× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Μας καταστρέφετε»

Ηχηρή αντίδραση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων για τα μέτρα στην εστίαση. Ζητεί τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/12/2021

«Μας καταστρέφετε»
' χρόνος ανάγνωσης

Οι επιπτώσεις από την ενεργοποίηση των περιοριστικών μέτρων ισοδυναμεί με καταστροφή για τον κλάδο εστίασης, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε προμήθειες και οι όποιες κρατήσεις αλλά και η διάθεση των πελατών να γιορτάσουν την έλευση του νέου χρόνου στα καταστήματα του κλάδου με ωράριο λειτουργίας έως τις 12 μ.μ., οπότε σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ, κάθε ανατροπή θα είναι καταστροφική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι νέοι περιορισμοί στην εστίαση χωρίς μέτρα στήριξης ισοδυναμούν με καταστροφή του κλάδου», τονίζει σε επιστολή της σήμερα προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοιν. Υποθέσεων Κων/νο Χατζηδάκη.

Όπως εξηγεί η ΠΟΕΣΕ, η εστίαση αποτελεί για μια ακόμη φορά τον κλάδο εκείνο που πληρώνει δυσανάλογο τίμημα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης. Οι νέοι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από τις αρχές του νέου έτους (ίσως και από αύριο), έρχονται να προστεθούν στους υφιστάμενους, θέτοντας πλέον τον κλάδο σε καθεστώς lockdown χωρίς υποστηρικτικά μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στοιχεία της ΠΟΕΣΕ αναφέρουν ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας η πλειονότητα των επιχειρήσεων εστίασης σημείωσε απώλεια τζίρου άνω του 50%. Παράλληλα, διπλασιάστηκαν τόσο οι επιχειρήσεις με μηδενική ρευστότητα (1 στις 3 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα), όσο και εκείνες με ληξιπρόθεσμες οφειλές (περισσότερες από 4 στις 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μόνο προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία). Την ίδια ώρα ο κλάδος παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει διατηρήσει τις τιμές του σταθερές απορροφώντας τις μεγάλες ανατιμήσεις, ώστε να διατηρήσει το πελατολόγιο του.

Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι «η κυβερνητική προσδοκία πως οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν να λειτουργούν επί μακρόν με ζημιές, «εισπράττοντας» αποκλειστικά και μόνο υποχρεώσεις που συσσωρεύονται για το μέλλον, χωρίς αυτό να θεωρείται ότι οδηγεί νομοτελειακά σε καταστροφή του κλάδου, δηλαδή, σε λουκέτα και απώλεια χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, είναι μάταιη και για τους επιχειρηματίες του κλάδου εξοργιστική. Είναι αντιληπτό ότι «τέσσερις καλοί μήνες» δεν επαρκούν για να καλύψουν τις απώλειες 20 μηνών».

Σύμφωνα με την ηγεσία της ΠΟΕΣΕ απαιτούνται άμεσα να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα για την διάσωση των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης ώστε η νέα χρόνια να μην ξεκινήσει με τους χειρότερους οιωνούς. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να στοχεύουν:

  • στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι αναγκαία η επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου καθώς και η παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
  • στην αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας είναι αναγκαία η επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας θα πρέπει να επανέλθουν για την στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης και την αποτροπή απώλειας θέσεων εργασίας.
  • στο μεγάλο πρόβλημα της συσσώρευσης υποχρεώσεων είναι αναγκαία τουλάχιστον η μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών
  • στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού, με τις ανατιμήσεις πρώτων υλών αλλά και της εξοργιστικής εκτίναξης των τιμολογίων των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η δυνατότητα μείωσης του ΦΠΑ στο 6%, ώστε να μην μετακυλιστεί το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων στον καταναλωτή.

«Η Εστίαση είναι βέβαιο ότι δεν επαιτεί, διεκδικεί και απαιτεί άμεσα μέτρα στήριξης της», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα ημερομηνία όπου αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες από 16.500 ενεργές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Μόλις 81 επιχειρήσεις των νησιών της Περιφέρειας εντάσσονται στην κατηγορία της υψηλής ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λένε όχι στην ηλεκτρική διασύνδεση

Ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο της Χίου ανακοίνωσε την συλλογή υπογραφών ενάντια στην διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχίες στους 36ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου στη Χίο

Δείτε εδώ τους αθλητές και αθλήτριες των σωματείων της Λέσβου και της Λήμνου που διακρίθηκαν στους αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των κτηνοτρόφων της Λήμνου ζητά ο Ελεονώρα Γεώργα

Δήμαρχος του νησιού έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα αιτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κραυγή αγωνίας για Βρίσα και οδικά έργα»

Ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης Βαλσαμίδης ζητά χρηματοδότηση για ασφάλεια και αποκαταστάσεις που «χρόνια περιμένουν»
ΕΛΛΑΔΑ

Αντίδραση για τη διασύνδεση και τα αιολικά στη Λέσβο

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής προειδοποιεί για μετατροπή του νησιού σε ενεργειακή αποικία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τέσσερις ημερίδες ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία στη Λέσβο

Έμφαση στην πρόληψη, τη σωστή διατροφή και την άσκηση μέσα από ομιλίες και δωρεάν εξετάσεις. Η διοργάνωση έγινε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν απολογείται ο Ζόχραν Μαμντανί για τη νίκη του στη Νέα Υόρκη»

Η διδάσκουσα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Αιμιλία Βουλβούλη μιλά στον ρ/σ «Ν» για τον πρώτο μουσουλμάνο δήμαρχο της Νέας Υόρκης και εξηγεί γιατί η εκλογή του είναι κάτι περισσότερο από πολιτική αλλαγή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Γκίλφοϊλ: «Οι σχέσεις ΗΠΑ‑Ελλάδας μπορούν να εξελιχθούν περισσότερο»

Στη συζήτηση μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας και ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα περιφερειακής σταθερότητας κι έναν παραδοσιακό σύμμαχο των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώτος σοσιαλιστής και ο νεότερος δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χρηματοδότηση 575.000 ευρώ για το Γυμνάσιο Μύρινας

Εξασφάλισε ο Δήμος Λήμνου από το Υπουργείο Εσωτερικών για την εκπόνηση μελετών αποκατάστασης