× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Self tests: Έως τις 19 Ιουνίου από τα φαρμακεία

«Οι φαρμακοποιοί πέρασαν μια κόλαση» λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/6/2021

Self tests: Έως τις 19 Ιουνίου από τα φαρμακεία

Στη διαβεβαίωση ότι η δωρεάν διάθεση οικιακών αυτοδιαγνωστικών self test σε ομάδες δικαιούχων θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού προχώρησε χθες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εξειδικευθούν τα κανάλια διανομής των self tests, αφού η συνεργασία με τα φαρμακεία στην πρώτη φάση του προγράμματος αφορούσε για διάστημα δύο μηνών και ουσιαστικά έχει λήξει. Η λήξη της συνεργασίας επικυρώθηκε σε πρόσφατο Δ.Σ. του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που αποφάσισε με πλειοψηφία τη διάθεση των self tests στους πολίτες έως και τις 19 Ιουνίου: από τρία τεστ στους εργαζομένους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αυτήν την εβδομάδα και από τρία τεστ στην εκπαιδευτική κοινότητα την επόμενη εβδομάδα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, «η νομοθεσία προβλέπει τη διάθεση των δωρεάν τεστ έως τις 30 Ιουνίου, και η συμφωνία ήταν η διάθεσή τους να γίνει μέσω των φαρμακείων έως τις 8 Ιουνίου. Ολο αυτό το διάστημα οι φαρμακοποιοί έδειξαν τη διάθεσή τους να βοηθήσουν. Αλλά για να μπορέσει να συνεχιστεί η συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να φέρει νέα πρόταση προς τον σύλλογο, που θα επιλύει τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να περάσουν μια “κόλαση”». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα προβλήματα αυτά αφορούν στην επάρκεια των self tests και τη συχνότητα διάθεσής τους. «Αντί οι δικαιούχοι να έρχονται τέσσερις φορές τον μήνα για να πάρουν τα τεστ, θα μπορούσαν να έρχονται μία και να προμηθεύονται τέσσερα», εξηγεί. 

Ενα πρόβλημα επίσης αφορούσε στην ενημέρωση των πολιτών για το πότε και ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Ως προϋπόθεση για να συνεχιστεί η συνεργασία θέτουν οι φαρμακοποιοί να ανοίξει ο διάλογος για θεσμικά ζητήματα που, όπως σημειώνει ο κ. Βαλτάς, θα έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί εδώ και καιρό. 

Μεταξύ αυτών, η διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ αποκλειστικά από τα φυσικά φαρμακεία, η δυνατότητα διάθεσης φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία και η μείωση του rebate (υποχρεωτική έκπτωση) των φαρμακείων. 

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Συνελήφθη γιατί κλώτσησε το σκύλο του

Καταγγελία για παράβαση της νομοθεσίας για τα ζώα συντροφιάς στη Μυτιλήνη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

4ο πακέτο στήριξης στις νέες οικογένειες

Χαμόγελα ευγνωμοσύνης από τους δικαιούχους της Δυτικής Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Να επιλέξεις ΕΠΑΛ;

Ενημερωτική εκδήλωση το απόγευμα της Δευτέρας στο 5ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Ένα Μουσείο αφιερωμένο στην ελιά

Γνωρίστε το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας στην Αγία Παρασκευή
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Αθανασία Δαφιώτη στο Βοοκ and Art

H γνωστή θεατρολόγος-ηθοποιός θα βρίσκεται εκεί για να παίξει με τα παιδιά, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρικά παιχνίδια βασισμένα στα βιβλία της
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Καθαρίζουν τη Χαραμίδα

«Λέσβος χωρίς πλαστικά» με πλούσια δράση
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μικροί και μεγάλοι προστάτευσαν το πάρκο αναψυχής του Τσίγκου

Περιβαλλοντική δράση του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στο βάθρο της Σπερχειάδας ποδηλάτες της Λέσβου

Μεγάλες επιτυχίες για μια ακόμη φορά πέτυχε η αποστολή αθλητών ορεινής ποδηλασίας
ΓΕΥΣΗ

Μάζεψαν χόρτα και τα μαγείρεψαν

Μία νόστιμη δράση στο Νηπιαγωγείο Ταξιαρχών στο Καγιάνι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΓΕΥΣΗ

Platinum διάκριση για το Ούζο Βαρβαγιάννη

Στα Chefs’ Choice Awards 2024