× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πράσινο φως από την επιτροπή για τον εμβολιασμό παιδιών 5 ‑ 11 ετών

Ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/12/2021

Πράσινο φως από την επιτροπή για τον εμβολιασμό παιδιών 5 ‑ 11 ετών
' χρόνος ανάγνωσης

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε σήμερα ότι η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών θα τεθεί σε εφαρμογή μόλις η χώρα μας παραλάβει τα εμβόλια για τις συγκεκριμένες ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά στη δοσολογία τους σε σχέση με τα εμβόλια που δίδονται στον γενικό πληθυσμό. Οι παρτίδες αυτές αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ληφθεί, και να ανακοινωθεί η απόφαση του πρωθυπουργού για την επίσπευση τρίτης δόσης εμβολίου, δηλαδή η πλατφόρμα να ανοίγει στους 4 μήνες κι όχι στους 6 μήνες.

Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ενώ την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πολιτών. «Με την απόφαση για την υποχρεωτικότητα είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη και θα ακολουθήσουν κι άλλοι Είναι το έσχατο μέσο, ένα εργαλείο για να προχωρήσει κάνεις στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, η οποία εκτιμάται και αξιολογείται ανάλογα με την εξέλιξη και τα επιδημιολογικά γεγονότα. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ότι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε», τόνισε χαρακτηριστικά απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ο ίδιος απάντησε σε ερώτηση για τη διασωλήνωση εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείες επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα. « Όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενή εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας γίνεται με τους όρους παρακολούθησης που υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν σε γνώση μας στατιστικά στοιχεία επιστημονικά αποδεδειγμένα που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη», σημείωσε. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει σκέψη για να «κλείσουν» τα γήπεδα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει για πρόστιμα και εξαιρέσεις για τους άνω των 60

Νωρίτερα, ο Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων στο υπουργείο Υγείας, εξειδίκευσε το πλαίσιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60, ενώ ως γνωστό ανακοίνωσε πως καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Όπως είπε ο υπουργός, έως τις 16 Ιανουαρίου, όσοι είναι άνω των 60 ετών, θα πρέπει να έχουν προγραμματίσει έστω την πρώτη δόση του εμβολίου, για να μην τους επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Θα συσταθούν επιτροπές -όπως έγινε και με την υποχρεωτικότητα όταν θεσπίστηκε για υγειονομικούς, για να εξετάσουν αιτήσεις που δικαιολογούν λόγους υγείας προκειμένου να μην εμβολιαστεί κάποιος πολίτης. Θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση για τις αιτήσεις εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το πώς θα εξεταστούν.

Εφόσον κάποιος πολίτης άνω των 60 δεν εμβολιαστεί θα του επιβάλλεται για κάθε μήνα διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ. Μόνο αν προβεί στην πρώτη δόση έως 16 Ιανουαρίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο. Η διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνει μάλιστα τη δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε όσους γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά.

Γενικός έλεγχος του πληθυσμού με ένα self test για όλους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δεύτερο μέτρο στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, το οποίο δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι ο γενικός έλεγχος του πληθυσμού για κορωνοϊό μέσω της διανομής ενός δωρεάν self test σε όλους τους ενήλικους πολίτες.

Το πρώτο self test θα δοθεί την εβδομάδα από 6 έως 11 Δεκεμβρίου. Ένα ακόμα θα διατεθεί την εβδομάδα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Συστήνεται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων να γίνονται επιπλέον τεστ πριν της εκδηλώσεις τις ημέρες των εορτών.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Βουλή

Πληροφορίες για εμπλοκή υπουργού
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ψαρά: Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος προς τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ολοκληρώθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο για το νησί
ΕΛΛΑΔΑ

Επεισοδιακό δείπνο για τον Μάκη Βορίδη στο Ηράκλειο

Δέχθηκε βροχή από αβγά μέσα σε γνωστό εστιατόριο
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες βάσεις δεδομένων για τα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων

Υπουργείο Οικονομίας και Τράπεζα της Ελλάδος δημιουργούν σύστημα «νέων Τειρεσιών» για πλήρη εικόνα των οφειλών
ΚΟΣΜΟΣ

Στις 250.000 η παραγωγή ελαιολάδου στην Τουρκία

Πρόβλημα για τους παραγωγούς της χώρας το υψηλό κόστος παραγωγής
ΕΛΛΑΔΑ

Παραίτηση – εξπρές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γιώργος Παπαβασιλείου υπέβαλε την παραίτησή του μία μέρα μετά τον διορισμό του ως διευθυντή του γραφείου του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι δεν θέλει να υπάρξει «καμία σκιά» στον αγώνα του ΠΑΣΟΚ για πολιτική αλλαγή
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιστρέφει το «Τάλως» στο Βόρειο Αιγαίο

Νέος σχεδιασμός των δρομολογίων για να εξυπηρετηθεί η μεταφορά ζωοτροφών από το λιμάνι της Καβάλας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρία νέα πυροσβεστικά οχήματα παρέλαβε ο Δήμος Λήμνου

Ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης του Δήμου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα ψηφιακού μετασχηματισμού 470.000 ευρώ στον Δήμο Λήμνου

«Έξυπνες» εφαρμογές σε υγεία, πολιτισμό, τουρισμό και πολιτική προστασία μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
ΕΛΛΑΔΑ

Από τα social media ενημερώνονται οι Έλληνες

Τα social media εκτοπίζουν την τηλεόραση ως βασική πηγή ενημέρωσης – 58% των Ελλήνων εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση
ΕΛΛΑΔΑ

Κοινό μέτωπο κατά της ευλογιάς με καθυστέρηση 15 μηνών

Ταχύτερες διαδικασίες για την ταφή των θανατωθέντων ζώων και την χορήγηση των αποζημιώσεων υποσχέθηκε η κυβέρνηση