× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Συνεργασία Τμήματος Ωκεανογραφίας ‑ Δημοτικού Λιμενικό Ταμείου Λέσβου

Παρουσιάστηκαν τα αντιρρυπαντικά μέσα, ο τρόπος χρήσης για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/12/2021

Συνεργασία Τμήματος Ωκεανογραφίας ‑ Δημοτικού Λιμενικό Ταμείου Λέσβου
' χρόνος ανάγνωσης

Στο πλαίσιο τηςσυνεργασίας του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου διοργανώθηκε την Παρασκευή 26  Νοεμβρίου 2021 εκπαιδευτική επίσκεψη των προπτυχιακών φοιτητών/τριών του Τμήματος με αντικείμενο τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τις δραστηριότητες της ναυτιλίας και τη διαχείριση του λιμένα, καθώς και ενημέρωση για τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου για τα λιμάνια αρμοδιότητάς του και τις δράσεις του.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου της Παρασκευής 26/11/2021, που έγινε στον τερματικό σταθμό “Αντιρρυπαντικού Εξοπλισμού” του λιμένα Μυτιλήνης στα πλαίσια του προπτυχιακού μαθήματος «Διαχείριση Παράκτιας Ζώνης» παρουσιάστηκαν διεξοδικά τα αντιρρυπαντικά μέσα, ο τρόπος χρήσης τους για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. Η διεξοδική συζήτηση που ακολούθησε σχετικά με την περιβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων στον επιβατηγό και εμπορικό λιμένα Μυτιλήνης καθώς και τη νομοθεσία που διέπει τον τρόπο ελέγχου των αποβλήτων από το Τμήμα Θαλασσίου Περιβάλλοντος του Λιμενικού Σώματος κέντρισε το ενδιαφέρον των φοιτητών συνδέοντας με τον τρόπο αυτό την επιστημονική γνώση με την πρακτική εφαρμογή μεθόδων αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης οι οι φοιτητές/τριες ενημερώθηκαν για τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, τα λιμάνια ευθύνης του, τα γεωγραφικά και διοικητικά όρια του λιμένα Μυτιλήνης, τις διαδικασίες παραχώρησης χρήσης χερσαίων ζωνών λιμένων, το διαχειριστικό καθεστώς των pillars λιμένα Μυτιλήνης, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εντός του λιμένα, τη χρήση δυτών για τον καθαρισμό του λιμένα, αλλά και τη διασύνδεση ενάλιων αρχαιοτήτων και λιμανιού. Διεξοδική συζήτηση έγινε για το νέο master plan του λιμένα Μυτιλήνης και πως αυτό θα υποβοηθήσει τις υπηρεσίες που προσφέρει το λιμάνι, όπως την κρουαζιέρα. Εισηγήτρια των σεμιναρίων ήταν η προϊσταμένη του Τμήματος Ασφάλειας και Προστασίας Περιβάλλοντος, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, Γεωλόγος κ. Ελένη Κατωτριάτου, ενώ από το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών παραβρέθηκαν ως επιστημονικοί υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών επισκέψεων η Αναπληρώτρια καθηγήτρια Ουρανία Τζωράκη  και το μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Δρ. Πολίνα Τουρλιώτη.

Τέλος οι φοιτητές/τριες επισκέφθηκαν τη Μαρίνα Μυτιλήνης, όπου από τον διευθυντή της Κωνσταντίνο Ξύδα ενημερώθηκαν για το καθεστώς λειτουργίας της μαρίνας, τη δυναμικότητα και τις δυνατότητες φιλοξενίας που παρέχει, τους περιβαλλοντικούς όρους που έχουν υιοθετηθεί, τις αναπτυξιακές της προοπτικές και τις δυνατότητες ευρύτερης συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε διάφορα θέματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Ο Ασώματος τιμά τη Μηλένα Κοντού με την πλατεία του χωριού να φέρει το όνομά της

Η Ολυμπιονίκης της Κωπηλασίας επιστρέφει στον τόπο της για να δεχθεί τη συγκινητική τιμή από τη Δημοτική Κοινότητα Ασωμάτου το Σάββατο 8 Νοεμβρίου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Νέες θέσεις εργασίας στον Δήμο Μυτιλήνης

Με συμβάσεις εργασίας 24 μηνών
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Επιδιώκω λύσεις και στον δικηγορικό σύλλογο και στην πολιτική»

Ο δικηγόρος και εκ νέου υποψήφιος για το Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Μυτιλήνης Δημήτρης Μοιρασγεντής μιλά για τις εκλογές στον σύλλογο αλλά και τις εξελίξεις στον προοδευτικό πολιτικό χώρο
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λένε όχι στην ηλεκτρική διασύνδεση

Ο κοινωνικός χώρος Αντίβαρο της Χίου ανακοίνωσε την συλλογή υπογραφών ενάντια στην διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγουν τις πόρτες τους τα κτίρια της Γέρας

Ξεναγήσεις σε Μεσαγρό και Σκόπελο στις 15 και 16 Νοεμβρίου με δωρεάν συμμετοχή από το Open Lesvos
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Φοιτητές του καθαρίζουν το λιμανάκι της Βαρειάς

Κάλεσμα σε πολίτες για συμμετοχή σε περιβαλλοντική δράση την Κυριακή 9 Νοεμβρίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στήριξη των κτηνοτρόφων της Λήμνου ζητά ο Ελεονώρα Γεώργα

Δήμαρχος του νησιού έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα αιτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λήμνου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμο της Μυτιλήνης

Από τις 09:00 έως τις 13:00 θα απαγορευτεί η διέλευση οχημάτων σε τμήμα της οδού Ορέστη Κανέλλη,
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θεμέλια για την κερκίδα του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες της νέας αθλητικής εγκατάστασης στην περιοχή Θέρμα του κόλπου Γέρας
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επικίνδυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Συθνελήφθη άνδρας στην περιοχή της Πηγής στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύλληψη 27χρονου για φθορές με σπρέι στη Μυτιλήνη

Σχηματίστηκε δικογραφία για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, ενώ κατηγορείται επιπλέον και για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κραυγή αγωνίας για Βρίσα και οδικά έργα»

Ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Βορείου Αιγαίου, Θεόδωρος Βαλσαμίδης Βαλσαμίδης ζητά χρηματοδότηση για ασφάλεια και αποκαταστάσεις που «χρόνια περιμένουν»