× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φθινόπωρο στο Απολιθωμένο Δάσος

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στις απολιθωματοφόρες θέσεις του Πάρκου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου στη θέση «Μπαλή Αλώνια»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/11/2021

Φθινόπωρο στο Απολιθωμένο Δάσος
' χρόνος ανάγνωσης

Εντυπωσιάστηκαν  οι συμμετέχοντες στις ενδιαφέρουσες περιηγήσεις στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στο ανακαινισμένο Απολιθωμένου Δάσους στη θέση «Μπαλή Αλώνια», γνωστή και ως «Κύρια Απολιθωμένη», το Σάββατο  23 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου 2021.

Η περιήγηση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους συνοδεύθηκε από επιστημονική ενημέρωση από τα Στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου τόσο για τα μοναδικά απολιθώματα που εκτίθενται στη φυσική τους θέση  στο Πάρκο όσο και για τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάδειξη και την συντήρηση τους. Ο καλός φθινοπωρινός καιρός συνέβαλε στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο σκηνικό για μια τέλεια εμπειρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο Πάρκο πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες επεμβάσεις ανάδειξης των απολιθωματοφόρων θέσεων και συντήρησης των απολιθωμάτων με την χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγίου 2014-2020.

Η επιστημονική ενημέρωση περιλάμβανε την ιστορία της δημιουργίας αυτού του μοναδικού μνημείου και μέσα από την κατατοπιστική αφήγηση  γνώρισαν  τα πυκνά τροπικά - υποτροπικά οικοσυστήματα που υπήρχαν στην περιοχή πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και τις εκρήξεις των ηφαιστείων που έδωσαν τα υλικά εκείνα που κατέστρεψαν και ταυτόχρονα σκέπασαν και απολίθωσαν το δάσος. Ενημερώθηκαν επίσης για τους λόγους εκείνους που κάνουν το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ένα γεωλογικό μνημείο μοναδικό στο είδος του σε παγκόσμια κλίμακα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθώντας τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια επισκέφτηκαν τις παλιές και νέες απολιθωματοφόρες θέσεις, όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δούνε και να θαυμάσουν τα μοναδικά απολιθώματα, και να ενημερωθούν για τα έργα προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμοτοφόρων θέσεων, ανασύστασης απολιθωμένων κορμών από σπασμένα θραύσματα συντήρησης και ανάδειξης των απολιθωμένων κορμών που πραγματοποιήθηκαν την επίπονη προσπάθεια των στελεχών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, με χρηματοδότηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, τα οποία και βραβεύτηκαν στα Landscape Awards 2021 στην κατηγορία Large Scale Landscape Design / Heritage & Culture.

Παράλληλα ακολουθώντας τα άνετα, καλαίσθητα, προσβάσιμα σε όλους μονοπάτια, γνώρισαν από κοντά τις θεματικές απολιθωματοφόρες περιοχές του Πάρκου «Μπαλή Αλώνια» συνολικής έκτασης των 250 στρεμμάτων με τους ιστάμενους και κατακείμενους κορμούς κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δένδρων μεγάλης ποικιλίας ειδών.

Ο εντυπωσιακός κατακείμενος κορμός Σεκόιας, μήκους 23 μέτρων, ο μεγάλος όρθιος κορμός πεύκου με το μεγάλο χαρακτηριστικό ριζικό σύστημα, οι δεκάδες ιστάμενοι κορμοί πεύκων, κυπαρισσιών και σεκόιας, πυκνά κατανεμημένοι, ο μοναδικός δίδυμος κορμός - διακλαδισμένος σε δύο όμοια τμήματα - του ιδιαίτερου είδους Πεύκου που για πρώτη φορά παγκοσμίως αλλά και ο γιγάντιος κορμός σεκόιας, ύψους 7,02 μέτρων, το υψηλότερο ιστάμενο απολιθωμένο δένδρο στον κόσμο, προκάλεσαν τον θαυμασμό και τα ενθουσιώδη σχόλια των περιηγητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα έντομα χρώματα των απολιθωμάτων, τα τέλεια διατηρημένα χαρακτηριστικά της δομής του ξύλου, τα διαφορετικά ηφαιστειακά υλικά, η αλληλουχία ηφαιστειακών σχηματισμών που φιλοξενούν απολιθώματα, τα ρήγματα που κατακερμάτισαν πετρώματα και απολιθώματα γέννησαν πολλές ερωτήσεις από τους επισκέπτες και τα στελέχη του Μουσείου ξεδίπλωσαν τις πτυχές της ιστορίας του δάσους, εξηγώντας τις ιδιαίτερες γεωδυναμικές διεργασίες και τα φυσικά φαινόμενα που έλαβαν χώρα στην περιοχή.

Δράσεις για το Σαββατοκύριακο  13-14 Νοεμβρίου

Οι δράσεις ενημέρωσης των επισκεπτών συνεχίζονται το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Νοεμβρίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι. Οι επιστήμονες του Μουσείου σας προσκαλούν σε μια διαφορετική περιήγηση στις εκθέσεις του Μουσείου με την παρουσίαση 20 εντυπωσιακών εκθεμάτων που διηγούνται  συγκλονιστικές κρυφές ιστορίες που σίγουρα δεν γνωρίζετε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε από τους ίδιους για σας! ΙΗ ζωή στο υποτροπικό δάσος, τα τεκμήρια μιας ηφαιστειακής έκρηξης,  η διαδικασία της απολίθωσης αποτυπωμένη σε ένα απολιθωμένο κορμό, ένα αναπάντεχο εύρημα, το κανελόδενδρο  και η τροπική καρυδιά, το φοινικοδάσος της Λέσβου,  το δεινοθήριο του Γαβαθά. Ιστορίες άγνωστες στο ευρύ κοινό μετουσιώνονται σε μια βιωματική εμπειρία, σε μια ξεχωριστή περιήγηση στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου.

Παράλληλα οι συμμετέχοντες μπορούν να ενημερωθούν για την διαδικασία προσδιορισμού των απολιθωμένων φυτών από τα εντυπωσιακά αποτυπώματα φύλλων που έχουν βρεθεί στα ηφαιστειακά υλικά κατά τις ανασκαφές.

Σας περιμένουμε!!!!!

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική. Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα μέτρα υγειονομικής προστασίας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Εθελοντική αιμοδοσία στο Σκαλοχώρι

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 1η Αυγούστου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η καρδιά της Μυτιλήνης ξαναχτυπά στην παλιά Αγορά

Συνάντηση του Δημάρχου Παναγιώτη Χριστόφα με επιχειρηματίες και τον Εμπορικό Σύλλογο – Κοινές παρεμβάσεις για ένα πιο ελκυστικό εμπορικό περιβάλλον
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές μας τα τουρκικά αλιευτικά

Καταγγελίες για συστηματική παρουσία και παράνομη αλιεία – Ερώτηση Μεϊκόπουλου – Δούρου στη Βουλή για παραβιάσεις χωρικών υδάτων και αδράνεια των ελληνικών αρχών
ΧΩΡΙΑ

Αρωμα καλοκαιριού και παράδοσης στη Γιορτή Κρασιού στα Πάμφιλα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στην παραλία Παμφίλων – Μουσική, χορός και γεύσεις σε μια βραδιά γεμάτη Λεσβιακό χαρακτήρα
ΑΤΖΕΝΤΑ

Σήμερα… μεθάμε Πλωμάρι!

Το OuzoFest 2025 φέρνει ούζο, χορό και νησιώτικο ξεφάντωμα στην καρδιά της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Ένας αιώνας μετά, οι ρίζες οδηγούν πίσω στο Σκαλοχώρι

Αϊβαλιώτες με καταγωγή από τη Λέσβο επιστρέφουν στον τόπο των προγόνων τους και γιορτάζουν μαζί με τους ντόπιους, κόντρα στον χρόνο και την Ιστορία.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Διακοπή κυκλοφορίας στην οδό Κορνάρου λόγω τεχνικών εργασιών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συνάντηση του νέου Δ.Σ. της ΟΛΣΑ με τον Δήμαρχο Μυτιλήνης

Ο Παναγιώτης Χριστόφας στηρίζει τη διασύνδεση των Λέσβιων της διασποράς με τον τόπο τους – Θερμή υποδοχή και διάθεση συνεργασίας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΑ

Έργα ανάσα 495.000 ευρώ από τη ΔΕΥΑΛ σε Πολιχνίτο και Γέρα

Πράσινο φως από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για την πρώτη χρηματοδότηση, βάσει του φακέλου προτάσεων έργων που κατατέθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας και υπηρεσιακά στελέχη στη σύσκεψη για τη λειψυδρία, τον περασμένο Μάιο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ