× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έξι μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων

Ανακοινώσεις από την κυβέρνηση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/12/2021

Έξι μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Νέα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων ανακοίνωσε η κυβέρνηση με φόντο τους περιορισμούς που ισχύουν από σήμερα λόγω της εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού. Συγκεκριμένα ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε 6 μέτρα για «την προστασία θέσεων εργασίας» και «τη συγκράτηση της διασποράς του κορονοϊού στους χώρους εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικότερα:

  • Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ). Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00. Επισημαίνεται ότι απαγορεύονται οι απολύσεις για τις επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί.
  • Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.
  • Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας) έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο ο εργαζόμενος είναι ενταγμένος στη «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», δεν επιτρέπεται να απολυθεί.
  • Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους. Η τοποθέτηση εργαζομένων σε καθεστώς τηλεργασίας προαναγγέλλεται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ . Για την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου θα ισχύσουν αυτά που ίσχυσαν σε προηγούμενες περιόδους εφαρμογής του.
  • Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σ’ αυτή την περίπτωση θα υπάρξει εξειδίκευση μετά τις αναγκαίες συνεννοήσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.

«Υπενθυμίζεται ότι από 1/1/2022 ισχύει ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση του 2% που αποφασίστηκε. Ισχύουν επίσης οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για τη νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού που θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022», τονίζει το υπουργείο Οικονομικών και συνεχίζει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επιπρόσθετα, από 1/1/2022 τίθεται σε εφαρμογή για νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την πρώτη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το πρόγραμμα, κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο «Πρώτο Ένσημο», επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών με 1200 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης και για 600 ευρώ συνολικά αν πρόκειται για θέση μερικής απασχόλησης, με το ποσό να ισοκατανέμεται μεταξύ επιχείρησης και νεοπροσλαμβανομένου. Έτσι κινητροδοτούνται αφενός οι νέοι να αναζητήσουν την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει για να λάβουν την επιδότηση, αφετέρου οι εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος».

Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, των Υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου και του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φυτεύουν ανεμογεννήτριες στα μαστιχοχώραφα

Η παραγωγή της μαστίχας Χίου, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, απειλείται από χωροθέτηση αιολικών πάρκων
Φυτεύουν ανεμογεννήτριες στα μαστιχοχώραφα
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη 48χρονος αστυνομικός για βιασμό κατ’ εξακολούθηση

Η 51χρονη καταγγέλλει ότι την εξανάγκασε τέσσερις φορές σε γενετήσιες πράξεις, τη βιντεοσκοπούσε χωρίς τη συγκατάθεσή της και την απειλούσε
Συνελήφθη 48χρονος αστυνομικός για βιασμό κατ’ εξακολούθηση
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικοκτονία πίσω από τους δύο νεκρούς στη Νέα Σμύρνη

Ο δράστης φέρεται να περίμενε την 45χρονη έξω από πολυκατοικία, να την πυροβόλησε θανάσιμα και στη συνέχεια να αυτοκτόνησε
Γυναικοκτονία πίσω από τους δύο νεκρούς στη Νέα Σμύρνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο με γρήγορο κινητό, αλλά αργό σταθερό Internet

Η νέα έκθεση της ΕΕΤΤ αποκαλύπτει δύο διαφορετικές ψηφιακές πραγματικότητες για τα νησιά, τα οποία βρίσκονται ψηλά στις ταχύτητες κινητής αλλά εξακολουθούν να υπολείπονται στις σταθερές συνδέσεις
Βόρειο Αιγαίο με γρήγορο κινητό, αλλά αργό σταθερό Internet
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μέτρα πρόληψης και αποζημιώσεις για τη φωτιά στο Θάνος ζητά το ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Λήμνου του κόμματος αποδίδει την εξάπλωση της πυρκαγιάς στις ελλείψεις του οδικού δικτύου και ζητά πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων
Μέτρα πρόληψης και αποζημιώσεις για τη φωτιά στο Θάνος ζητά το ΚΚΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη σύσκεψη για τη μεταφορά μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο

Ο Κώστας Μουτζούρης επιστρέφει εσπευσμένα στη Μυτιλήνη. Αντίδραση της Περιφερειακής Αρχής στην επικείμενη μεταφορά μεταναστών από άλλες περιοχές της χώρας
Έκτακτη σύσκεψη για τη μεταφορά μεταναστών στο Βόρειο Αιγαίο
ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»

Στη «χαμηλή» τουριστική περίοδο κατευθύνεται το 71% των αιτήσεων – Ακολουθεί η κλήρωση, με στόχο την ενεργοποίηση των ψηφιακών καρτών στις αρχές Σεπτεμβρίου
Πάνω από 1,15 εκατ. αιτήσεις στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
ΕΛΛΑΔΑ

Πληρωμές 2,48 δις ευρώ από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 28 Αυγούστου

Περισσότεροι από 4,3 εκατ. δικαιούχοι θα λάβουν συντάξεις, εφάπαξ, επιδόματα ανεργίας και μητρότητας
Πληρωμές 2,48 δις ευρώ από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 28 Αυγούστου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δηλώσεις ζημιών για τις καλλιέργειες που έπληξε η φωτιά στη Λήμνο

Οι παραγωγοί από τις περιοχές Θάνους και Πλατέως καλούνται στο Δημαρχείο στις 24 και 25 Αυγούστου. Θα ακολουθήσει αίτημα στον ΕΛΓΑ για καταγραφή και αποζημιώσεις
Δηλώσεις ζημιών για τις καλλιέργειες που έπληξε η φωτιά στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Aegean Regatta ανοίγει πανιά για 25η φορά

70 σκάφη και εκατοντάδες ιστιοπλόοι στη διαδρομή Χίος–Φούρνοι–Αγαθονήσι–Σάμος
Η Aegean Regatta ανοίγει πανιά για 25η φορά
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκε η κατάσβεση της φωτιάς στο Θάνος

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια κάτοικοι και επισκέπτες – Έξι αεροσκάφη και πρόσθετες δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση
Ολοκληρώθηκε η κατάσβεση της φωτιάς στο Θάνος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κινητοποίηση του Λιμενικού για δύο άτομα σανίδα όρθιας κωπηλασίας στη Λήμνο

Οι δύο χειριστές βγήκαν μόνοι τους στην παραλία του Αγίου Ιωάννη και δήλωσαν καλά στην υγεία τους
Κινητοποίηση του Λιμενικού για δύο άτομα σανίδα όρθιας κωπηλασίας στη Λήμνο