× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Γ. Μπουρνούς: «Η Κυβέρνηση κλέβει ΦΠΑ από το «Εξοικονομώ»

Αναφορά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/12/2021

Γ. Μπουρνούς: «Η Κυβέρνηση κλέβει ΦΠΑ από το «Εξοικονομώ»

Αναφορά προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με τον οδηγό του νέου «Εξοικονομώ 2021» και την μείωση του ορίου των μέγιστων επιλέξιμων δαπανών στις νησιωτικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βουλευτής αντέδρασε άμεσα στην επιστολή του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με την οποία  εκφράζονται η έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια τους για την επί της ουσίας κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιωτών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Οι προβλέψεις στον οδηγό του νέου «Εξοικονομώ 2021» για τις μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ με συντελεστή 24%, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι το όριο των ανώτατων δαπανών θα μειώνεται σε περίπτωση ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Η εν λόγω πρόβλεψη σημαίνει την ουσιαστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ως αντισταθμιστικού μέτρου για το αυξημένο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς και αφαιρεί από τον κατασκευαστικό κλάδο, που δραστηριοποιείται στις νησιωτικές περιοχές, οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης.

Ο βουλευτής Λέσβου καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να ενεργήσουν προκειμένου να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του προγράμματος και να πάψει ο εμπαιγμός των νησιωτών με θριαμβολογίες περί μειωμένου ΦΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Θέμα: Ουσιαστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με τον οδηγό του νέου «Εξοικονομώ 2021»

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βουλευτής Ιωάννης Μπουρνούς καταθέτει προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών αναφορά με την επιστολή του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με την οποία εκφράζονται η έντονη αντίδραση και δυσαρέσκεια τους για την επί της ουσίας κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ των νησιωτών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». 

Αναφέρεται ότι στον οδηγό του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» οι μέγιστες επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνουν ΦΠΑ με συντελεστή 24%, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ότι το όριο των ανώτατων δαπανών θα μειώνεται σε περίπτωση ύπαρξης καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ. Η εν λόγω πρόβλεψη σημαίνει την ουσιαστική κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά ως αντισταθμιστικού μέτρου για το αυξημένο κόστος της θαλάσσιας μεταφοράς και αφαιρεί από τον κατασκευαστικό κλάδο, που δραστηριοποιείται στις νησιωτικές περιοχές, οποιαδήποτε ελπίδα ανάκαμψης.

Επισημαίνεται ότι ενώ υπήρχε η δυνατότητα διόρθωσης των κακώς κειμένων προηγούμενων κύκλων του προγράμματος αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο νέος οδηγός όχι απλά δεν τα διορθώνει, αλλά τα υιοθετεί.

Καλούνται οι κ.κ Υπουργοί να ενεργήσουν προκειμένου να αμβλυνθούν οι στρεβλώσεις του προγράμματος και να πάψει ο εμπαιγμός των νησιωτών με θριαμβολογίες περί μειωμένου ΦΠΑ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παντρεύτηκε ο Νίκος Γιαννάκας

Το απόγευμα της Λαμπροδευτέρας ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του Χρύσα Κεραμίδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Το Κυνήγι του Κρυμμένου Αυγού στα Τσαμάκια

Την Λαμπροτρίτη, στις 11 π.μ. με διοργανωτή την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο εβδομάδες εκτός δρομολογίων το Νήσος Σάμος

Από 15 ως 31 Μαϊού, για τις ανάγκες συντήρησης του πλοίου
ΧΩΡΙΑ

Έκαναν κούνια και στα Μιστεγνά

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή
ΧΩΡΙΑ

Γεωτρήσεις στη Γέρα για την επίλυση των προβλημάτων ύδρευσης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Παναγιώτης Βάλεσης, γίνεται προσπάθεια επίσπευσης των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων επάρκειας νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Λαμπροβδομάδα με ζέστη και Σάββατο με καταιγίδες και κρύο

Έντονη αστάθεια θα παρουσιάσει ο καιρός στη Λέσβο προς τα τέλη της εβδομάδα, με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
ΘΕΑΤΡΟ

Πάσχα με θέατρο στο Παλαιοχώρι

Ακολούθησε ούζο και καλή διάθεση
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΟΥΣΙΚΗ

Ανοίγει το Parasol στη Σκάλα Ερεσού

Μιλήσαμε με τον παρά λίγο 34χρονο, νέο ιδιοκτήτη του ιστορικού μπαρ, καφέ, σημείου αναφοράς, Θανάση Καραολάνη που το ξανάφτιαξε με τα χέρια του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Πανηγυρίζει η Μονή Αγίου Ραφαήλ στο Λόφο των Καρυών

Ξεχωριστή μέρα για τη Λέσβο η Λαμπροτρίτη 7 Mαίου
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.