× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Υποχρεωτική αλληλεγγύη και αναλογική κατανομή αιτούντων άσυλο»

Παρέμβαση Μπουρνού για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου σε ημερίδα της Βουλής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2021

«Υποχρεωτική αλληλεγγύη και αναλογική κατανομή αιτούντων άσυλο»
' χρόνος ανάγνωσης

Σε ημερίδα της Βουλής στο πλαίσιο της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης συμμετείχε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ Γιάννης Μπουρνούς, με θέμα τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασύλου και Μετανάστευσης. Ο κ. Μπουρνούς τόνισε πως βασικές προϋποθέσεις για ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου είναι να προβλέπει υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και αναλογική κατανομή των αιτούντων άσυλο.

Συγκεκριμένα στην παρέμβαση του ο βουλευτής υπογράμμισε τη μακρά καθυστέρηση που παρατηρείται στην έγκριση των προτάσεων της Κομισιόν για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και την αρνητική εμπειρία προηγούμενων συμβιβασμών σε μείζονα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής που κατέληξαν σε αποτελέσματα άδικα και αναποτελεσματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για ένα πραγματικά λειτουργικό πλαίσιο μετανάστευσης και ασύλου απαιτείται ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης που θα περιλαμβάνει την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο και την αναλογική κατανομή σε κάθε κράτος μέλος χωρίς καμία εξαίρεση. Με γρήγορες διαδικασίες που θα αποτρέπουν τη συμφόρηση στα νησιά και θα επιτρέπουν την ταχεία λήψη αποφάσεων σε περιπτώσεις κρίσεων. Επίσης, μια πραγματικά ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να περιλαμβάνει και ελεύθερη μετακίνηση και εγκατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη όσων λαμβάνουν άσυλο.

Ο Γιάννης Μπουρνούς στηλίτευσε τις προβλέψεις για ευελιξία συνεισφοράς και α λα καρτ αλληλεγγύη, ευελιξία την οποία δεν διαθέτουν όσοι, όπως οι κάτοικοι της Λέσβου, ζουν σε περιοχές εισόδου μεταναστευτικών ροών. Ο συμβιβασμός μεταξύ εκείνων που δέχονται μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές και εκείνων που δεν τους αγγίζει το πρόβλημα, θα είναι άδικος αν δεν αναγνωρίζει τη διαφορετική θέση του καθενός. Πόσο μάλλον, όταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν προορισμό τους τις χώρες της βόρειας Ευρώπης, οι οποίες επιλέγουν να κρύβονται πίσω από τις χώρες υποδοχής και πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συνθήκες της και να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.    

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάθεση ρόλου που γίνεται στις χώρες υποδοχής, του ρόλου του χωροφύλακα και του δεσμοφύλακα, είναι απαράδεκτη, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς, και οφείλεται στην απροθυμία των κυβερνήσεων του Βορρά να διαχειριστούν τη διογκούμενη ξενοφοβία και ρατσιστική δημαγωγία στις χώρες τους. Ομοίως, οι χώρες του Βίζεγκραντ εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό για εσωτερική κατανάλωση.   

Κλείνοντας, ο Γ. Μπουρνούς υπενθύμισε την παρέμβαση του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, που ξεσκέπασε την υποκρισία και την «αδιαφορία που σκοτώνει» εκείνων ακριβώς των κυβερνήσεων που ομνύουν στο όνομα των χριστιανικών αξιών και της χριστιανικής Ευρώπης. «Εμείς στην Αριστερά», τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν θα περιμέναμε ποτέ ότι ο λόγος ενός Πάπα θα προκαλούσε αμηχανία έως και παγερή αδιαφορία στις συντηρητικές ηγεσίες της Ευρώπης. Κι όμως το είδαμε κι αυτό».  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Νεκρός στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εντοπίσθηκε το πρωί του Σαββάτου από στελέχη του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το παρεκκλήσι των Αγίων Ακινδύνων στη Μυτιλήνη

Διαβάστε εδώ πότε χτίστηκε το παρεκκλήσι που βρίσκεται δίπλα στον ναό του Αγίου Θεράποντα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκόπελο της Γέρας

Την Κυριακή 2 Νοεμβρίου από τις 9.30 ως τις 13.30
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ισχυροί νοτιάδες και καταιγίδες στο ανατολικό Αιγαίο

Άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα επικρατήσουν την Δευτέρα αναφέρει ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Η Καλλονή στα ροζ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στον Ροζ Περίπατο, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και ενημέρωσης από το θεματικό πάρκο Βασιλειάδη
ΧΩΡΙΑ

Κουταλέλης: Τιμώ το έργο του Κώστα Ρούσσα

Ο νέος πρόεδρος της Αγιάσου γυρνά σελίδα μετά την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και δηλώνει πως η Αγιάσος αξίζει ενότητα, συνεννόηση και δημιουργικό πνεύμα
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πρώτη γνωριμία και προπόνηση για την Ακαδημίας Ποδηλασίας

Μικροί και μεγάλοι αγκάλιασαν την δράση του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ο Μουτζούρης «βάζει πλάτη» για το λιμάνι του Μολύβου

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη επέκτασης του προσήνεμου μόλου
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Ο Μόγλης στο Νησί»: η επιστροφή της παρέας στον αέρα

Θοδωρής Χατζημήτρος, Ανθή Παζιάνου και Νικόλας Αθανάσης στήνουν ραδιοφωνικό κύκλο με μνήμη, χιούμορ και ματιά στο σήμερα