναι κατά τα φαινόμενα η πορεία προς την ενδημικότητα του ιού και εκτίμησε ότι θα μας ταλαιπωρήσει έως τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη το πανδημικό κύμα της Όμικρον, βλέποντας και την πορεία του στη Νότια Αφρική, δείχνει ότι έρχεται με μεγάλη ένταση μεν, όμως δεν κρατά πολύ. «Η Όμικρον μπορεί να μην είναι κακή μετάλλαξη, μπορεί να είναι μια πορεία προς την ενδημικότητα. Αυτό που θα γίνει είναι αυτό που ξέραμε, η πορεία προς την ενδημική νόσο. Δηλαδή οι άνθρωποι που έμπαιναν στο Νοσοκομείο και είχαν άλλα προβλήματα υγείας όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ζάχαρο και κολλούσαν οποιοδήποτε ιό περνούσαν δύσκολα και κάποιοι δυστυχώς πέθαιναν. Αυτό θα γίνει και τώρα. Να υπολογίζουμε ότι η Όμικρον θα πάει έτσι τον Ιανουάριο ίσως και μερικές εβδομάδες του Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέχεια αυτής της ανάλυσης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να μετράμε τον αριθμό των μολύνσεων, καθώς η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλη και τα τεστ περισσότερα. «Θα έχουμε χιλιάδες μολύνσεις, αυτό όμως είναι αποτέλεσμα των ήπιων συμπτωμάτων της Όμικρον. Πολλοί άνθρωποι που έχουν λίγο συνάχι ή λίγο βήχα κάνουν ένα τεστ και βγαίνει θετικό, με συνέπεια να ανακοινώνονται πάρα πολλές μολύνσεις».

Αναφερόμενος στο πώς επηρεάζει η νόσος τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε ότι οι εμβολιασμένοι προφυλάσσονται, ενώ η νόσος είναι ήπια και στους ανεμβολίαστους. Και φυσικά ανέδειξε το προφανές, ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους ευάλωτους. «Αυτοί θα μπαίνουν στα Νοσοκομεία με συνέπεια αυτά να “φορτωθούν” για λίγο καιρό. Στατιστικά ξέρουμε ότι οι ασθενείς θα περάσουν πολύ πιο ήπια αυτή τη μετάλλαξη. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους να κάνουν βαρύτερη νόσο Εάν είχαν προλάβει οι άνω των 60 να εμβολιαστούν νωρίτερα και να μην σπεύδουν τώρα υπό την πίεση προστίμων, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην πατρίδα μας», είπε.


Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει και μια άλλη μετάλλαξη που θα είναι στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της μεγάλης μεταδοτικότητας και μικρής νοσηρότητας. Ανέφερε δε τρεις χώρες που είναι μπροστά σε ότι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της Όμικρον, λέγοντας ότι αυτή η εικόνα θα έρθει σιγά-σιγά και στη χώρα μας: το Ισραήλ που φαίνεται να βάζει φρένο στη χορήγηση τέταρτης δόσης, διότι έκανε νωρίς την Τρίτη και είδε πως είναι ηπιότερη η νόσηση, τη Νότια Αφρική που κάνουν τεστ μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και τις ΗΠΑ όπου το διάστημα καραντίνας έχει πλέον μειωθεί στις 5 ημέρες. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Ψηφιακά εργαλεία και στοχευμένες διασταυρώσεις στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής σε Βόρειο - Νότιο Αιγαίο και Ιόνια Νησιά
Πάνω από 9.400 έλεγχοι στα νησιά για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης
Ως 151 εκατ. ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου

Από τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Παναθηναϊκού του νησιού
Προσφορά στο Κοινωνικό Παντοπωλείου του Δήμου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα

Δείτε εδώ που διαμορφώνεται το πρόγραμμα δρομολογίων του πλοίου
Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 6.00 το πρωί αναχωρεί το Super Star από την Καβάλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Εντοπίστηκε και η πέμπτη σορός στα ερείπια του εργοστασίου στα Τρίκαλα
Τραγωδία στη Βιολάντα με πέντε νεκρές εργαζόμενες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης

Πίεση Μουτζούρη προς το Υπουργείο για ίση μεταχείριση των νησιών στις μεταφορές
Μάχη για αεροπορική σύνδεση Θράκης, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο

Συνεχίζονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για τον εντοπισμό 2 ακόμη αγνοουμένων εργαζομένων
Τραγωδία στα Τρίκαλα με 3 γυναίκες νεκρές μετά από φωτιά σε εργοστάσιο
ΕΛΛΑΔΑ

Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του

Σοκ προκαλεί στη Γλυφάδα η δολοφονία 80χρονου άνδρα από τον 46χρονο γιο του. Ο καθ' ομολογία δολοφόνος είχε καταδικαστεί για τον φόνο της μητέρας του το 2014
Σκότωσε τον πατέρα του 12 χρόνια μετά το φονικό της μάνας του
ΚΟΣΜΟΣ

Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα πολύτιμα μέταλλα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η νομισματική πολιτική ενισχύουν την ανασφάλεια στις αγορές
Ράλι χωρίς προηγούμενο για χρυσό και ασήμι με τιμές κοντά σε νέα ρεκόρ
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες

Οργή κατά της κυβέρνησης Τραμπ, φόβοι για κλιμάκωση και κύμα αντιδράσεων μετά το αιματηρό περιστατικό
Σοκ στη Μινεάπολη νέα δολοφονία πολίτη από ομοσπονδιακούς πράκτορες
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory

Συναυλία με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2026 στο Πνευματικό Κέντρο
«Μουσικός Φεβρουάριος» στις Οινούσσες με τους Morning Glory