× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επίταξη ιδιωτών γιατρών τη Δευτέρα

Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/11/2021

Επίταξη ιδιωτών γιατρών τη Δευτέρα

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην «επίταξη» (ο ορθός όρος είναι «επιστράτευση») ιδιωτών γιατρών, εάν μέχρι και το τέλος του προσεχούς Σαββατοκύριακου δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στο ΕΣΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η κυβέρνηση θα προβεί στην εν λόγω επιστράτευση, αφού μέχρι κι εχθές (10/11) μόνον οκτώ ιδιώτες ιατροί είχαν απαντήσει θετικά στο κάλεσμα του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη να εργαστούν με το αζημίωτο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ).

Θυμίζουμε ότι για να προσελκύσει ιδιώτες γιατρούς να εργαστούν στο ΕΣΥ επί όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, η κυβέρνηση τους έχει καλέσει να εργαστούν σε αυτό υπό τις ακόλουθες συνθήκες: Να εργάζονται το πρωινό ωράριο, να ενταχθούν στο πρόγραμμα των εφημεριών και να αμείβονται με 2.000 ευρώ, αφορολόγητα, αλλά και με 250 ευρώ ανά εφημερία, ανά μήνα.


«Έχουμε 1277 κρεβάτια εντατικής από 557 που είχαμε το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό "Alpha"

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ξεκαθάρισε ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνομένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ» είπε και πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη».


«Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ό,τι διαθέσιμο κρεβάτι υπάρχει, έχουμε κάνει πράγματα προς την κατεύθυνση αυτή, έχουμε στη διάθεσή μας το σύνολο των ΜΕΘ και του ιδιωτικού τομέα για non covid περιστατικά, προσθέτουμε κλίνες συνεχώς στα νοσοκομεία για θεραπεία, νοσηλεία covid και άλλες νοσηλείες» είπε.

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα, εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, θα προχωρήσουν στην επίταξη ιδιωτών γιατρών. «Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επειδή το Εθνικό μας Σύστημα πιέζεται και απουσιάζουν συγκεκριμένες ειδικότητες ιατρών, εάν δεν υπάρξει άμεσα ανταπόκριση -και όταν λέω άμεσα εννοώ στην τρέχουσα εβδομάδα- και δεν καλυφθούν οι θέσεις ή μέρος αυτών των θέσεων, τότε θα πάμε και σε επίταξη υπηρεσιών. Προσέξτε, αναφέρομαι στις περιοχές οι οποίες πιέζονται, όχι συνολικά», δήλωσε προχθες ο Θάνος Πλεύρης.

«Δεν θα ξεκινήσουμε συνολικά. Πιστεύω ότι με την καλή συνεργασία των Ιατρικών Συλλόγων και με τον σχεδιασμό που έχουμε από τις Υγειονομικές Περιφέρειες, θα το λύσουμε», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα