× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε δίκη η αμμοληψία του Χρούσου

15 φορτηγά με άμμο είχαν μεταφερθεί το 2018, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Προστασίας και εξωραϊσμού της περιοχής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2021

Σε δίκη η αμμοληψία του Χρούσου

Εκδικάζεται αύριο, Πέμπτη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μυτιλήνης έπειτα από δύο αναβολές η υπόθεση της αμμοληψίας στη παραλία του Χρούσου Μεσοτόπου Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις Ιουλίου 2018, έγινε μεταφορά 15 συνολικά φορτηγών άμμου από την παραλία του Χρούσου στην γειτονική παραλία Ταβαρίου. Η αμμοληψία έγινε με σκαπτικό μηχάνημα του Δήμου Λέσβου. Το περιστατικό ανέφεραν τα μέλη του  Συλλόγου Προστασίας & Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος των Απανταχού Χρουσιανών «Ο Χρούσος» στον Συνήγορο του Πολίτη και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Έπειτα από έκθεση ελέγχου του Κλιμάκιου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ στον Δήμο Λέσβου από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη και 3.000 ευρώ διοικητικό πρόστιμο με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

«Σήμερα τρεισήμισι χρόνια μετά την παραβατική συμπεριφορά σε μια προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Natura2000 (κωδ. GR 4110010) σε ένα νησί που είναι ανακηρυγμένο ολόκληρο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO δεν έχουν απαντηθεί πολλά από τα ερωτήματα μας. Δεν λάβαμε τίποτα σαν απάντηση ή σχόλιο ούτε από τον Δήμο Λέσβου ούτε από το Τοπικό Συμβούλιο Μεσοτόπου, ούτε από άλλους θεσμικούς παράγοντες που γνωρίζουν την περιοχή και τα γεγονότα. 

Τα τελευταία χρόνια  ζούμε τη δίνη της κλιματικής αλλαγής. Η πανδημία έβαλε με έμφαση  στη ζωή μας  τον όρο ατομική ευθύνη. Πώς αποτυπώνεται άραγε αυτός ο όρος σε ότι αφορά την σχέση μας με το περιβάλλον; Ποιά είναι  η στάση που κρατάει καθένας από εμάς, είτε είναι απλός πολίτης , είτε ασχολείται με τα κοινά είτε τυγχάνει αναγνωρισιμότητας; Το ενδιαφέρον και οι παραινέσεις για το περιβάλλον εξαντλούνται στις καμπάνιες των μεγάλων οργανισμών; Η ευθύνη περιορίζεται στις περιβαλλοντικές δράσεις που χαρίζουν δημοσιότητα και προβολή στα ΜΜΕ; Και το σπίτι μας; Θυσία στα συμφέροντα και τις  "ισορροπίες"; Αυτό το σπίτι ανήκει σε όλους μας , είναι η κληρονομιά που παραλάβαμε και οφείλουμε να παραδώσουμε στους επόμενους  δικαιούχους .  Ενημέρωση , ξεκάθαρη θέση και ευαισθητοποίηση είναι ο μόνος δρόμος. Στο περιβάλλον δεν χωρούν συμβιβασμοί.» λέει ο Σύλλογος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Μεγάλη ανταπόκριση στις δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις

Πραγματοποιήθηκαν στον Μανταμάδο
ΧΩΡΙΑ

Πρώτο τροχαίο στη νέα επαρχιακή οδό Καλλονής‑Σιγρίου

Πρόκειται για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε χτες Παρασκευή 19 Απριλίου από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δημήτρης Μοιρασγεντής νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

Επίσημη πρώτη χθες Παρασκευή της νέας Νομαρχιακής Επιτροπής όπου έγινε η στελέχωση των οργάνων και ο προγραμματισμός της πολιτικής δουλειάς του κόμματος εν όψει των Ευρωεκλογών
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΧΩΡΙΑ

Τα «μωβ ποτάμια» του ανοιξιάτικου Μoλύβου

Η πανδαισία των σαλκιμιών!
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λέσβο ο Κασσελάκης το Σάββατο 27 Απριλίου

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα επισκεφτεί το νησί στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του στα νησιά του Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Φιέστες και θεάματα αλλά από ουσία τίποτα»

Η Νέα Αριστερά Λέσβου για την σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσλήψεις κι όχι απολύσεις έχει ανάγκη η ΔΕΥΑ Λέσβου

Επείγουσα έκκληση από το Σύλλογο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΛ Λέσβου για την ανάγκη να διατηρηθούν στο δυναμικό της εταιρεία οι 13 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν κατά την πανδημία του Covid – 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα Βέρρου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής

Σε καλό κλίμα η συνάντηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου με τον Πρωθυπουργό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Λέσβου

Προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ανοχή και στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, το επίκεντρο της επίσκεψης του πρωθυπουργού»

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Τα «άκουσε» στο Σίγρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκτός από το Λιμάνι Σιγρίου, ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ξεναγούμενος από τον Νίκο Ζούρο
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ