× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εμπαίζουν τους εκπαιδευτικούς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας!»

Ερώτηση Μπουρνού προς το υπουργείο Παιδείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/10/2021

«Εμπαίζουν τους εκπαιδευτικούς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας!»

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε στις 20 Οκτωβρίου ο Βουλευτής Ν. Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, την οποία συνυπογράφουν 30 Βουλευτές, σχετικά με τα προβλήματα που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η μη εφαρμογή της πρόταξης στους πίνακες κατάταξης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες, στη Γενική Εκπαίδευση.

Η ερώτηση προέκυψε μέσα από την επαφή και συνεργασία του Γιάννη Μπουρνού με τον Σύλλογο Πασχόντων και Φίλων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Μυτιλήνης.

Την ίδια ώρα που η κ. Κεραμέως συνενώνει τμήματα σε καιρό πανδημίας και υποβαθμίζει διαρκώς τα σχολεία της Λέσβου, της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με την επίμονη άρνησή της να καλύψει τις κενές θέσεις εκπαιδευτικών στο Νομό μας, «μεθοδεύει, παράλληλα, με εσκεμμένες ασάφειες και διφορούμενες εγκυκλίους την κατάργηση της ευνοϊκής ρύθμισης της προτεραιοποίησης στις τοποθετήσεις και στις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών των ειδικών κατηγοριών» λέει ο κ. Μπουρνούς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

Θέμα: «Αναλγησία, εμπαιγμός και συνεχή εμπόδια για τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.»

 

Στο άρθρο 13 του Π.Δ 50/1996 ορίζονται οι ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και τοποθέτησης των εκπαιδευτικών λειτουργών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατά προτεραιότητα τοποθέτηση ή μετάθεσή, συγκρινόμενων μόνο μεταξύ τους, όσων εκπαιδευτικών «α. […] που έχουν παιδιά τα οποία χρειάζονται ειδική θεραπευτική αγωγή ή εκπαίδευση και είναι τυφλά, κωφά ή βαρύκοα, αυτιστικά, σπαστικά πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS, σύνδρομο DΟWΝ και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής, καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn. Για την απόδειξη των λόγων αυτών απαιτείται βεβαίωση Β/ θμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας» και  «γ. […] που οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία που χρήζει μεταγγίσεων αίματος, λευχαιμία, αιμορροφιλία, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια σε στάδιο αιμοκάθαρσης, ΑΙDS και σκλήρυνση κατά πλάκας τετραπληγικής ή παραπληγικής μορφής, καρκίνο σε μεταστατικό στάδιο και νόσο του Crohn. Για την απόδειξη των λόγων αυτών απαιτείται βεβαίωση Β/θμιας Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα εκτίθεται και το ιστορικό της ασθένειας». Η προτεραιότητα, δε, για τις μεταθέσεις των ως άνω εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την παρ.2 του ίδιου άρθρου, ισχύει τόσο για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή μετάθεσης όσο και για τις μεταθέσεις και τοποθετήσεις εντός της ίδιας περιοχής.

Ομοίως, στη παρ.8 του άρθρου 1 του ν.3194/2003 ορίζεται ότι « Οι εκπαιδευτικοί που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας προτάσσονται στους πίνακες αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, αμέσως μετά τους υποψήφιους που είναι πολύτεκνοι εξ ιδίας οικογενείας ή πάσχουν από ομόζυγη μεσογειακή αναιμία. Η πρόταξη αυτή εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις μεταθέσεων - αποσπάσεων και τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών».

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, γινόμαστε δέκτες παραπόνων και καταγγελιών από εκπαιδευτικούς που είτε οι ίδιοι, είτε ο/η σύζυγος, είτε κάποιο τέκνο τους, νοσούν με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ότι η, σύμφωνα με τον νόμο, προτεραιοποίησή τους στους σχετικούς πίνακες δεν εφαρμόστηκε φέτος κατά τη προβλεπόμενη διαδικασία τοποθέτησης ή μετάθεσής τους στη Γενική Εκπαίδευση.

Επιπλέον, κατά τη φετινή διαδικασία της προσωρινής τοποθέτησης των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών της Γενικής Εκπαίδευσης εστάλη από το Υπουργείο προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το με Αρ. Πρωτοκόλλου 100252/Ε2 έγγραφο, στο οποίο δεν γίνεται καμία σαφής αναφορά στο ως άνω νομικό πλαίσιο περί προτεραιοποίησης των ειδικών κατηγοριών, με αποτέλεσμα κάθε Περιφερειακή Διεύθυνση, εξαιτίας της συγκεκριμένης ασάφειας, να ενεργήσει κατά το δοκούν κατά τη κατάρτιση των σχετικών πινάκων, προκαλώντας, με αυτό τον τρόπο, περαιτέρω προβλήματα και ταλαιπωρία στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες.

Επισημαίνεται ότι η μη εφαρμογή της, κατά το νόμο, προτεραιοποίησης των εκπαιδευτικών των ειδικών κατηγοριών έχει ως αποτέλεσμα την τοποθέτηση τους, έστω και προσωρινή, σε απομακρυσμένα σχολεία από το τόπο κατοικίας τους, στερώντας τους, σε πολλές περιπτώσεις, τις αναγκαίες δομές και υποδομές (νοσοκομεία, ιατροί, κέντρα φυσικοθεραπείας κ.α) που συμβάλλουν στον περιορισμό των επιπτώσεων της επιβαρυμένης υγείας είτε των ίδιων είτε των οικείων τους. Σημειώνεται, επίσης, ότι πολλοί εκπαιδευτικοί με σκλήρυνση κατά πλάκας αντιμετωπίζουν σημαντική σωματική αδυναμία αλλά και αντικειμενική δυσκολία οδήγησης προκειμένου να μεταβούν σε απομακρυσμένες περιοχές.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Ποιός είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που ανέκυψαν από την ασαφή εγκύκλιο, που εστάλη στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά τη διαδικασία των φετινών προσωρινών τοποθετήσεων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη Γενική Εκπαίδευση, που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να μην συμβεί το ίδιο κατά την διαδικασία των οριστικών τοποθετήσεων;
  3. Για ποιο λόγο δεν γίνεται αναφορά στο ΠΔ 50/1996 περί προτεραιότητας στην τοποθέτηση ή μετάθεσή των εκπαιδευτικών λειτουργών των ειδικών κατηγοριών, συγκρινόμενων μόνο μεταξύ τους, στο με Αρ. Πρωτοκόλλου 100252/Ε2 έγγραφο του Υπουργείου προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης;
  4. Προτίθεται το Υπουργείο να καταργήσει την πρόταξη στους πίνακες κατάταξης των εν λόγω εκπαιδευτικών;

 

 

Μπουρνούς Ιωάννης

 

Αβραμάκης Ελευθέριος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βέττα Καλλιόπη

Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Κόκκαλης Βασίλειος

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μάρκου Κωνσταντίνος

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Παππάς Νικόλαος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος (Αλέκος)

Φάμελλος Σωκράτης

Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)

Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καμώματα Κύτελη που εκθέτουν διεθνώς τη Μυτιλήνη

Απουσίασε επιδεικτικά από την επίσκεψη του Πάπα στη Μυτιλήνη, ενώ δεν υποδέχθηκε ως όφειλε θεσμικά ούτε την πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο! Απούσα στο σύνολο της η δημοτική αρχή Κύτελη!
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση ως τις 8 το βράδυ για την κάλπη του ΚΙΝΑΛ

Τεράστιες ουρές έξω από το εκλογικό κέντρο της Μυτιλήνης στο κτίριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Mεγάλη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ στη Λέσβο

Ουρές σχηματίζονται έξω από τα εκλογικά τμήματα του νησιού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο αναβιώνει την ευαισθητοποίηση για το προσφυγικό»

Δήλωση του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γιάννη Μπουρνού για την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

O Πάπας στη Μυτιλήνη

Συνεχής ενημέρωση από την ιστορική επίσκεψη του ηγέτη της καθολικής Εκκλησίας
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Στη Λέσβο ο Μηταράκης για να υποδεχθεί τον Πάπα

Μείζονα πολιτική σημασία δίνει η κυβέρνηση στην επίσκεψη του Πάπα στην Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

53 τα νέα κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συνεργασία Τμήματος Ωκεανογραφίας ‑ Δημοτικού Λιμενικό Ταμείου Λέσβου

Παρουσιάστηκαν τα αντιρρυπαντικά μέσα, ο τρόπος χρήσης για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Λιβανός: Είμαστε ανυποχώρητοι στην προστασία του ελληνικού μελιού

Χρήσιμο εργαλείο το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Καμιά στρατηγική, κανένας σχεδιασμός»

Κριτική Γιάννη Σπιλάνη για τον προϋπολογισμό του 2022 και την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Περήφανη η Περιφερειακή Αρχή για τον προϋπολογισμό

Έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Σε παράλληλη πορεία Χατζηκομνηνός και Κυρατζής. Λευκό από την Καλογήρου
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Απέκτησε διοίκηση ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας

Μετά από πολλές αναβολές την Πέμπτη το βράδυ ορίσθηκε το προσωρινό Δ.Σ.