Το δίκτυο Αιγιλόπας, για τη βιοποικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία, διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αντικείμενο την ανθεκτικότητα των αγροοικολογικών συστημάτων παραγωγής τροφής απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Τα μαθήματα - συζητήσεις θα γίνουν με ελεύθερη συμμετοχή, διαδικτυακά, δύο φορές την εβδομάδα και θα διαρκούν ένα δίωρο (19.00 – 21.00), το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, αφιερωμένο σε διαφορετικό αντικείμενο κάθε φορά με παρουσιάσεις και συζήτηση.
Η κλιματική αλλαγή είναι η πιο σημαντική από τις σύγχρονες συστημικές κρίσεις που επηρεάζουν και θα επηρεάσουν σημαντικά στο μέλλον, παγκοσμίως, την πρόσβαση αλλά και την επάρκεια, ασφάλεια και ποιότητα της τροφής. Η άνοδος της θερμοκρασίας, για παράδειγμα, η μείωση των βροχοπτώσεων και τα φαινόμενα πλημμυρών αναμένεται να έχουν καταστροφικά αποτελέσματα στο σύγχρονο- ήδη επιβαρυμένο από χημικά - τρόπο παραγωγής, όπως ξηρασία, ερημοποίηση, απώλεια βιοποικιλότητας και γόνιμης γης αλλά και στις ανθρώπινες κοινωνίες: μετανάστευση, υποσιτισμός, εξαφάνιση μικρών καλλιεργητών, διακοπή περαιτέρω άμεσης σχέσης παραγωγού - καταναλωτή, αλλαγή διατροφικού μοντέλου και υποβάθμιση - έλεγχος διατροφής. Πόσο ανθεκτικά είναι τα εναλλακτικά συστήματα τροφής σήμερα απέναντι στην κλιματική αλλαγή και πως μπορούν περαιτέρω να ενισχυθούν ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις; Ποια είναι τα τελευταία επιτεύγματα έρευνας αλλά και το καταστάλαγμα της αγρο-οικολογικής σκέψης και εμπειρίας στην Ευρώπη και τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία; Ποιες πρακτικές εφαρμογές ή τρόπους διαχείρισης συστήνονται ειδικά για τη δενδροκομία, τη λαχανοκομία ή τις μεγάλες καλλιέργειες; Πως προσαρμόζονται τα είδη και οι ποικιλίες στις ραγδαίες αλλαγές του κλίματος; Τι μπορούμε να σχεδιάζουμε για την τροφή στην Ελλάδα του 21ου αιώνα;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παραγωγούς και επιστήμονες ή τεχνικούς του δικτύου του Αιγιλόπα που ασχολούνται, ή πρόκειται να ασχοληθούν, με την παραγωγή βιολογικών, φυσικών, ομοιοδυναμικών ή παραδοσιακών, χωρίς χημικά, προϊόντων.
Τα θέματα που θα αναλυθούν στα σεμινάρια είναι:
-Συστημικές κρίσεις (κλιματική αλλαγή, πανδημία) και παραγωγή τροφής.
- Βιολογική γεωργία, φυσική και ομοιοδυναμική καλλιέργεια.
- Οπωρώνες, κηπευτικά, μεγάλες καλλιέργειες, ελιά.
- Αμειψισπορές, συγκαλλιέργειες, αγροοικολογικές πρακτικές.
- Διαχείριση νερού και αντιμετώπιση ξηρασίας.
- Διαχείριση εντόμων, ασθενειών και αγριοχόρτων.
- Επιλογή ειδών και ποικιλιών, παραγωγή πολαπλλασιαστικού υλικού.
- Νέες τεχνολογίες εφαρμογές και παραδοσιακή γνώση.
- Τροφή: προσβασιμότητα - επάρκεια - ασφάλεια - διατροφική αξία - αγορές.
- Εμπειρίες - συζητήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@aegilopas.gr και στο τηλέφωνο 2428094558.