× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το πιο δύσκολο, να χάνεις τον άνθρωπό σου και να μην μπορείς να τον τιμήσεις»

Ο Στέλιος Πατρίκας, ιδιοκτήτης γραφείου Τελετών σε μια συνέντευξη που δεν συνηθίζεται, για τους νεκρούς από κορονοϊό

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/11/2021

«Το πιο δύσκολο, να χάνεις τον άνθρωπό σου και να μην μπορείς να τον τιμήσεις»
κάμερα- βίντεο Παναγιώτης Μπαλάσκας
' χρόνος ανάγνωσης

«Δεν έχει επηρεάσει η πανδημία τη δουλειά μας. Οι τελετές που ήταν να γίνουν, γίνονται απλώς κάποιες τελετές χαρακτηρίζονται covid», μας είπε ο Στέλιος Πατρίκας, ιδιοκτήτης γραφείου Τελετών σε μια συνέντευξη που δεν συνηθίζεται.

Επικεντρωθήκαμε στο πένθος και τη μοναξιά, το πένθος εκείνων που χάνουν τον άνθρωπό τους από κορονοϊό και δεν μπορούν να τον δουν, ούτε πριν… ούτε μετά. «Καμιά φορά με ρωτούν, ήταν αυτός τον είδες;» λέει ο κ. Πατρίκας και σοκάρει. Γιατί από τη στιγμή που πεθαίνει κάποιος από κορονοϊό, το άψυχο σώμα του «σφραγίζεται» ερμητικά, δεν το βλέπει ούτε ο νεκροθάφτης, και στην τελετή κανείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το να ξέρεις ότι έχεις χάσει τον ανθρωπό σου και να μην μπορείς να τον ασπαστείς, είναι τραγικό» λέει ο κ. Πατρίκας που έχει αναλάβει πάνω από 30 ταφές covid στη Λέσβο.

Και είναι και η μοναξιά του διασωληνωμένου, μπορεί για εβδομάδες να μη βλέπει άνθρωπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρώτη περίπτωση που ήρθε σε επαφή με covid τελετή ήταν το 2020, στο πρώτο λοκντάουν, όταν ακόμα δεν είχε ξεκαθαριστεί το πρωτόκολλο της κηδείας με τα πρώτα μέτρα περιορισμού της πανδημίας. «Η σορός ήρθε χωρίς συνοδεία με αμάξι από την Αθήνα, δεν ήταν εκτεθειμένη στο πλοίο, αλλά σφραγισμένη. Ήταν δύσκολη περίπτωση. Τα καταφέραμε όμως. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που η ταφή έγινε στην Αθήνα λόγω των πολλών προβλημάτων από τα μέτρα».

Ο κ. Πατρίκας έχει ξεχωριστό αυτοκίνητο για τις σορούς covid. «Υπάρχει πάντα φόβος, γιατί κι εμείς έχουμε οικογένεια, έχουμε μέλη ευπαθών ομάδων που πρέπει να προσέχουμε, γι’ αυτό τηρούμε αυστηρά το πρωτόκολλο», μας λέει. «Έχω χαραμίσει ένα αμάξι, μόνο γι αυτό, σας το λέω ανοιχτά. Αλλά πρέπει να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, όσο επιζήμιο κι αν είναι αυτό. Έχουμε φτάσει στο σημείο να ρωτούμε αν είναι φυσιολογικός ο θάνατος ή covid» εξηγεί.

Όταν πεθάνει ένας ασθενής από κορονοϊό στο Νοσοκομείο, το σώμα του κλείνεται αεροστεγώς από νοσοκόμους, μπαίνει σε ξεχωριστό ψυκτικό θάλαμο από τους υπόλοιπους νεκρούς. Ερμητικά συσκευασμένος ο νεκρός, λοιπόν, δεν το βλέπει κανείς από το γραφείο τελετών, ενώ και οι υπάλληλοι των γραφείων αυτών φορούν ειδικές στολές covid, και τοποθετείται σε νάυλον σακούλα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε πολλές περιπτώσεις με ρωτούν είναι ο άνθρωπός σας; Ενώ δεν τον βλέπω ούτε εγώ. Εγώ παραλαμβάνω ένα σάκο, δεν μπαίνουν ούτε λουλούδια, ούτε τίποτα».

 Στην κηδεία επικρατεί η θλίψη για το ότι οι οικείοι δεν μπορούν να χαιρετίσουν. «Να βλέπεις τώρα ένα φέρετρο τυλιγμένο μέσα σε ένα νάυλον, είναι πολύ κρύο πράγμα», περιγράφει για τις εν λόγω κηδείες. «Να μην το ζήσει ούτε ο χειρότερος εχθρός, μου λένε. Είναι πολύ δύσκολο. Ούτε στο Νοσοκομείο δεν μπορούσε να το δει, μόνο να του μιλήσει στο τηλέφωνο και μετά δεν τον ξαναβλέπουν, γιατί αυτό είναι το πρωτόκολλο της υγειονομικής κάλυψης», αναφέρει

«Το πιο δύσκολο, να χάνεις τον άνθρωπό σου και να μην μπορείς να τον τιμήσεις», αναφέρει και προσθέτει «Μπορεί να το λες, αλλά αν δεν το βιώσεις δεν το καταλαβαίνεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα Αργύρη Αδαλή

Από τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας και το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αναψε η φλόγα στο Αγαλμα της Ελευθερίας

Το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου έκανε τις αναγκαίες ενέργειες ώστε η φλόγα να είναι ορατή κάθε βράδυ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συναρπαστικό πρόγραμμα για παιδιά στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Αντισσας

Με θέμα «Σπήλαια, υπόγειες καρστικές μορφές», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουλίου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου
ΘΕΑΤΡΟ

Ο μύθος της Νυφίδας ζωνταντεύει

Σε μια ιδιαίτερη εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή 8 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στη Νυφίδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βλάβη στο σύστημα έκδοσης αδειών κυκλοφορίας του Υπουργείου

Η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Λέσβου ζητά την κατανόηση των πολιτών
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Φυσικές καταστροφές και θεομηνίες στην Ιστορία της Λέσβου»

Ο Σύλλογος Σκαμιωτών «Παναγιά η Γοργόνα» διοργανώνει εκδήλωση για τις φυσικές καταστροφές που σφράγισαν την πορεία του νησιού – Διακεκριμένοι επιστήμονες φωτίζουν το παρελθόν και το παρόν
ΧΩΡΙΑ

Ξεχειλίζει η οργή στον Πολιχνίτο για το νερό

Η απουσία λύσεων και η θεαματική αποχώρηση του Αντιδημάρχου Δυτικής Λέσβου και Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ Γιώργου Αλάνη φούντωσαν την αγανάκτηση – Οι κάτοικοι οργανώνονται και διεκδικούν
ΧΩΡΙΑ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον ακαδημαϊκό Γρηγόριο Παπαμιχαήλ στο Ίππειος

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ιππείου «Ο Άγιος Προκόπιος» διοργάνωσε με επιτυχία, εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αείμνηστο Ακαδημαϊκό και Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Γρηγόριο Παπαμιχαήλ, ο οποίος καταγόταν από το Ίππειος.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Σύνδεσμος Πολυτέκνων Λέσβου συγχαίρει τα παιδιά για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια

Ο Σύλλογος παρακαλεί τους γονείς των πολυτέκνων των οποίων τα παιδιά εισάχθηκαν στο πανεπιστήμιο να επικοινωνήσουν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εκσκαφές στο οικόπεδο του Κολυμβητηρίου στα Θέρμα

Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες του πολύπαθου έργου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια γλυκιά βραδιά στον Μανταμάδο

Ο Σύλλογος Γυναικών Μανταμάδου μάς προσκαλεί σε μια παραδοσιακή γιορτή με λουκουμάδες, μουσική και κάψιμο στεφανιών
ΧΩΡΙΑ

Προτάσεις για το νερό στον Πολιχνίτο

Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Α. Κελεπερτζής προτείνει δύο άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις προς τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ για την αντιμετώπιση της θερινής λειψυδρίας