× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι αλιείς και έμποροι οστράκων σε απόγνωση

Παρέμβαση του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνού στον Σπήλιο Λιβανό

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/12/2021

Οι αλιείς και έμποροι οστράκων σε απόγνωση
' χρόνος ανάγνωσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Λιβανό, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, σχετικά με την επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή των αλιέων και των έμπορων οστρακοειδών, εξαιτίας της αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχων, από τις αρχές Νοεμβρίου, για βιοτοξίνες στη σάρκα των οστράκων, λόγω βλάβης σε ανιχνευτή του Εθνικού Εργαστήριου Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο Βουλευτής Λέσβου αναφέρει ότι η βλάβη λυχνίας στον ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY στο εργαστήριο που διενεργεί τους ελέγχους για βιοτοξίνες στα όστρακα, αλλά και η σημαντικότατη καθυστέρηση για την επισκευή του, με ευθύνη του αρμόδιου Υπουργείου, παρατείνει την επαγγελματική απραξία των αλιέων και εμπόρων οστρακοειδών και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή τουλάχιστον 1700 άτομα πανελλαδικά, εκ των οποίων περίπου 180 απασχολούνται στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Γιάννης Μπουρνούς, συμμεριζόμενος την εύλογη ανησυχία των αλιέων και των εμπόρων οστρακοειδών και αντιλαμβανόμενος πλήρως τα προβλήματα που δημιουργεί η καθυστέρηση στην έναρξη της δραστηριότητας τους για την τρέχουσα αλιευτική περίοδο οστράκων, καλεί τον Υπουργό να ενεργήσει άμεσα για την επίσπευση της αποκατάστασης της βλάβης στον ανιχνευτή προκειμένου να επανεκκινήσουν οι έλεγχοι. Επιπλέον, καλείται ο Υπουργός να προβεί στην αποζημίωση των αλιέων οστρακοειδών για την ανυπαίτια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί ή θα υποστούν στο μέλλον εξαιτίας της μη διεξαγωγής των απαιτούμενων και υποχρεωτικών ελέγχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2021


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέμα: «Με οικονομική καταστροφή απειλούνται οι αλιείς και οι έμποροι οστρακοειδών εξαιτίας της αδυναμίας διεξαγωγής ελέγχων για βιοτοξίνες από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλασσίων Βιοτοξινών».

Η αλιεία οστράκων και η διάθεσή τους στην ελληνική αγορά διέπονται από θεσμοθετημένους δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να ανιχνεύονται εγκαίρως όστρακα που φέρουν παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξικές ουσίες συσσωρευμένες στη σάρκα τους και να διαφυλάσσεται η δημόσια υγεία.
Οι ως άνω δειγματοληπτικοί έλεγχοι διεξάγονται από εξειδικευμένα δημόσια εργαστήρια που ορίζονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα αποτελεσμένα των διαφόρων ελέγχων αποστέλλονται στις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών, οι οποίες κατά περίπτωση αποφασίζουν την άρση ή την λήψη υγειονομικών μέτρων.
Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες από αλιείς και εμπόρους οστρακοειδών και εκφράζεται μια έντονη δυσαρέσκεια εξαιτίας της σημαντικής και ανυπαίτιας εκ μέρους τους καθυστέρησης έναρξης της δραστηριότητας τους για την τρέχουσα αλιευτική περίοδο οστράκων, που τυπικά έχει ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 31 Μαρτίου. Η υφιστάμενη καθυστέρηση οφείλεται στην αδυναμία διενέργειας των υποχρεωτικών και αναγκαίων δειγματοληπτικών ελέγχων στα προϊόντα τους, εξαιτίας βλάβης σχετικού μηχανήματος στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Θαλάσσιων Βιοτοξινών στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, για την παρατεταμένη, πλέον του μηνός, μη διεξαγωγή εργαστηριακών ελέγχων για βιοτοξίνες στη σάρκα των οστράκων, από το αρμόδιο και εντεταλμένο από το Υπουργείο εργαστήριο, ευθύνεται αφενός η βλάβη λυχνίας στον ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY, που αναφέρθηκε στις 3 Νοεμβρίου και αφετέρου η αδράνεια του Υπουργείου να ενεργήσει άμεσα για την επισκευή του.
Επισημαίνουμε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση στην επισκευή του ανιχνευτή σε συνδυασμό με το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για τον έλεγχο των συσσωρευμένων δειγμάτων, θα παρατείνει την επαγγελματική απραξία των αλιέων και εμπόρων οστρακοειδών και συνεπακόλουθα θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή τουλάχιστον 1700 ατόμων πανελλαδικά, εκ των οποίων περίπου 180 απασχολούνται στη Λέσβο.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για την άμεση αποκατάσταση του ανιχνευτή FLR WATERS ACQUITY για τον έλεγχο θαλάσσιων βιοτοξινών, ώστε να μη συνεχίσουν να χάνονται άδικα άλλες μέρες και εβδομάδες της αλιευτικής περιόδου;
2. Ποιος είναι ο λόγος της τόσο μεγάλης καθυστέρησης άφιξης του παραγγελθέντος ανταλλακτικού εξαρτήματος από τις ΗΠΑ στη χώρα μας;
3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ενδεχόμενη αποζημίωση των αλιέων οστρακοειδών για την ανυπαίτια οικονομική ζημία που έχουν υποστεί ή θα υποστούν στο μέλλον εξαιτίας της μη διεξαγωγής των απαιτούμενων και υποχρεωτικών ελέγχων;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής