× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να ετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο χειμώνα»

Έκκληση από τον καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. «Το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο, το ξέραμε»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/8/2021

«Να ετοιμαζόμαστε για ένα δύσκολο χειμώνα»
' χρόνος ανάγνωσης

Σταθερός παρέμεινε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων για λοίμωξη covid-19 στην επικράτεια, η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί να δείχνει σημεία αύξησης, ενώ ο αριθμός των πολιτών που καταλήγουν με την νόσο αυξήθηκε κατά 93%, σε περίπου 12 ανά ημέρα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εντός της τελευταίας εβδομάδας, αυξήθηκε κατά 35%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 παραμένει υψηλότερος από 150, αλλά δείχνει σημεία σταθεροποίησης, καθώς και το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων παραμένει μεγαλύτερο από 1, αν και η ψαλίδα εισιτηρίων/εξιτηρίων δείχνει σημεία μείωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το τέταρτο κύμα όπως δείχνουν οι αναλύσεις των ηλικιών, ξεκίνησε από νέους και σχετίσθηκε κυρίως με νυχτερινή διασκέδαση. Το υπάρχον εμβολιαστικό τείχος λειτούργησε πολύ καλά στο να επιβραδύνει την επιδημία και εξακολουθεί να την επιβραδύνει», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Εξήγησε ότι ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι αρκετά μικρότερος από αυτόν που θα βλέπαμε στα προηγούμενα κύματα σε σχέση με τον αριθμό των διαγνωσμένων κρουσμάτων που βλέπουμε τον τελευταίο μήνα. Υπογράμμισε ότι «τα εμβόλια έχουν μειώσει την ταχύτητα επέκτασης της επιδημίας στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουν μειώσει δραματική την βαρύτητα της νόσου, στους λίγους σχετικά εμβολιασμένους που θα τύχει να μολυνθούν».

Ωστόσο, όπως είπε, είναι προφανές ότι η επιδημία από τους νέους, σταδιακά επεκτάθηκε σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμα. Και αυτή είναι η κύρια πηγή των εισαγωγών στα νοσοκομεία, σε ποσοστό που ξεπερνάει το 90%. «Αν και οι μη εμβολιασμένοι αποτελούν πια τη μειοψηφία του πληθυσμού στις μεγάλες ηλικίες, αυτό το λιγότερο από 30% των μεγαλύτερων συμπολιτών μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποτελεί την πηγή, περισσότερο από 90%, των ατόμων που καταλήγουν στο νοσοκομείο και της συντριπτικής πλειοψηφίας που καταλήγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μη εμβολιασμένοι συμπολίτες μας είναι αυτοί που έχουν και την μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν σε διασωλήνωση και επίσης θα μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «το εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο, το ξέραμε. Κανένα εμβόλιο δεν σε κάνει άτρωτο. Αλλά αν είσαι 70 ετών και κάνεις το εμβόλιο κερδίζεις 20 χρόνια. Ένας 70άρης εμβολιασμένος που θα έρθει σε επαφή με τον ιό έχει την ίδια πιθανότητα να νοσήσει βαριά με έναν 50άρη που δεν έχει εμβολιαστεί. Υπάρχει σημαντικότερος λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος, είτε είναι 70άρης, είτε 50άρης;».

Ξεκαθάρισε ότι ο ιός θα είναι μαζί μας για αρκετά χρόνια και πρέπει να ετοιμαζόμαστε για έναν δύσκολο χειμώνα. Κάλεσε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να το πράξουν άμεσα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους, καθώς όπως είπε, «όλοι μας αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή με τον ιό - και τον ερχόμενο χειμώνα αυτή η πιθανότητα θα είναι υψηλή. Το εμβόλιο μειώνει δραματικά την πιθανότητά μας αυτή η συνάντηση να είναι μοιραία».

Η πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο κλίμακα

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 4.2 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων έδειξε μικρή αύξηση 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και 605.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 11% σε περίπου 9.300 ανά ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιδημία στην Ευρώπη την τελευταία εβδομάδα, έδειξε περαιτέρω μικρή συρρίκνωση κατά 6% στις διαγνώσεις, αλλά με 9% αύξηση στους θανάτους μεσοσταθμικά. Πιο συγκεκριμένα, ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων υποχώρησε στο επίπεδο των 120.000 διαγνώσεων ανά ημέρα, ενώ ο ρυθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 1100 ανά ημέρα. Από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες, οι 16 έδειξαν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σημαντική βελτίωση έδειξε το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ σημαντική επιδείνωση παρατηρείται στις περισσότερες βαλκανικές χώρες.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ζήστε τον σεισμό… με ασφάλεια!

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου σας καλεί σε μια μοναδική εμπειρία προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική του τράπεζα – Εκπαίδευση, δράση και γνώση για μικρούς και μεγάλους
ΑΤΖΕΝΤΑ

«Του γιαλού κι του μπαχτσέ τ’ αρώματα» με κεράσματα και γεύσεις από τη Λέσβο

Το 1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων Περάματος θα γίνει στις 7 και 8 Αυγούστου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βόλτα στην Τζίθρα και τη Μονή Κρεωκόπου

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Αιγαίο – 40 χρόνια γεύσης και παράδοσης στη Σκάλα Ερεσού

Ένα σημείο αναφοράς για καλό φαγητό, ζεστή φιλοξενία και θέα στο πέλαγος
ΓΕΥΣΗ

Εκδηλώσεις Λεσβιακής Γευσιγνωσίας στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Την Τετάρτη 6 Αυγούστου εκδήλωση Βιολογικού Μελιού από την Οικογενειακή Επιχείρηση «Μέλισσα» από την Άγρα
ΓΕΥΣΗ

Ταβέρνα «Ουρανός»: Μια οικογενειακή ιστορία τριών γενεών στην Επάνω Σκάλα

Από το 1995 μέχρι σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται με την ίδια αγάπη από την εγγονή Μαρία Βασίβαγλη
ΓΕΥΣΗ

Δυναμική η παρουσία της Ποτοποιίας Σαμαρά στο OUZOFEST 2025

Το OUZOFEST 2025 φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο πάρκο Αγίας Ειρήνης στη Μυτιλήνη, ενώ ακολούθησε και εκδήλωση στη μαρίνα Πλωμαρίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας στο Μουσείο του Σιγρίου

την Παρασκευή 1 Αυγούστου από τις 12 έως τις 2 το μεσημέρι θα παρουσιαστεί το ελαίολαδο «Πηνελόπη Κουλαγίνη»
ΓΕΥΣΗ

Γεύσεις και μουσική στη 4η Γιορτή Γκιουζλεμέ στα Μιστέγνα

Μεγάλη συμμετοχή και ένθερμο κλίμα στη γιορτή που τίμησε την τοπική κουζίνα και την πολιτιστική ταυτότητα της Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Λέσβος γεύεται το φως της ελιάς

Γευσιγνωσία Oleve στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στις 29 Ιουλίου –Μια γαστρονομική εμπειρία υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Lesvos Geopark Gastronomy
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Πέρασαν στους ημιτελικούς Μηλένα Κοντού και Βάλια Λυκομήτρου

Σημαντικές επιτυχίες στην πρώτη ημέρα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κ23 για τα Ελληνικά χρώματα της κωπηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Χρυσή διάκριση για τη Λέσβο!

Η Κοιν.Σ.Επ ΜΟΔΟΥΣΑ κατέκτησε το χρυσό βραβείο γεύσης στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα