× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι να φταίει;

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ

Δημοσίευση 4/12/2021

Τι να φταίει;

Τέτοιες μέρες με βοριάδες που κάνουν τα τζάμια να τρίζουν, τα κεραμίδια να στάζουν, τα δέντρα να χάνουν μεγάλα κλαριά τους κάποιες ψυχές ξεχασμένες από θεό και ανθρώπους προσπαθούν να προφυλαχτούν και να διώξουν κάτι που τους ενοχλεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί οι άλλοι, εμείς δηλαδή, η κοινωνία το έχουν χαρακτηρίσει κακό, αποτρόπαιο, παράνομο. Ένα τέτοιο γεγονός, που στα παλιά χρόνια σημάδευε τους ανθρώπους, καθόταν πάνω τους σαν ρετσινιά, περιγράφει σε χρονογράφημά του, ο Στράτης Μυριβήλης, κατά τον Γενάρη του μακρινού 1926. Τότε παρόμοια θέματα συνηθιζόταν να παρουσιάζονται, στις εφημερίδες, με όλα τα στοιχεία τους, ονόματα, περιοχές της πόλης. Έτσι εκτός της δύσκολης θέσης που βρισκόταν το άτομο μάθαιναν κι οι άλλοι την κατάστασή του κι ήταν αρνητικά δακτυλοδεικτούμενο από κει και πέρα.

Ένα τέτοιο βράδυ δυο σκιές, ενός μη νόμιμου ζευγαριού, παράτησαν σ’ ένα χαντάκι στην είσοδο της Μυτιλήνης κάτι σαν δέμα. Οι γείτονες που νοιάστηκαν είδαν ότι ήταν ένα φασκιωμένο, αβάφτιστο βρέφος, καθώς έγραφε το σημείωμα που το συνόδευε.

Το πήραν και αντί να φροντίσουν για την υγεία του βρήκαν παπά κι άρχισε μια προσπάθεια μεταφοράς του βρέφους, της κολυμπήθρας και των χρειαζούμενων μες τα μεσάνυχτα, την παγωνιά και το σκοτάδι σε παρακείμενο εκκλησάκι για να βαφτιστεί, μη τυχόν και πάει αβάφτιστο. Μ’ αυτά κόντεψαν να το πεθάνουν, για να κάνουν το πρέπον θρησκευτικά και κοινωνικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Μυριβήλης τους περιλαβαίνει όλους με την πένα του. Πρώτα τους γείτονες οι οποίοι «είναι οι ίδιοι θύματα και δημιουργήματα του κοινωνικού και ψευτοηθικού συστήματος μέσα στο οποίο κινούμεθα όλοι». Γιατί έτσι «τους άφησε να πιστεύουν το σκολειό τους, η παράδοσίς τους και η θρησκεία του, διδασκόμενη από αμαθείς και αισχροκερδείς παπάδες». Πάει μετά στους παπάδες και διαπιστώνει ότι είναι «αμόρφωτοι, κακοπληρωμένοι, άκαρδοι και απολίτιστοι και εντούτοις τόσο η Πολιτεία όσο και η Εκκλησία τους επιτρέπει να εξασκούν το επάγγελμα του ’’αντιπροσώπου του Χριστού’’».

Θυμήθηκα τούτα με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του μικρού Ρομά κοριτσιού στη μηχανικά ανοιγόμενη πόρτα, όπου όλοι προσπερνούσαν με αδιαφορία και μετά έψαχναν για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου, για την ευαισθησία των περαστικών, των φορέων, του κράτους. Κι αυτό μέχρι να σιγάσει ο αχός όλων μας, μέχρι να γίνει άλλο ένα παρόμοιο γεγονός.

Μήπως «είμαστε μια κοινωνία αισχρών Φαρισαίων, ένα πλήθος τάφων λαμπρώς κεκονιαμένων έξωθεν, αλλά με βρωμερόν περιεχόμενον», όπως γράφει ο χρονογράφος; Κι αν αναφωνήσουμε μαζί του στο τέλος «Πούντος όμως ο νέος Μεσσίας που θα γκρεμίσει για να ξαναχτίσει;», θα γίνει κάτι ή πρέπει να γίνουμε εμείς οι εκδικητές και η νέα σπορά πάνω στα άρρωστα μυαλά;

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Όψιμοι θιασώτες

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ, δικηγόρος, στέλεχος της Νέας Αριστεράς Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ποιος θα είναι ο «τυχερός»….

Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ* για τα εγκαίνια του δρόμου Καλλονής-Σιγρίου