× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια στις 16 Δεκεμβρίου

Το ΠΕΚ και σωματείων ζητούν να ληφθούν μέτρα για να ανακουφιστεί ο λαός από τις αυξήσεις βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/12/2021

Κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια στις 16 Δεκεμβρίου

Την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στις 16 Δεκεμβρίου στην Γενική Γραμματεία Αιγαίου αποφάσισε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή με πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου για την ακρίβεια. Επίσης αποφασίσθηκε η συγκρότηση δύο επιτροπών με αντικείμενα α) Ζητήματα διακοπής ρεύματος – νερού, κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών και β)Ζητήματα αλληλεγγύης προς ανέργους, εργαζομένους, συνταξιούχους, νέους, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες. Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΠΕΚ αναφέρει:

«Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου, σωματείων και φορέων την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη για τα ζητήματα της ακρίβειας, τις αυξήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα, που αφορούν και πλήττουν όλο το λαό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν μέλη των διοικήσων από το Συνδικάτο Οικοδόμων, απο την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, από το Σωματείο Εργαζομένων Επισιτιστικών, από το Σωματείο Επαγγελματιών Υπαλλήλων Οδηγών και Εισπρακτόρων, από τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, απο την Ομοσπονδία Εμπόρων - Βιοτεχνών - Επαγγελματιών, από το Σωματείο Αρτοποιών Λέσβου, από τον Σύλλογο Υδραυλικών Λέσβου, από τον Σύλλογο Αργυροχρυσοχόων και Ωρολογοποιών Λέσβου, από την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ , από την Ομοσπονδια Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, απο τον Αγροτικό Σύλλογο Λ. Θερμής, απο τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης, απο τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μανταμάδου, από την ΕΛΜΕ Λέσβου, και αποφασίστηκε ο συντονισμός όλων των φορέων και των σωματείων για να δυναμώσουμε την πάλη μας για να ληφθούν άμεσα μέτρα υπεράσπισης και ενίσχυσης των λαϊκών νοικοκυριών, των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών. Μέτρα για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας.

Το πλαίσιο πάλης που διαμορφώθηκε, αποφασίστηκε ομόφωνα στη σύσκεψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Δραστική μείωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και νερού σε λαϊκές οικογένειες αλλά και σε καταστήματα.
  • Μείωση των εισιτηρίων σε πλοία και αεροπλάνα καθώς και του κόστους μεταφοράς προϊόντων. Το μεταφορικό ισοδύναμο δεν αρκεί για να καλύψει τις αυξήσεις των τελευταίων ετών καθώς και τις ανάγκες των νησιωτών. Να καταβληθούν άμεσα στους δικαιούχους του μεταφορικού ισοδύναμου (πολίτες και μικρές επιχειρήσεις) τα χρωστούμενα του προηγούμενου διαστήματος
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.
  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ και να καταργηθούν οι έμμεσοι φόροι στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Να μειωθούν οι φόροι στις ζωοτροφές και στα απαραίτητα προϊόντα και μέσα που χρειάζονται οι αγρότες για την παραγωγή τους. Να μειωθούν οι φόροι στις πρώτες ύλες που χρειάζονται οι επαγγελματοβιοτέχνες.
  • Αποσύνδεση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το προσφυγικό.
  • Διαγραφή χρεών εργαζομένων, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων προς την εφορία.
  • Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας και μικρής επιχείρησης.
  • Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Μέτρα προστασίας για τους ανέργους. Να μην μείνει κανένας άνεργος και εποχιακός εργαζόμενος χωρίς επίδομα ανεργίας. Να μην πληρώνουν οι άνεργοι, οι φοιτητές και οι στρατιώτες εισιτήρια σε πλοία και λεωφορεία.
  • Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και του Βοστάνειου Νοσοκομείου με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την υγεία του λαού.

 

Επίσης αποφασίστηκε παράσταση διαμαρτυρίας – παρέμβαση στη Γενική Γραμματεία την Πέμπτη 16/12 στις 10.30 από αντιπροσωπεία όλων των φορέων για να παραδοθεί το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων της σύσκεψης και να απαιτηθεί η άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης του λαού. Την ίδια ημέρα παράσταση διαμαρτυρίας και παρέμβαση στη ΔΕΥΑΛ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.

 

Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία 2 επιτροπών με τη συμμετοχή όλων των φορέων για :

  1. Ζητήματα διακοπής ρεύματος – νερού, κατασχέσεων και πλειστηριασμών πρώτων κατοικιών.
  2. Ζητήματα αλληλεγγύης προς ανέργους, εργαζομένους, συνταξιούχους, νέους, αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες. Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Opening fiesta για το Bracciera στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Την Παρασκευή 17 Μαΐου με τον dj Bobito
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τριήμερη επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης στη Λέσβο

Το πρόγραμμα συναντήσεων και η κεντρική ομιλία για τις ευρωεκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η Ελλάδα να αναγνωρίσει το Παλαιστινιακό κράτος»

Ο πολιτικός φορέας ΚΟΣΜΟΣ και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Πέτρος Κόκκαλης και Βασιλική Γραμματικογιάννη έστειλαν ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία του Γραμματέα της Τ.Ε. του ΚΚΕ Κώστα Ρήγα στον Συνοικισμό

Η Σύσκεψη – συζήτηση με θέμα «Με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ για πανευρωπαϊκή αντεπίθεση» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 20 Μάη στις 7 το απόγευμα στην Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σε συνάντηση της ΚΕΔΕ ο Παναγιώτης Χριστόφας

Συμμετείχε σε συζητήσεις με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Ανάπτυξης και Υποστήριξης της Επιχειρηματικότητας
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη Διεύθυνση Υγείας για την Αφρικανική σκόνη

Οδηγίες στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου για την περίπτωση μεταφοράς σκόνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έσωσε τη ζωή 30χρονου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αρχιφύλακας εν ώρα υπηρεσίας ανέλαβε δράση το απόγευμα της Δευτέρας- Γιατί δεν υπήρχε γιατρός;
ΘΕΑΤΡΟ

«Στο μέλλον» της Ντέπης Χατζηκαμπάνη ανεβαίνει στο Artοποιώ

Σε σκηνοθεσία του Ιωάννη Παπλωματά
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Λέσβου

Σήμερα Τετάρτη το πρωί
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στους «Blue Champions» της Ευρώπης η εταιρία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η SciDrones IKE αναπτύσσει ένα πρωτοποριακό σύστημα εντοπισμού θαλάσσιων απορριμμάτων με την χρήση drones και τεχνητής νοημοσύνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αποζημίωση 45.000 ευρώ για το κολυμβητήριο στα Θέρμα που δεν έγινε ποτέ!

Ο Δήμος Μυτιλήνης μετά τη διάλυση της εργολαβίας το Νοέμβριο του '22 με υπαιτιότητά του, θα πληρώσει αποζημίωση στην τεχνική εταιρεία που εκτελούσε το έργο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ