× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η ακρίβεια εκτίναξε τον πληθωρισμό στο 4,8%

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 12/12/2021

Η ακρίβεια εκτίναξε τον πληθωρισμό στο 4,8%
' χρόνος ανάγνωσης

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφουν την έκρηξη τιμών και ακρίβειας που σημειώνεται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί κατά τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στο 4,8%.

Οι ανατιμήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης είναι εκτός ελέγχου αφού για παράδειγμα η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 180%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθούν αυξήσεις που τρομάζουν και δείχνουν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα νοικοκυριά αφού καταγράφηκαν αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2%, το ηλεκτρικό ρεύμα 37,8%, στο αρνί και το κατσίκι κατά 21,3% και στο ελαιόλαδο κατά 18,5%.

Αντίστοιχα καύσιμα και λιπαντικά αυξήθηκαν κατά 24,9%, οι τιμές στα ξενοδοχεία κατά 12,8% και οι αεροπορικές μεταφορές κατά 12,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ο πληθωρισμός είχε υπερβεί το όριο του 4% ήταν τον Μάρτιο του 2011 με 4,5%.

Από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, όταν δηλαδή είχε υποχωρήσει στο 3,9%, ο τιμάριθμος δεν έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση πάνω από 4%.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 4,8% τον μήνα Νοέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
• 3,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, πουλερικά, αρνί και κατσίκι, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, καφέ.

• 3,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 17,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• 2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 9,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

• 0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 1,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.


2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
• 0,1% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα κρασιά.

• 0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.

• 2,7% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε:τηλεφωνικές υπηρεσίες, τηλεφωνικό εξοπλισμό κινητών τηλεφώνων.

• 0,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα διαρκή αγαθά αναψυχής.

• 0,7% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Hμερίδα για τα 100 χρόνια από την επίσκεψη του Παπαλουκά στη Λέσβο

Νέα τεκμήρια για τη σχέση του με το Αναγνωστήριο και τον Γυμναστικό Σύλλογο «Όλυμπος»
ΕΛΛΑΔΑ

76.000 δρομείς στον ρυθμό του Μίκη Θεοδωράκη

Με τη φωνή της Μαρίας Φαραντούρη και τον «Λεβέντη» της Νατάσας Μποφίλιου, η φετινή διοργάνωση γίνεται ύμνος στην ελευθερία και την ανθρωπιά
ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπαράθεση Βορίδη με Βάρρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δεν έκανα καμία παράνομη πραξη υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την κατάθεση που έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής
ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη κατά του νυν Αρχηγού του Λιμενικού και 3 ακόμη στελεχών του

Άσκηση ποινικής δίωξης στον νυν αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και σε τρία ακόμη στελέχη του παρήγγειλε το αναθεωρητικό δικαστήριο, προσθέτοντάς τους στη λίστα των στελεχών που κατηγορούνται για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ομόφωνο ψήφισμα για τη διατήρηση των ΕΛΤΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Ενιαία στάση του Περιφερειακού Συμβουλίου απέναντι στο σχέδιο κλεισίματος ταχυδρομικών καταστημάτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έφοδος της Αστυνομίας σε λέσχη φιλάθλων στη Χίο

Εντοπίστηκαν καπνογόνα, κροτίδες και κοντάρια σε ελέγχους για την πρόληψη της οπαδικής βίας. Πραγματοποιήθηκαν τρεις συλλήψεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πάει πίσω ο διαγωνισμός για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Στις 30 Δεκεμβρίου η νέα ημερομηνία όπου αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περισσότερες από 16.500 ενεργές επιχειρήσεις στο Βόρειο Αιγαίο

Μόλις 81 επιχειρήσεις των νησιών της Περιφέρειας εντάσσονται στην κατηγορία της υψηλής ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λένε όχι στην ηλεκτρική διασύνδεση

Ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο της Χίου ανακοίνωσε την συλλογή υπογραφών ενάντια στην διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Επιτυχίες στους 36ους Αιγαιοπελαγίτικους Αγώνες Στίβου στη Χίο

Δείτε εδώ τους αθλητές και αθλήτριες των σωματείων της Λέσβου και της Λήμνου που διακρίθηκαν στους αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των κτηνοτρόφων της Λήμνου ζητά ο Ελεονώρα Γεώργα

Δήμαρχος του νησιού έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα αιτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κραυγή αγωνίας για Βρίσα και οδικά έργα»

Ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης Βαλσαμίδης ζητά χρηματοδότηση για ασφάλεια και αποκαταστάσεις που «χρόνια περιμένουν»