× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Ή θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη ή θα παραιτηθεί»

Σκληρή δήλωση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη σκιά του σάλου για τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 16/12/2021

Τσίπρας για Μητσοτάκη: «Ή θα ζητήσει δημόσια συγγνώμη ή θα παραιτηθεί»
' χρόνος ανάγνωσης

Ασφυκτική πίεση ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση προς το Μαξίμου, στη σκιά των αποκαλύψεων για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, την οποία γνώριζε το Μαξίμου από τον Ιούνιο, αλλά απέκρυψε, με αποκορύφωμα την προκλητική δήλωση Μητσοτάκη μέσα στη Βουλή.

Στην έντονη αντιπαράθεση έχει εμπλακεί πολύ ενεργά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος προχώρησε σήμερα σε ακόμη μια σκληρή δήλωση κατά του πρωθυπουργού, καλώντας τον να ζητήσει συγγνώμη δημόσια ή να παραιτηθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτήθηκε από δημοσιογράφο για τις εξελίξεις και υπογράμμισε «σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ' τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».

«Οι επιλογές της κυβέρνησης οδήγησαν στις σημερινές εκατόμβες νεκρών»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντήσεις ζήτησε, νωρίτερα, από τον πρωθυπουργό και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάνοντας λόγο για κυβερνητικό έγκλημα.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο«Κόκκινο 105.5 FM» σημείωσε «θυμόμαστε όλοι πριν λίγες μέρες τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, να απαντά στον Αλέξη Τσίπρα με πολύ επιθετικό ύφος, ότι ο ίδιος δεν έχει καμία ένδειξη πως υπάρχει μεγαλύτερη θνητότητα σε όσους ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς που είναι σε ΜΕΘ», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Μέχρι τότε ξέραμε ότι το ακριβώς αντίθετο έλεγαν όσοι άνθρωποι ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, όπως ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος ξεκάθαρα είπε ότιένας ασθενής που διασωληνώνεται εκτός ΜΕΘ δεν έχει καμία πιθανότητα σωτηρίας», επισήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Από προχθές όμως ξέρουμε κάτι τελείως διαφορετικό: ήδη από τον περασμένο Μάιο ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να είχε στα χέρια του επιστημονική μελέτη των κυρίων Τσιόδρα και Λύτρα, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η θνητότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι στο 87%», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι «ένα από τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα της μελέτης, είναι ότι το 38,5% από το σύνολο των απωλειών που τέθηκαν προς μελέτη, είναι άνθρωποι που θα μπορούσαν να ζουν εάν η κατάσταση στο ΕΣΥ ήταν καλύτερη, εάν δεν είχαμε την πίεση και τις ελλείψεις που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα στο σύστημα υγείας».

Αναφερθείς στη χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, τόνισε ότι «ο κ. Οικονόμου είπε πάρα πολλά, για να μην απαντήσει όμως στα δύο κρίσιμα: εάν διαψεύδει ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τη συγκεκριμένη μελέτη πολύ καιρό πριν κάνει αυτή τη ντροπιαστική δήλωση στη Βουλή και –επί της ουσίας- να μας πει τι έκανε η κυβέρνηση, από τη στιγμή που γνώριζε τη μελέτη, ώστε να ανταποκριθεί στις τεράστιες ελλείψεις που αυτή αποτύπωνε στο σύστημα υγείας».

«Το γεγονός ότι στο τέταρτο πια κύμα της πανδημίας ζούμε καθημερινά μια εκατόμβη νεκρών και είμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκους, είναι ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι κάτι στο οποίο οδηγηθήκαμε με πολιτική επιλογή, επιλογή να μην κάνει αυτά που έπρεπε να κάνει», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ότι η κατάσταση που ζούμε σήμερα ήταν επιλογή της κυβέρνησης «ήταν η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη το καλοκαίρι ότι έχουμε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία–την ίδια στιγμή που ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα της μελέτης των κ. Τσιόδρα και Λύτρα, είναι η τεράστια ανισότητα που υπάρχει μεταξύ της νοσηλείας σε ΜΕΘ στην Αττική και της νοσηλείας σε ΜΕΘ στην περιφέρεια». «Όπου σε κάποιες περιπτώσεις το ΜΕΘ μάλλον πρέπει να μπαίνει σε εισαγωγικά γιατί δεν υπήρχε το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ήταν απλές κλίνες που βαφτίστηκαν ΜΕΘ για να "βγαίνει" η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης το γεγονός ότι ακόμα και τώρα ο ιδιωτικός τομέας στην υγεία είναι εκτός της μάχης, ουσιαστικά βγάζοντας κέρδη στις πλάτες της κοινωνίας».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Κάηκε απορριμματοφόρο της Δυτικής Λέσβου στη φωτιά του Σκαλοχωρίου

Η φωτιά σύμφωνα με μαρτυρίες ξεκίνησε σε χωράφι με ξερά χόρτα κοντά σε αποθήκη του Δήμου
ΧΩΡΙΑ

Φωτιά στο Σκαλοχώρι

Επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής της Λέσβου και εναέρια μέσα. Το μέτωπο έχει περιοριστεί
ΒΙΒΛΙΟ

Στην παραλία Βατερών, παρέα με δανεικό βιβλίο

Μια πρωτότυπη ενέργεια από την Βιβλιοθήκη της Βρίσας. Τοποθετήθηκαν στην παραλία τρεις βιβλιοφωλιές ώστε οι λουόμενοι να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Φωτογραφική διαδρομή στα στενά της Μυτιλήνης

Η έκθεση της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης με τίτλο «Η ΦΕΜ μέσα στην πόλη», θα διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, από την 1η έως τις 31 του μήνα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Καλοκαιρινή περιήγηση στο Μουσείο του Σιγρίου και τα απολιθωμένα

Ξεχωριστή εμπειρία για όσους και όσες βρεθούν στο Μουσείο Φυσικής ιστορίας της Λέσβου με περιηγήσεις και παρουσιάσεις για όλες τις ηλικίες
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Μυτιλήνη

Απέναντι από το εργοστάσιο της ΕΠΟΜ. Η πυρκαγιά περιορίστηκε γρήγορα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
ΧΩΡΙΑ

Ένας μικρός άγγελος, επέστρεψε στον ουρανό

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια για την απώλεια της μικρής Χριστίνας από τη Γέρα που έδωσε γενναία μάχη με τον καρκίνο
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών