× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εσκεμμένα οι νομικές αφορμές για την παραλία της Ερεσού»

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατά της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/12/2021

«Εσκεμμένα οι νομικές αφορμές για την παραλία της Ερεσού»
' χρόνος ανάγνωσης

Εσκεμμένα ισχυρίζεται η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γιάννη Συκά εφευρίσκονται νομικές αφορμές ώστε να μην αρθεί η προέγκριση για την άδεια δόμησης στη Σκάλα Ερεσού από πλευράς της Δημοτικής Αρχής της Δυτικής Λέσβου.

Περιγράφοντας τα όσα έγιναν στο Δημοτικό Συμβούλιο η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναλυτικά αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με έκπληξη παρακολουθούμε τη δημόσια συζήτηση που γίνεται σχετικά με την προέγκριση άδειας δόμησης στη περιοχή «Αφεντέλι» στη Σκάλα Ερεσού. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 29/10/2021 η παραλία της Ερεσού στάθηκε τυχερή, καθώς έγινε διά ζώσης το συμβούλιο και είχαμε μία πλήρη ενημέρωση σχετικά με το ιστορικό της υπόθεσης από τον τέως γενικό γραμματέα κ. Άρη Ελευθερίου, αλλά και από τον κ. Παπουτσή, τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Αυτή η εκτενής συζήτηση βοήθησε ώστε να παρθεί ομόφωνη απόφαση, για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες με σκοπό την ανάκληση της προέγκρισης. Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο στις 6/12/2021, το οποίο δυστυχώς έγινε με τηλεδιάσκεψη, επανήλθε το θέμα «Αφεντέλι» και παρατηρήσαμε ότι παρά την ομόφωνη απόφαση και παρά τη γνωμάτευση των προαναφερθέντων νομικών δεν προχώρησε η διαδικασία για την ανάκληση της προέγκρισης.

Παρατηρήθηκε δε, ότι εκ μέρους της δημοτικής αρχής διατυπωθήκαν ενστάσεις σε σχέση με τη προηγούμενη ομόφωνη απόφαση, βασιζόμενη σε νομικά τερτίπια. Αν λοιπόν δεν βοηθούσε η προηγούμενη απόφαση στη κατεύθυνση της ανάκλησης της προέγκρισης, θα μπορούσε η δημοτική αρχή να καλέσει το συμβούλιο, και είτε έκτακτα, είτε εκτός ημερήσιας διάταξης, να προσθέσει το θέμα και να παρθεί η βέλτιστη απόφαση με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και τη προστασία της παραλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτιμάμε ότι εσκεμμένα βρίσκονται αφορμές ώστε να μην γίνει άρση της προέγκρισης και το αιτιολογούμε ως εξής:

  • Ήταν γνωστό ότι περιμέναμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παπουτσής. Πράγμα που θα σήμαινε την επαναχάραξη αιγιαλού και παραλίας.
  • Ήταν γνωστό ότι η έκταση του οικοπέδου πάνω στο οποίο εκδόθηκε η προέγκριση διαφέρει από την έκταση των τίτλων ιδιοκτησίας.
  • Ήταν γνωστό ότι σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου, είχε προταθεί από την Δημοτική Αρχή να ενταχθεί στο πρόγραμμα Τρίτσης θεματικό πάρκο, το οποίο θα δημιουργούσε το απαραίτητο «σκαλοπάτι» για να εκδοθεί άδεια και στο οικόπεδο για το οποίο συζητάμε τώρα. Σε αυτό το σημείο να επισημάνουμε, ότι η δημοτική αρχή επέμενε σε ότι αφορά το θεματικό πάρκο, παρά την αντίθετη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και υποχώρησε μετά από επανειλημμένες εντάσεις.
  • Ήταν γνωστό ότι η Οικονομική Επιτροπή από τις 10/11/2020 είχε προχωρήσει σε ορισμό δικηγόρου για να αποφανθεί αν μπορεί το Τμήμα Πολεοδομίας να προχωρήσει σε έκδοση διοικητικής πράξης προέγκρισης οικοδομικής άδειας. Ορίστηκε ως δικηγόρος ο κ. Παπουτσής και η εισήγηση του ήταν αρνητική για την έκδοση της προέγκρισης. Αλλά δεν γνωρίζουμε αν η απόφαση αυτή γνωστοποιήθηκε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας.

Θεωρούμε δε απαράδεκτο η δημοτική αρχή να μην υπερασπίζεται τους κοινόχρηστους χώρους και τη δημοτική περιουσία, που άλλωστε για αυτό έχει εκλεγεί από τους συνδημότες μας. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η θέση του αντιδημάρχου ανάπτυξης και επικεφαλή του συνδυασμού «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» κ. Ζαφείρη, ότι δήθεν «δεν χωρούν κατασκευές στην αμμουδιά δίπλα στην θάλασσα», καθώς ήταν ο ίδιος που επέμενε για το θεματικό πάρκο. Άλλωστε το Σάββατο 11/12 δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης επισκέφτηκαν τη περιοχή και οι ισχυροί νότιοι άνεμοι μας έβαλαν σε υποψία, καθώς είναι πιθανό και μέρος του οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου(που το διαχωρίζει από το θαλάσσιο μέτωπο το επίμαχο οικόπεδο) να εμπίπτει σε περιοχή εντός του αιγιαλού και της παραλίας.

Καλούμε:

  1. Τη δημοτική αρχή να υπερασπιστεί το κοινόχρηστο χώρο, ακόμα και αν χρειαστεί να πάει κόντρα στη «νομιμότητα» γιατί υπάρχει η στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Επίσης τη προειδοποιούμε να μην κρυφτεί πίσω από νομικά τερτίπια, βάζοντας απλά έναν νομικό για να ρίξει στάχτη στα μάτια των δημοτών.
  2. Τη συνδιοικούσα παράταξη «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ»  να αποχωρήσει αν πραγματικά διαφωνεί ή αλλιώς ο πολίτικός χώρος που τη στηρίζει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Τέλος συγχαίρουμε τη πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η τοπική κοινωνία, καθώς αν δεν είχε ενεργοποιηθεί ήδη θα είχε προχωρήσει η κατασκευή. Καλούμε όλους τους δημότες να περιφρουρήσουν τον κοινόχρηστο χώρο και θα μας βρουν στο πλάι τους, ώστε η παραλία να μείνει σε όλους μας.» 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Γιατί πάτερ διαφέρω από τα άλλα παιδιά;»

Συγκινητική μαρτυρία του παπα-Στρατή Γιουσμά από τον αγιασμό σε σχολείο της ενορίας του
ΧΩΡΙΑ

Δήλωση χωρίς απαντήσεις

Συλλογική δήλωση φορέων του Πλωμαρίου ενάντια στις, όπως οι ίδιοι τις χαρακτηρίζουν, «ρατσιστικές» φωνές κατά Ισραηλινών ιδιωτών και εταιρειών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Με το βλέμμα στα παιδιά ο Κώστας Μουτζούρης

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου εγκαινίασε το ενεργειακά αναβαθμισμένο σχολείο της Αγίας Παρασκευής, τονίζοντας τη δέσμευση της Περιφέρειας για σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές στην εκπαίδευση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τα παιδιά είναι το μέλλον μας»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Παρασκευαϊδης παρευρέθηκε σε αγιασμούς σχολείων της Μυτιλήνης και έστειλε μήνυμα στήριξης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

«Ναι» για πάντα από τον Βασίλη Τινέλλη και την Τζίνα Σαλβάρα

Ένας όμορφος γάμος στον Άγιο Βασίλειο με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους
ΧΩΡΙΑ

«Μέρα μεσημέρι» τουρκικά αλιευτικά στον Μανταμάδο

Ντοκουμέντο παραβίασης της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας – Άμεση κινητοποίηση ζητά ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Σπανός
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου