× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για την πανδημία

Κρίσιμες αποφάσεις για τα νέα μέτρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/12/2021

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών για την πανδημία

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για την αναχαίτιση του πανδημικού κύματος του κορονοϊού και της μετάλλαξης Όμικρον καθώς η κατάσταση δείχνει ότι ξεφεύγει με προβλέψεις που κάνουν λόγο ακόμα και για 20.000 ημερήσια κρούσματα στα μέσα Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τις συνέπειες από την καταιγίδα της μεταλλάξης Όμικρον οι ειδικοί συνεδριάζουν τη Δευτέρα και στη συνέχεια θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση, αφού πρώτα εξετάσουν τους «σκληρούς δείκτες», δηλαδή τον αριθμό των εισαγωγών και τις διασωληνώσεις που ασκούν πίεση στο ΕΣΥ.

Όπως μετέδωσε η Σοφία Φασουλάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN στο μικροσκόπιο μπαίνουν από τους ειδικούς τα κέντρα διασκέδασης.

Το α' σενάριο για τα νυχτερινά μαγαζιά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Κλείσιμο τα μεσάνυχτα
  • Μόνο καθήμενοι
  • Μειωμένη πληρότητα

Το σκληρό σενάριο

  • Αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα μέτρα αυτά εξετάζονται για τη διασκέδαση και όχι για την εστίαση, τα εστιατόρια και τα καφέ.

Τα γήπεδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τρίτο μέτωπο είναι αυτό των γηπέδων όπου παρατηρείται μη συμμόρφωση με τα ισχύοντα μέτρα. Σε αυτή την περίπτωση εξετάζεται η μειωμένη πληρότητα κατά 30% ή ακόμα και οι αγώνες να διεξάγονται χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Επιστροφή της τηλεργασίας

Ένα άλλο μέτρο που εξετάζεται είναι η επιστροφή της τηλεργασίας στο 50% τόσο στον Ιδιωτικό Τομέα όσο και στο Δημόσιο από το 20% που είναι σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, όσον αφορά τα σχολεία η κυβέρνηση είναι κάθετη, δηλαδή δε θέλει ούτε να τα κλείσει ούτε να επιστρέψει το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης. Αυτό που εξετάζεται είναι η αλλαγή των πρωτοκόλλων λειτουργίας. Αυτή τη στιγμή ένα τμήμα κλείνει εφόσον νοσεί το 50%+1 της τάξης και εξετάζεται το ενδεχόμενος αλλαγής. Σημειώνεται πως προς ώρας αποκλείεται και το ενδεχόμενο παράτασης των σχολικών διακοπών.

Φόβοι για τις αντοχές του ΕΣΥ από την επέλασή της μετάλλαξης Όμικρον

Βέβαιοι ότι η καταιγίδα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού θα χτυπήσει πολύ σύντομα τη χώρα μας, είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν ακόμη και τετραπλασιαμό των κρουσμάτων έως τα μέσα Ιανουαρίου ενώ οι αντοχές του συστήματος Υγείας αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά.

Βέβαιοι ότι η καταιγίδα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού θα χτυπήσει πολύ σύντομα τη χώρα μας, είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι προβλέπουν ακόμη και τετραπλασιαμό των κρουσμάτων έως τα μέσα Ιανουαρίου ενώ οι αντοχές του συστήματος Υγείας αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά με τις ΜΕΘ να γεμίζουν ασφυκτικά.

«Ενδεχομένως την Τρίτη ή την Τετάρτη να δούμε νούμερα πάνω από 9.000 και ίσως προς τις 15 με 20 Ιανουαρίου να δούμε πολύ παραπάνω, 15.000 με 20.000 κρούσματα », δήλωσε χαρακτηριστικά στο OPEN ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν για πρώτη φορά στα ύψη, για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στα προηγούμενα κύματα.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν καταγράφονταν κρούσματα και εν τέλει αυτή τη στιγμή οι καταγραφές τις βλέπουμε στο τέλος όταν έρχονται με τη μορφή θανάτων», εξηγεί ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης

«Έκρηξη» κρουσμάτων

Η δυναμική της αύξησης των κρουσμάτων αποτυπώθηκε μέσα στην εβδομάδα, όταν μέσα σε 4 ημέρες τα κρούσματα από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου, διπλασιάστηκαν και έφθασαν τα 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα και τις εντατικές στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να παραμένουν σε «ασφυξία», οι αντοχές του συστήματος υγείας αναμένεται να δοκιμαστούν σκληρά.

«Έχουμε 650, δεν έχω σήμερα πού να βάλω τους ασθενείς αν έρθουνε με κορονοϊό ή χωρίς κορονοϊό, δηλαδή είναι γεμάτη» περιγράφει ο Νίκος Καπραβέλος, τις δραματικές στιγμές στη ΜΕΘ του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη.

Σε «βαθύ κόκκινο» ο επιδημιολογικός χάρτης
Την ίδια ώρα, στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, ήδη 20 περιοχές έχουν μπει στο «βαθύ κόκκινο», με τελευταία την Εύβοια, με τη διασπορά να είναι μεγάλη σε σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, τη Στερεά, τη βόρεια και τη νότια Πελοπόννησο και τη Λέσβο.

Μάλιστα κάποιοι ειδικοί βάζουν στο τραπέζι και την ανάγκη για επιβολή τοπικών lockdown, σε περίπτωση που η επιδημιολογική κατάσταση ξεφύγει.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τσουχτερά πρόστιμα για ανασφάλιστα Ι.Χ.

Κλιμακωτά πρόστιμα για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει νέο νομοσχέδιο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τους νεκρούς της Λήμνου στη Μάχη του Σκρά

Θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Μαΐου, στο κινηματοθέατρο «Μαρούλα»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζει ο Κοινωνικός Τουρισμός 2024

Μέσω πλατφόρμας του gov.gr -Πότε ανοίγει η αίτηση
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στις 7:30 το πρωί αναχωρεί το Aqua Blue

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης του πλοίου λόγω κακοκαιρίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχυροί άνεμοι στο ανατολικό Αιγαίο

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τους ναυτιλλόμενους που αφορά την Παρασκευή 10 Μαΐου εξέδωσε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Το τελευταίο αντίο στην Αννα Παναγιωτοπούλου

Συγκίνηση για την σπουδαία ηθοποιό - Συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και απλός κόσμος αποχαιρετούν την Άννα Παναγιωτοπούλου
ΕΛΛΑΔΑ

«Τρεις γυναίκες πέθαναν στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca»

Σε πάνω από 100 τα περιστατικά των επιπλοκών στη χώρα μας -Δηλώσεις της Καθηγήτριας Επιδημολογίας Αθηνάς Λινού
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αθέατος εμπορικός πόλεμος του ελαιολάδου

Ισπανο-Ιταλική διαμάχη για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς του υγρού χρυσού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η αύξηση του κόστους των νέων δανείων

Στις 5,78 εκατοστιαίες μονάδες διαμορφώθηκε το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους των τραπεζών
ΕΛΛΑΔΑ

56 χρόνια από τη δολοφονία του βουλευτή Γιώργη Τσαρουχά

Ο Σ.Φ.Ε.Α. 1967 - 1974 θα τιμήσει τη μνήμη του, καταθέτοντας στεφάνι στον τάφο του, στα κοιμητήρια Ευαγγελίστριας, την Πέμπτη 9 Μαΐου 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Τιμούν την 9η Μαΐου ημέρα της αντιφαστικής νίκης των λαών

Ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα