× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει μετά από επτά μήνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/11/2021

Ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους
' χρόνος ανάγνωσης

Το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο, όπου ο εμβολιασμός προχωρεί ο απευθυνόμενος, με τηλεοπτικό μήνυμα, προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Το σχέδιο για το επόμενο δίμηνο, «για να έχουμε φέτος καλύτερα Χριστούγεννα από πέρυσι», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε πέντε συμπληρωματικά μέτρα:

Πρώτον, από την επόμενη Δευτέρα όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια, για παράδειγμα. Είναι μία άμεση ενέργεια προστασίας και, ασφαλώς, μία έμμεση προτροπή να εμβολιαστούν.

Όσον αφορά τις λειτουργίες στις εκκλησίες, επαναλαμβάνω ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Αυτό, άλλωστε, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.

Δεύτερον, το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.

Τρίτον, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.

Τέταρτον, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. Δεν υπάρχουν «κορόιδα» και «έξυπνοι» σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις.

Και πέμπτον, αλλά πρώτης σημασίας, ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αυτοψία Χριστόφα στην παιδική χαρά Καραπαναγιώτη

Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και αφορούν στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας των χώρων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δέσμευση από Κατσαφάδο για γενναία οικονομική χρηματοδότηση

Σε επικοινωνία που έιχε με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για τις ζημιές στο λεκανοπέδιο της Καλλονής
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

«Ο Ταξιάρχης Βέρρος εμπνεύστηκε το αντιπλημμυρικό έργο της Καλλονής»

Ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου για την «ιδιαιτερότητα της στιγμής» της πλημμύρας
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χρηματοδότηση 1 εκατομ. ευρώ από την κυβέρνηση στη Δυτική Λέσβο

Ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κατσαφάδο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκαίνια στο νέο ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας Γέρας

Στην τελετή παρέστη ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις πλημμύρες στην Καλλονή

Η παράταξη μιλά για «καραμέλα της κλιματικής αλλαγής» και χρόνια απουσία ουσιαστικών έργων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα της Ανταρσίας στο Αιγαίο μετά τις πλημμύρες

«Η φύση δεν είναι εμπόρευμα, αλλά κοινό αγαθό»: η παράταξη καλεί την τοπική κοινωνία να πάρει στις τύχες τους στα χέρια τους και να αντισταθούν στις πολιτικές που υποβαθμίζουν το περιβάλλον
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Αμεσα μέτρα για ασφαλή σχολεία»

Οι μαθητές της ΚΝΕ Λέσβου εξέδωσαν ανακοίνωση με αφορμή τις ζημιές στα σχολικά κτίρια της Καλλονής μετά τη μεγάλη πλημμύρα της Τρίτης 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αιμοδοσία στον Παλαιόκηπο στη μνήμη της μικρής Χριστίνας

Στις 23 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στη Μήδειο Βιβλιοθήκη Παλαιοκήπου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προκηρύσσονται θέσεις γιατρών για τα Κέντρα Υγείας της Λέσβου

Σε Μυτιλήνη, Αγιάσο, Μανταμάδο και Άντισσα. Δείτε αναλυτικά τις ειδικότητες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συζήτηση – απολογισμός για την τουριστική σεζόν

Με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου για δεύτερη χρονιά ανάλυση των δυνατών και αδύνατων σημείων του τουριστικού προϊόντος της Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Μανιτάρια με σεβασμό στη φύση και γνώση για την ασφάλεια όλων»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Λέσβου Αριστείδης Σγατζός μιλά για τη σωστή συλλογή, την εκπαίδευση των νέων συλλεκτών και την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ