× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»

Μια τεράστια συλλογή από παραδοσιακές συνταγές βρίσκει κανείς στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του Κόλπου Καλλονής Λέσβου» του σεφ Αντώνη Βιόλατζη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκάλα Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2021

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»
' χρόνος ανάγνωσης

Στα γευστικά μονοπάτια του κόλπου Καλλονής, μας ταξιδεύει μέσα από το βιβλίου του «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου Καλλονής» ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης, με συνταγές εμπνευσμένες από τα όστρακα, τα θαλασσινά και τα ψάρια και όλο το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής του κόλπου.

Ο ίδιος μιλώντας, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» για την προσπάθειά του να αποτυπώσει μέσα σε ένα βιβλίο παραδοσιακές συνταγές με αγνά υλικά του νησιού και του Κόλπου Καλλονής, σημειώνει ότι το κίνητρό του ήταν η διάσωση τεχνικών και μαγειρικών τάσεων και γεύσεων οι οποίες σχετίζονται με το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο παράγει μια σειρά από σπάνια και ιδιαίτερα προϊόντα, η φήμη των οποίων έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα όστρακα και τα θαλασσινά του κόλπου λόγω του πλούτου που υπάρχει στα νερά της περιοχής είναι ιδιαίτερης νοστιμιάς. Σαρδέλες, μύδια, αχιβάδες και χτένια, υπάρχουν σε πολλές θάλασσες του κόσμου, ωστόσο τα προϊόντα που παράγονται στον κόλπο Καλλονής, είναι ξεχωριστά και διαφορετικά.

Μέσα στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου», θα βρει κανείς πρωτότυπες συνταγές για απλά και νόστιμα πιάτα, τα οποία αναδεικνύουν τη γεύση και την ποιότητα των αλιευμάτων και όλων των υλικών που περιλαμβάνουν οι συνταγές. Θα βρει κανείς τεχνικές για να μαγειρέψει σουπιές, χάβαρα, σωλήνες και αχιβάδες. Υπάρχουν επίσης συνταγές για το καλύτερο «λεσβιακό σούσι», την παστή σαρδέλα την οποία μέσα σε τρεις ώρες μπορεί να παστώσει και να απολαύσει κανείς με λάδι και αρωματικά βότανα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης στις νέες τάσεις της μοντέρνας κουζίνας και τα λεγόμενα πιάτα γκουρμέ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στη διαδικασία προετοιμασίας των πιάτων αυτών με τις σύνθετες τεχνικές και τα πολλά υλικά, χάνεται το άρωμα και η γεύση του αυθεντικού υλικού. Καταλήγει δε, στο τέλος, σημείωσε να τρως ένα φαγητό που δεν μπορείς να καταλάβεις τι περιέχει και πως μαγευρεύτηκε. «Η νοστιμιά και η αξία του καλού φαγητού, βρίσκεται στις γευστικές μνήμες και τα αρώματα που έχει κανείς από τον τόπο και το σπίτι του. Το φαγητό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα και κουλτούρα μας. Όσο πιο αγνά και απλά είναι μαγειρεμένα τα υλικά τόσο πιο όμορφο και καθαρό είναι το αποτέλεσμα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Λέσβος στο βάθρο του ελληνικού enduro

Πρωταγωνιστική παρουσία του Πο.Συ. Λέσβου στον τελικό
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΙΒΛΙΟ

«Homo Virtualis»: όταν ο καλύτερος μας φίλος γίνεται το κινητό μας

Ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, Μάνος Σαββάκης για την ψηφιακή καθημερινότητα, τα παιδιά και τον μύθο της ουδέτερης τεχνολογίας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Λέσβος παρούσα στον τελικό του Enduro Greek Series

Τρεις αθλητές του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου συμμετέχουν στους αγώνες
ΑΤΖΕΝΤΑ

Με τη συμμετοχή των Μεσοτοπιτών Λέσβου

Διήμερο Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης στην Ηλιούπολη
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοιχτό σκακιστικό τουρνουά rapid από τον όμιλο «Αριστοτέλη»

Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Γέρα στο επίκεντρο της ορεινής ποδηλασίας

Το Grande Gera επεκτείνεται σε δύο αγωνιστικές ημέρες με XCC και Enduro MTB
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Δύο δημιουργικά εργαστήρια βιβλιοδεσίας από το Tortuguita

Η τέχνη του χειροποίητου βιβλίου ζωντανεύει ξανά τον Νοέμβριο με τις τεχνικές Buttonhole και Secret Belgian στο εργαστήριο
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Το Adopto φέρνει νέα εποχή στη φιλοζωία στην Ελλάδα

Η πρώτη ενιαία πλατφόρμα για ζώα, δήμους και πολίτες διαθέσιμη πλέον σε iOS και Android
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Σεμινάριο Aikido στη Μυτιλήνη με τον Κολιόπουλο Sensei

Το σεμινάριο αυτό αποτέλεσε το 20ό κατά σειρά που διδάσκει ο Κολιόπουλος Sensei στη Μυτιλήνη από το 2002
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Η Ένωση Γονέων Μυτιλήνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Παρέμβαση για την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου γονέων και παιδιών απέναντι σε κάθε μορφή εξάρτησης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Nέα εποχή στη χειρουργική φροντίδα

Ο χειρουργός Ευστράτιος Ζούρος μιλά για τα πρωτόκολλα που επιταχύνουν την ανάρρωση των ασθενών και τις σύγχρονες μεθόδους χειρουργικής που εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση της σωματικής καταπόνησης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ