× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Καμπάνες» για τα επεισόδια κατά την επίσκεψη Τσίπρα το 2018

Πολύμηνες ποινές φυλάκισης σε τρεις από τους πέντε κατηγορούμενους για τα όσα έγιναν στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/11/2021

«Καμπάνες» για τα επεισόδια κατά την επίσκεψη Τσίπρα το 2018
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ποινές φυλάκισης πολλών μηνών επέβαλε σήμερα Πέμπτη αργά το απόγευμα το τριμελές πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης σε βάρος τριών εκ των πέντε κατηγορουμένων για τα επεισόδια το βράδυ της 3ης Μαΐου 2018 στο λιμάνι της πόλης, στο περιθώριο του αναπτυξιακού συνεδρίου που πραγματοποιείτο στη Μυτιλήνη με τη συμμετοχή του τότε Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου.

Δυο εκ των κατηγορουμένων καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών ο καθένας κατά συγχώνευση (οι αρχικές ποινές ήταν 10 συν 10 μήνες) για τα αδικήματα της απόπειρας απρόκλητης σωματικής βλάβης κατά συρροή και της διατάραξης κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία. Ένας ακόμα καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών για διατάραξη κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία. Τέλος δυο εκ των κατηγορουμένων αθωώθηκαν για όλες τις κατηγορίες, ένας εξ αυτών κατά πλειοψηφία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και οι πέντε κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς και συγκεκριμένα των αυτοκινήτων της Αστυνομίας αφού κρίθηκε ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ενώ οι καταδικασθέντες μπορούν να υποβάλλουν και έφεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ας σημειωθεί ότι τρεις από τους πέντε προσήλθαν στη δίκη χωρίς δικηγόρο. Όλοι, νέα παιδιά ηλικίας 19 έως 25 ετών κατά ταεπισόδια, ήταν μόνοι τους, χωρίς καμία ηθική υποστήριξη από συγγενικά τους έστω πρόσωπα, ενώ κατά τις καταθέσεις τους έπεσαν σε πολλές αντιφάσεις. Μάλιστα κάποιοι υπέδειξαν συγκατηγορούμενους τους ως δράστες επιθέσεων με πέτρες!

 

Τι είχε γίνει

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα επεισόδια στο λιμάνι ξεκίνησαν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου και της πορείας που πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της 3ης Μαΐου από την πλατεία Σαπφούς με πρόσκληση του συντονιστικού οργάνου των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Λέσβου, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την φημολογούμενη τότε κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου αλλά και με αίτημα τον απεγκλωβισμό των 9.000 περίπου τότε προσφύγων και μεταναστών που διέμεναν σε δομές στη Μόρια και στην πόλη της Μυτιλήνης.

Οι διαδηλωτές έφτασαν στο φραγμό που είχε δημιουργηθεί με κλούβες των ΜΑΤ στην πλατεία μπροστά στο τελωνείο και άρχισαν να αποχωρούν. Τότε εμφανίστηκε ομάδα περίπου 80 ατόμων μεταξύ των οποίων και κάποιοι του ακροδεξιού χώρου, και επιτέθηκαν στις κλούβες προσπαθώντας να τις ανατρέψουν. Η ομάδα αυτών των ατόμων επιτέθηκε με κροτίδες και πέτρες εναντίον ανδρών της αστυνομίας και προέβη σε βανδαλισμούς, ενώ ακολούθησε ανθρωποκυνηγητό μέσα στα σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τελικά, με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα, η ομάδα αυτή επέστρεψε στην πλατεία Σαπφούς και κατευθύνθηκε προς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην άλλη άκρη της προκυμαίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκεί, όπως είχε καταγγείλει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν να εισβάλουν στα τοπικά του γραφεία.

Ας σημειωθεί ότι εκείνη τη μέρα Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ που κατέγραφαν τα γεγονότα αλλά και πολίτες δέχθηκαν επίθεση από την ομάδα νεαρών. Τους προπηλάκισαν, τους απείλησαν και τους χτύπησαν, ενώ προσπάθησαν να αποσπάσουν και να καταστρέψουν κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Κάποιοι μάλιστα από τους δημοσιογράφους κρύφτηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών όπου και εγκλωβίστηκαν επί ώρα.

Σύμφωνα με μαρτυρίες οι νεαροί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων επικοινωνούσαν με σύστημα ομαδικής συζήτησης μέσω κινητής τηλεφωνίας ενώ ενήλικες ντόπιοι γνωστοί για τη δράση τους στον ακροδεξιό χώρο, τους προμήθευαν με πέτρες.

Την επόμενη μέρα έγινε γνωστό ότι ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν έξι άτομα, οι πέντε που δικάστηκαν σήμερα και ένας ανήλικος που αθωώθηκε από δικαστήριο ανηλίκων όπου εκδικάστηκε η υπόθεση του.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γευστική απόδραση με θέα το Αιγαίο στο Καγιάνι

Στο «Καφέ Ταξιάρχης»
Γευστική απόδραση με θέα το Αιγαίο στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

HOLA Beach Bar Βατερά

Η απόλυτη καλοκαιρινή εμπειρία δίπλα στο Αιγαίο
HOLA Beach Bar Βατερά
ΧΩΡΙΑ

«Αντάμωμα στη Θάλασσα» στη Σκάλα Λουτρών

Η Κοινότητα Λουτρών και ο Σύλλογος Σκάλας Λουτρών «Παναγία η Αψηλή» διοργανώνουν μία ξεχωριστή καλοκαιρινή γιορτή το Σάββατο 25 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στην πλατεία Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών
«Αντάμωμα στη Θάλασσα» στη Σκάλα Λουτρών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέο τεύχος για το περιοδικό των Ακρασιωτών

Από την Απεργούσα έως τα βραβευμένα ελαιόλαδα και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, το 59ο τεύχος
Νέο τεύχος για το περιοδικό των Ακρασιωτών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει απευθείας διάλογο με τα μέλη της ΕΛ.Α.Σ.

Στις 19:30 η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση μέσω του myELAS – Ερωτήσεις, προβληματισμοί και προτάσεις στο πρότυπο των εκδηλώσεων «Τώρα Μιλάμε»
Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει απευθείας διάλογο με τα μέλη της ΕΛ.Α.Σ.
ΧΩΡΙΑ

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Προφήτη Ηλία Παρακοίλων

Δεν υπάρχει ενεργή εστία αυτή την ώρα – Παραμένουν στην περιοχή οι πυροσβεστικές δυνάμεις
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στον Προφήτη Ηλία Παρακοίλων
ΕΚΤΑΚΤΟ ΧΩΡΙΑ

Φωτιά σε δασική έκταση στον Προφήτη Ηλία Παρακοίλων

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις σπεύδουν στην περιοχή, ενώ στη μάχη της κατάσβεσης έχουν ριχτεί και εναέρια μέσα
Φωτιά σε δασική έκταση στον Προφήτη Ηλία Παρακοίλων
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Ποιος αποφάσισε ποιοι Πολιχνιάτες θα μείνουν στη μνήμη και ποιοι στη λήθη;

Πέντε ονόματα αγωνιστών, των Παναγιώτη Αντωνιάδη, Χαράλαμπου Κατάκου, Γιώργου Σαμαρίδη, Στρατή Παρόλη και Παναγιώτη Σαντή απουσιάζουν από το Μνημείο Πεσόντων, παρότι καταγράφονται στην ιστορία του τόπου – Ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή Δυτικής Λέσβου
Ποιος αποφάσισε ποιοι Πολιχνιάτες θα μείνουν στη μνήμη και ποιοι στη λήθη;
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

«Τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Λέσβου, παλεύουν με νύχια και με δόντια για τη βιωσιμότητά τους»

Ο αντιπρόεδρος των Υπεραστικών ΚΤΕΛ Παναγιώτης Φυντάνης με αρμορμή του ρεπορτάζ του «Ν» για τα δρομολόγια Πολιχνίτου - Βατερών, μιλά για τον καθημερινό αγώνα για να κρατήσουν ζωντανές τις συγκοινωνίες στα χωριά
«Τα Υπεραστικά ΚΤΕΛ Λέσβου, παλεύουν με νύχια και με δόντια για τη βιωσιμότητά τους»
ΧΩΡΙΑ

Πειρατές, μυθοι και θάλασσα ζωντανεύουν στον κόλπο της Γέρας

Το Culture for All φέρνει ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός με στόχο την τουριστική προβολή της περιοχής, το Σάββατο και την Κυριακή 18 και 19 Ιουλίου
Πειρατές, μυθοι και θάλασσα ζωντανεύουν στον κόλπο της Γέρας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σεισμός 3,9 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Λέσβου

Σημειώθηκε στις 10.15 το βράδυ της Τετάρτης 15 Ιουλίου
Σεισμός 3,9 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Λέσβου