× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σμύρνη μου Αγαπημένη: Η κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου

Τι ήταν εκείνο που τον εξέπληξε και ποια στοιχεία της ταινίας δεν τον εντυπωσίασαν;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/12/2021

Σμύρνη μου Αγαπημένη: Η κριτική του Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλου
' χρόνος ανάγνωσης

Η Σμύρνη μου Αγαπημένη κάνει πρεμιέρα αύριο, Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στους ελληνικούς κινηματογράφους κι ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος έκανε τη δική του κριτική. Τι ήταν εκείνο που τον εξέπληξε και ποια στοιχεία της ταινίας δεν τον εντυπωσίασαν;

Πρώτα απ’ όλα, ο κριτικός κινηματογράφου επεσήμανε ότι η παραγωγή έχει κάνει τα καλύτερα δυνατά, ενώ είναι ίσως η πιο ακριβή ελληνική ταινία που αγγίζει τα 4.000.000 ευρώ, «που για τα ελληνικά δεδομένα είναι μία πολύ ακριβή παραγωγή». Ανέφερε ότι προσπάθησαν να φαίνονται αυτά τα χρήματα, αλλά όχι σε υπερβολικό σημείο που να τους νοιάζει μόνο αυτό, αφού είναι ένα δράμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ταινία, όπως τονίζει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, «ξεκινάει και τελειώνει με δύο πολύ μεγάλες αντιθέσεις»: με το πάρτι και αυτή την ανεμελιά που υπήρχε στη Σμύρνη το 1915 και τελειώνει με την μικρασιατική καταστροφή, την τραγωδία.

Η σκηνοθεσία και οι μικροί ρόλοι

«Εμένα με έπιασε πολύ σε αυτό το κομμάτι [της τραγωδίας], γιατί θεώρησα ότι μετά το ξεκίνημα, η ταινία προσπαθεί να απλώσει το χρονικό της οικογένειας Μπαλτατζή και προσπαθεί να χωρέσει πάρα πολλά πράγματα και πάρα πολλά στοιχεία και πληροφορίες», προσθέτει. Σχετικά με τη σκηνοθεσία της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος κάνει μία ειλικρινής κριτική υπογραμμίζοντας ότι «κόβει πάρα πολύ και και αφαιρεί από τη συγκίνηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Παρόλο που υπάρχουν ψήγματα καλών ερμηνειών σε όλους, οι πιο μικροί ρόλοι – όπως του πολύ κακού Ύπατου Αρμοστή που παίζει ο Χρήστος Στέργιογλου και του γλυκύτατου παππού που είναι ο Γιάννης Βογιατζής – είναι πιο σωστοί, γιατί κάνουν το σωστό τόξο, το βλέπεις καλύτερα στην οθόνη», συμπληρώνει. «Οι άλλοι διακόπτονται συνέχεια, από μία σκηνοθεσία που προσπαθεί να τροχονομήσει όλο το υλικό».

Η Μιμή Ντενίση ως ηθοποιός αλλά και ως σεναριόγραφος

Στη συνέχεια, ο κριτικός μίλησε για τη Μιμή Ντενίση και ως ηθοποιός, αλλά και ως σεναριογράφος. «Με εξέπληξε πολύ θετικά η Μιμή Ντενίση, γιατί δεν έχει παίξει ποτέ στο σινεμά, είναι γυναίκα του θεάτρου». «Έχει έναν έλεγχο του ρόλου της, αλλά σχεδόν σαν να είναι μία συναισθηματική τραμπάλα της ταινίας. Ξέρει τόσο καλά το υλικό, έχει αυτή την ευγένεια, την ψυχραιμία και παράλληλα τη ζεστασιά και την κομψότητα που απαιτεί ο ρόλος, που τη βρίσκω σωστή γιατί κάνει αυτά τα περάσματα, ισορροπεί», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως, είχε κάποιες ενστάσεις στο σενάριο, αφού υπήρχε πολλή πληροφορία που χανόταν. «Θεωρώ ότι [η Μιμή Ντενίση] έπρεπε να έχει κάνει μία επιλογή», τόνισε και ανέφερε ότι σε μία σειρά θα εξελισσόταν καλύτερα ο κάθε ρόλος, ενώ στην ταινία θα μπορούσε «να είχε κόψει χαρακτήρες, έτσι ώστε να βοηθηθεί ο σκηνοθέτης για να έχει λιγότερα στοιχεία».

Τέλος, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος ολοκλήρωσε την κριτική του για τη «Σμύρνη μου Αγαπημένη» τονίζοντας ότι «έχει κάποιες αντιρρήσεις, αφού ήθελε περισσότερα από άποψη δράματος».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στα Τέμπη: Αυλαία στη δικαστική έρευνα

Ολοκληρώνεται έπειτα από 30 μήνες - Επίσπευση της παράδοσης των τελικών πορισμάτων ζήτησε ο εφέτης ανακριτής
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Χάνεται η νεότητα, η δημοκρατία και τα θεσμικά αντίβαρα της χώρας»

Υποδομές σε ξένα χέρια, Golden Visa που εξαφανίζει την ιδιοκατοίκηση – Ο Καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής Χρύσανθος Τάσσης μιλά για εθνική υποχώρηση και κοινωνικό μαρασμό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Είχαμε ενημερώσει για την επικινδυνότητα, αλλά….»

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, Δημήτρης Λιότσιος, αποκαλύπτει ότι εδώ και έναν χρόνο είχαν προειδοποιήσει θεσμικά για την επικινδυνότητα, αλλά οι αρμόδιοι φορείς δεν άκουσαν
ΕΛΛΑΔΑ

Κυνισμός Γεωργιάδη στη Ρόδο

Συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας που έχασε τον πατέρα της το 2023 λόγω έλλειψης ασθενοφόρου ενώ ο υπουργός της απάντησε ότι «τώρα είμαστε στο 2025»!
ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΘ 2025: Υποσχέσεις ελαφρύνσεων την ώρα που η ακρίβεια «φουσκώνει» ασταμάτητα τα φορολογικά έσοδα

Η αύξηση των εσόδων δεν οφείλεται στην αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, αλλά στην αφαίμαξη των καταναλωτών μέσω του ΦΠΑ και των υπόλοιπων φόρων.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δύο οχηματαγωγά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια τα Ro – Ro «Άγιος Γεώργιος» και «Θαλασσίτης»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Διευκρινήσεις για τα έργα πυροπροστασίας στη Χίο

Το Υπερταμείο εξηγεί το χαρακτήρα του προγράμματος Antinero
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Έφθασαν τις 50 οι συμμετοχές στην Aegean Regatta

Στις 23 Αυγούστου η εκκίνηση από τη Μύρινα Λήμνου η εκκίνηση του μεγάλου ιστιοπλοϊκού αγώνα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συγκέντρωση στη Μύρινα για την Παλαιστίνη την Κυριακή

Συλλογικό μήνυμα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τη στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Δεν παραλαμβάνουμε ημιτελή έργα» ξεκαθαρίζει ο Κώστας Μουτζούρης

Στόχος η διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητας και η ολοκλήρωση κρίσιμων έργων- Ποια «τρέχουν» είπε εφ' όλης της ύλης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Χίος εγκαταλείφθηκε στις φλόγες»

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Χίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέοι ο 19χρονος και ο 27χρονος για τη φωτιά στην Πάτρα

Τη Δευτέρα ενώπιον του Ανακριτή Πατρών ο 25χρονος, που κατηγορείται για εμπρησμό στην περιοχή του Γηροκομείου