× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Παρεμβάσεις Ισραηλινών αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητα του Πλωμαρίου»

Σοβαρή καταγγελία από τον Σύλλογο «Αλκαίος» για αυθαιρεσίες των επενδυτών που καταστρέφουν την περιοχή όπως κλείσιμο διόδων σε παραλία, κοπή δέντρων ακόμη και τελεφερίκ στην Παναγιά Κρυφτή

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/9/2025

«Παρεμβάσεις Ισραηλινών αλλοιώνουν το τοπίο και την ταυτότητα του Πλωμαρίου»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ο Σύλλογος «Αλκαίος» Πλωμαρίου με δημόσια καταγγελία του στρέφει τα βέλη του απέναντι σε παρεμβάσεις που, όπως υποστηρίζει, συνδέονται με Ισραηλινούς ιδιώτες και εταιρείες, προκαλώντας σοβαρή περιβαλλοντική και πολιτισμική αλλοίωση στην περιοχή. Στην ανακοίνωση καταγράφονται περιστατικά όπως αποκλεισμοί διόδων προς τη θάλασσα, παράνομες κατασκευές, κοπή δέντρων και εκτεταμένες παρεμβάσεις χωρίς μελέτες σε σημεία όπως η Μελίντα, η Παναγιά Κρυφτή και το Κάτω Χωριό.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι δεν πρόκειται μόνο για παρανομίες κάποιων Ισραηλινών πολιτών, αλλά για μια συντονισμένη, μαζική και στοχευμένη προσπάθεια μεγάλων κεφαλαίων και ξένων συμφερόντων να επιβληθούν πάνω στις ζωές και τον τόπο. Παράλληλα, καλεί άλλες συλλογικότητες ανά την Ελλάδα να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική του, ώστε να συγκροτηθεί ένα πανελλαδικό δίκτυο αντίστασης απέναντι σε ανάλογες επιθετικές πρακτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος «Αλκαίος» Πλωμαρίου 

«Ως Σύλλογος «Αλκαίος» Πλωμαρίου στεκόμαστε με αποφασιστικότητα απέναντι σε μια σειρά παρεμβάσεων, έργων και ενεργειών που συνδέονται με Ισραηλινούς ιδιώτες κι εταιρείες, που απειλούν τον φυσικό και κοινωνικό ιστό της περιοχής μας (Μελίντα, Παναγιά Κρυφτή, Κάτω Χωριό κ.ά.).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αναφορά μας σε παρεμβάσεις και ενέργειες ειδικά των Ισραηλινών, δεν γίνεται φυσικά επειδή μας ενοχλεί η καταγωγή τους (όλη μας τη ζωή με τα έργα και τις πράξεις μας έχουμε αποδείξει πως δεν είμαστε ούτε ρατσιστές ούτε Αντισημίτες), αλλά, επειδή οι πράξεις τους και η απειλητική εισροή τους στον τόπο μας, είναι μέρος της εποικιστικής πολιτικής της χώρας τους.

Δεν πρόκειται απλώς για μεμονωμένες αυθαιρεσίες. Πρόκειται για μια συνολική, επιθετική και αποικιοκρατική πρακτική που αλλοιώνει το περιβάλλον, καταστρέφει τοπίο και μνήμη, παραβιάζει δικαιώματα και επιχειρεί να μετατρέψει τον τόπο μας σε εμπόρευμα. Συγκεκριμένα, καταγράφουμε περιστατικά, όπως: το συστηματικό κλείσιμο νόμιμων διόδων προς παραλίες, την κοπή συστάδων αρμυρικιών στη Μελίντα, την παράνομη ανύψωση τειχών και φραχτών που στερούν τη θέα προς τη θάλασσα ή την πρόσβαση σε κτήματα, την καταστροφή και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα από φαραωνικές κατασκευές- υπερπολυτελείς οικισμούς- και μαζικά έργα μεγάλης κλίμακας, σε παρθένες περιοχές.

Στην περιοχή Παναγιάς Κρυφτής έχει κατασκευαστεί χωρίς νόμιμη άδεια είδος «τελεφερίκ» που αλλοιώνει βίαια το τοπίο και καταστρέφει χλωρίδα και πανίδα. Στο Κάτω Χωριό ετοιμάζεται να δημιουργηθεί ένας ολόκληρος οικισμός Ισραηλινών συμφερόντων, με συνέπεια τη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή, όπως την επιδείνωση του ήδη τεράστιου προβλήματος του νερού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Μελίντα τοποθετήθηκαν άναρχα, χωρίς μελέτη και σχεδόν εν μία νυκτί, στύλοι της ΔΕΗ, πλήθος από εναέρια καλώδια με βιδωμένα μπουλόνια ακόμα και πάνω σε ελαιόδεντρα, αλλά και μετασχηματιστές μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες που απότομα δημιούργησαν οι υπερπολυτελείς νεοαναγερθείσες κατοικίες.

Ταυτόχρονα, σε μία περίοδο ακραίας λειψυδρίας, λειτουργούν πισίνες και νέες γεωτρήσεις, που απομυζούν τους υδάτινους πόρους και αλλοιώνουν το υδρολογικό ισοζύγιο της περιοχής. Επιπλέον έχουν σημειωθεί ενέργειες όπως η κοπή δημόσιου τοιχίου συγκράτησης αναχωμάτων, για ιδιωτική είσοδο κατοικίας πάνω στο δρόμο προς Μελίντα, καθώς και η αυθαίρετη κι επικίνδυνη μετακίνηση σήματος «Stop» στο γεφύρι του Ξυδιά.

Τέλος σημειώνουμε και συμβάντα εκφοβισμού και στοχοποίησης κατοίκων που επιχειρούν να υψώσουν φωνή αντίστασης. Τα παραπάνω περιστατικά έχουν ήδη κατατεθεί και συνεχίζουν να κατατίθενται με συγκεντρωμένες αναφορές σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, σε μορφή εγγράφων, ενώ νέα στοιχεία προστίθενται καθημερινά. Ως πολίτες του Πλωμαρίου δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίηση της φύσης, τον αποκλεισμό των παραλιών μας και την καταστροφή του περιβάλλοντος του τόπου μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα σε ελέγχους και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα. Καλούμε μηχανικούς, δικηγόρους και ειδικούς, να στηρίξουν την προσπάθειά μας. Καλούμε άλλες συλλογικότητες ανά την Ελλάδα να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας, ώστε να συγκροτήσουμε ένα πανελλαδικό δίκτυο αντίστασης απέναντι σε ανάλογες επιθετικές πρακτικές.

Δεν πρόκειται μόνο για παρανομίες κάποιων Ισραηλινών πολιτών· το ζήτημα αφορά τον τρόπο που, συντονισμένα, μαζικά και στοχευμένα, μεγάλα κεφάλαια και ξένα συμφέροντα επιχειρούν να επιβληθούν πάνω στις ζωές και τον τόπο μας».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Παναγιώτης Λύμπος αναγνωρίζει την προσπάθεια του Δήμου Μυτιλήνης μετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών και μιλά για σχεδόν πλήρη κάλυψη των κωδικών των σχολικών μονάδων
Από την αγωνία στα εύσημα για τη λειτουργία των σχολείων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά

Κάτοικοι και εθελοντές ανανέωσαν τη διάβαση έξω από το Δημοτικό Σχολείο Παναγιούδας
Έπιασαν τα πινέλα για να περνούν με ασφάλεια τα παιδιά
ΕΛΛΑΔΑ

«Πάρα πολύ περήφανη» η Αναστασίου για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ

Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη της υπερασπίζεται την κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων και προκαλεί ερωτήματα για την πολιτική της αποτίμηση
«Πάρα πολύ περήφανη» η Αναστασίου για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου

Ελλείψεις σε ειδικότητες, Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί – Αναφορά προς την υπουργό Παιδείας κατέθεσαν τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ανάμεσα τους και η βουλεύτρια Λέσβου του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα
Στη Βουλή τα κενά που αφήνουν πίσω τους μαθητές της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»

Άμεσες πληρωμές, κάλυψη του χαμένου εισοδήματος και σχέδιο για τα αδιάθετα ζώα ζητά το Συντονιστικό Λέσβου της ΕΛ.Α.Σ.
«Η κυβερνητική ολιγωρία απειλεί την κτηνοτροφία της Λέσβου»
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου

Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Λέσβου ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων, με συμμετοχή αθλητών από 19 νησιά. Το επόμενο ραντεβού δίνεται στην Άνδρο το 2027.
Μόλυβος 2026, μια μεγάλη αθλητική συνάντηση για τα νησιά του Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη

Τρίτη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου, με 14 λεωφορεία και ξεναγήσεις να μένουν στα αζήτητα. Τρεις ακόμη αφίξεις έως τον Νοέμβριο. Ξεσπα στην κάμερα ο Ηλίας Πίκουλος, «να τα μαζέψουμε να φύγουμε», λέει δακρυσμένος
Τρίτη συνεχόμενη ακύρωση κρουαζιερόπλοιου στη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη

Από τα ξημερώματα της Τρίτης 20 Οκτωβρίου θα επηρεαστεί η υδροδότηση της πόλης - Παναγιώτης Βάλεσης και Μαρία Κάβουρα εξηγούν το μέγεθος και τη δυσκολία της παρέμβασης στον κεντρικό αγωγό
Πολύωρη διακοπή νερού σε όλη την Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;

Έξι συγκεκριμένα ερωτήματα από τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – Ζητά επανεξέταση περιπτώσεων πριν από μη αναστρέψιμες αποφάσεις και πλήρη δημοσιοποίηση των επιστημονικών κριτηρίων
Γιατί θανατώνονται ζώα με αρνητικό PCR;
ΧΩΡΙΑ

Νέα εικόνα για το πάρκο «Παράδεισος» στα Πάμφιλα

Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του δημοτικού χώρου «Τίτος Ξηρέλλης» με αμφιθέατρο, προσβάσεις για ΑμεΑ, χώρο στάθμευσης και νέο ηλεκτροφωτισμό
Νέα εικόνα για το πάρκο «Παράδεισος» στα Πάμφιλα
ΧΩΡΙΑ

«Αλλος χρόνος δεν πρέπει να χαθεί για το Σάρλιτζα»

Ο επικεφαλής της «Νέας Δυναμικής» Θεόδωρος Βαλσαμίδης ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού ξενοδοχείου – Τι ανέφερε για την παράταση της παραχώρησης και την προοπτική νέου κτιρίου
«Αλλος χρόνος δεν πρέπει να χαθεί για το Σάρλιτζα»
ΧΩΡΙΑ

Κραυγή αγωνίας για την Παναγιά Κρυφτή και τον δρόμο μέσα στο προστατευόμενο τοπίο

Το «Πόλιον» ζητά αναστολή των εργασιών οδοποιίας και έλεγχο της συμβατότητάς τους με το καθεστώς προστασίας – Προειδοποιεί για μη αναστρέψιμες αλλοιώσεις στο φυσικό τοπίο
Κραυγή αγωνίας για την Παναγιά Κρυφτή και τον δρόμο μέσα στο προστατευόμενο τοπίο