× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διεθνής Ημέρα Γεωποικιλότητας

H Επιτροπή Επιστημών ενέκρινε την καθιέρωση της Διεθνούς Ημέρας Γεωποικιλότητας, τις δράσεις του τομέα των επιστημών και τη νέα πρωτοβουλία Open Science

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/11/2021

Διεθνής Ημέρα Γεωποικιλότητας
' χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικά τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής Επιστημών της 41ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO στην οποία εγκρίθηκε το Πρόγραμμα του διεθνούς οργανισμού, οι δράσεις για την διετία 2022-2023 και  νέες πρωτοβουλίες στον τομέα των επιστημών. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Συνεδρίασης της Επιτροπής Επιστημών εγκρίθηκε η καθιέρωση της διεθνούς ημέρας γεωποικιλότητας στις 6 Οκτωβρίου κάθε έτους και το νέο πρόγραμμα Open Science, που αφορά την άρση των περιορισμών στη διασύνδεση των βάσεων επιστημονικών δεδομένων και την ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα της επιστημονικής έρευνας σε όλο τον κόσμο. Εγκρίθηκε επίσης η έκθεση για το Πρόγραμμα των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO.

Στην 41η Γενική Συνέλευση της UNESCO συμμετείχαν αντιπροσωπείες των 193 κρατών μελών, των διεθνών οργανισμών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων και λήφθηκαν αποφάσεις για τις στρατηγικές και το πρόγραμμα δράσης στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιστημών, του πολιτισμού και της επικοινωνίας που αποτελούν τους τέσσερις κύριους τομείς δράσης του διεθνούς οργανισμού και τις μεγάλες πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναληφθούν από την UNESCO την προσεχή διετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Διάσκεψης γιορτάστηκαν τα 75 χρόνια από την ίδρυση του οργανισμού ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε η επανεκλογή της κα Audrey Azoulay ως Γενική Διευθύντρια της UNESCO.

Στην ομιλία του πλαίσια της 41ης Γενικής Διάσκεψης / Επιτροπή Επιστημών ο Καθηγητής  Νικόλαος Ζούρος, Επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων αναφέρθηκε στη σημασία της γεωποικιλότητας που αποτελεί θεμέλιο για ποικιλότητας των ενδιαιτημάτων και των οικοτόπων και συνεπώς έχει κρίσιμο ρόλο για την προστασία της βιοποικιλότητας.  Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της γεωλογικής κληρονομιάς και των απολιθωμάτων στην κατανόηση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του Προγράμματος της UNESCO για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της γεωγραφικής εξάπλωσης του προγράμματος σε περιοχές που δεν καλύπτονται επαρκώς.

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί ως γεωπάρκα 6 περιοχές, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, η περιοχή Χελμού – Βουραϊκού στην Πελοπόννησο, η περιοχή Βίκου - Αώου στην Ήπειρο, η περιοχή της Σητείας στην Κρήτη και η περιοχή Γρεβενών - Κοζάνης.

Συναντήσεις εργασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα πλαίσια της 41ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO ο Καθηγητής  Νικόλαος Ζούρος, Επικεφαλής της Έδρας UNESCO για τα γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων.

Στην συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay, αφού την συνεχάρη για την επανεκλογή της, συζήτησε στη σημασία του Προγράμματος της UNESCO για τα Παγκόσμια Γεωπάρκα, τα οποία συμβάλλουν στη διάχυση των πολιτικών του διεθνούς οργανισμού στους πολίτες έχοντας στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων στις περιοχές των γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο.

Στη συνάντηση με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια της UNESCO για τις Επιστήμες κα Shamila Nair Bedouelle, αναφέρθηκε στις δράσεις των Γεωπάρκων για αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην συνάντηση με την Υπεύθυνη του Προγράμματος των Εδρών UNESCO κα. Inga Nichanian, παρουσίασε τις δράσεις της Έδρας UNESCO για τα γεωπάρκα και την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περίοδο της πανδημίας μέσω της οργάνωσης ψηφιακών δράσεων σε συνεργασία με φορείς της εκπαίδευσης, το δίκτυο των σχολείων UNESCO στην Ελλάδα και το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.

Τέλος, με τον επικεφαλής του Τομέα των Γεωεπιστημών και της μείωσης των φυσικών κινδύνων  κ. Κristof Vandenberghe συζητήθηκε η συνδιοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Σχολείου Γεωπάρκων στη Λέσβο με θέμα την ανάπτυξη και προβολή των γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Απολογισμός για το 2ο Φεστιβάλ Νέων του Πλωμαρίου

Επιτυχημένη διοργάνωση από το Σύνδεσμο Πλωμαριτών Αττικής «Βενιαμίν ο Λέσβιος»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η κυβέρνηση συνεχίζει τον εμπαιγμό των υγειονομικών

Το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ Στρατής Σαμαράς καταγγέλλει την μη εκπλήρωση των κυβερνητικών υποσχέσεων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο πλευρό της Καισαριανής η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

Καταγγέλλει προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών των δήμων και ποινικοποίησης της αλληλεγγύης στους εργαζόμενους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΡΑΣΕΙΣ

Ένα νέο αμαξίδιο, ανάσα αξιοπρέπειας για τον Κώστα στην Ερμού

Χάρη στον Γιώργο Κοτοπούλη και τον Πρόδρομο Πατερέλλη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Νέα σχολική χρονιά με αναβαθμισμένες υποδομές στη Μυτιλήνη

Με ανακαινίσεις, νέους χώρους και σύγχρονο εξοπλισμό, ο Δήμος Μυτιλήνης αποδεικνύει ότι η Παιδεία μπαίνει στην πρώτη γραμμή!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Νέα φωτιά στον καταυλισμό Ρομά στην Παγανή

Επί ποδός η Πυροσβεστική
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μνήμη απελευθέρωσης: Σεπτέμβρης ’44 στη Λέσβο

Το ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στα Τσαμάκια για την ιστορική μνήμη και τους σημερινούς αγώνες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαρύ πένθος στις ενορίες της Καλλιθέας Μυτιλήνης

Απεβίωσε ο αγαπημένος ιερέας που υπηρέτησε με σεμνότητα και αγάπη την τοπική Εκκλησία
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σε κατάσταση ακραίας ξηρασίας η Λέσβος

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η επίσημη ιστοσελίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με την υπηρεσία Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Tο επικίνδυνο «διαβατήριο» των εφήβων για κλαμπ και αλκοόλ στη Μυτιλήνη

Ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους ανήλικους, άγνωστο όμως σε γονείς και καταστηματάρχες – οι κίνδυνοι και οι ευθύνες που προκύπτουν
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ