× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»

Μια τεράστια συλλογή από παραδοσιακές συνταγές βρίσκει κανείς στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του Κόλπου Καλλονής Λέσβου» του σεφ Αντώνη Βιόλατζη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σκάλα Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/6/2021

«Γεύσεις, αρώματα και συνταγές με άρωμα θάλασσας και Καλλονής»

Στα γευστικά μονοπάτια του κόλπου Καλλονής, μας ταξιδεύει μέσα από το βιβλίου του «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου Καλλονής» ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης, με συνταγές εμπνευσμένες από τα όστρακα, τα θαλασσινά και τα ψάρια και όλο το θαλάσσιο πλούτο της περιοχής του κόλπου.

Ο ίδιος μιλώντας, στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» για την προσπάθειά του να αποτυπώσει μέσα σε ένα βιβλίο παραδοσιακές συνταγές με αγνά υλικά του νησιού και του Κόλπου Καλλονής, σημειώνει ότι το κίνητρό του ήταν η διάσωση τεχνικών και μαγειρικών τάσεων και γεύσεων οι οποίες σχετίζονται με το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής, το οποίο παράγει μια σειρά από σπάνια και ιδιαίτερα προϊόντα, η φήμη των οποίων έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας μας.

«Τα όστρακα και τα θαλασσινά του κόλπου λόγω του πλούτου που υπάρχει στα νερά της περιοχής είναι ιδιαίτερης νοστιμιάς. Σαρδέλες, μύδια, αχιβάδες και χτένια, υπάρχουν σε πολλές θάλασσες του κόσμου, ωστόσο τα προϊόντα που παράγονται στον κόλπο Καλλονής, είναι ξεχωριστά και διαφορετικά.

Μέσα στο βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις του κόλπου», θα βρει κανείς πρωτότυπες συνταγές για απλά και νόστιμα πιάτα, τα οποία αναδεικνύουν τη γεύση και την ποιότητα των αλιευμάτων και όλων των υλικών που περιλαμβάνουν οι συνταγές. Θα βρει κανείς τεχνικές για να μαγειρέψει σουπιές, χάβαρα, σωλήνες και αχιβάδες. Υπάρχουν επίσης συνταγές για το καλύτερο «λεσβιακό σούσι», την παστή σαρδέλα την οποία μέσα σε τρεις ώρες μπορεί να παστώσει και να απολαύσει κανείς με λάδι και αρωματικά βότανα».

Αναφερόμενος ο σεφ Αντώνης Βιόλατζης στις νέες τάσεις της μοντέρνας κουζίνας και τα λεγόμενα πιάτα γκουρμέ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στη διαδικασία προετοιμασίας των πιάτων αυτών με τις σύνθετες τεχνικές και τα πολλά υλικά, χάνεται το άρωμα και η γεύση του αυθεντικού υλικού. Καταλήγει δε, στο τέλος, σημείωσε να τρως ένα φαγητό που δεν μπορείς να καταλάβεις τι περιέχει και πως μαγευρεύτηκε. «Η νοστιμιά και η αξία του καλού φαγητού, βρίσκεται στις γευστικές μνήμες και τα αρώματα που έχει κανείς από τον τόπο και το σπίτι του. Το φαγητό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα και κουλτούρα μας. Όσο πιο αγνά και απλά είναι μαγειρεμένα τα υλικά τόσο πιο όμορφο και καθαρό είναι το αποτέλεσμα».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Οι εμβολιασμένοι δεν ελέγχονται με τεστ για την είσοδο στο Νοσοκομείο

Τα νέα μέτρα που ισχύουν από το περασμένο Σάββατο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπέρ του εμβολιασμού των υγειονομικών ο Μουτζούρης

Δήλωση Κώστα Μουτζούρη για τις αναστολές εργασίας εργαζομένων και γιατρών στο χώρο της Υγείας μετά την άρνησή τους να εμβολιαστούν
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν rapid test στη Μυτιλήνη

Σήμερα Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου
ΥΓΕΙΑ

Δωρεάν rapid test στη Μυτιλήνη

Από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα
ΥΓΕΙΑ

Τρία νέα κρούσματα στη Λέσβο

Σε σύνολο 1.305 νέων μολύνσεων κορονοϊού, 33 νεκρών και 348 διασωληνωμένων σε όλη τη χώρα
ΥΓΕΙΑ

Έξι νέα κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Αύξηση της επισκεψιμότητας στα Θέρμα του Κόλπου Γέρας

Εκατοντάδες επισκέπτες από Ελλάδα και Ευρώπη φέτος το καλοκαίρι θέλησαν να δοκιμάσουν τις ευεργετικές ιδιότητες των ιαματικών πηγών της περιοχής
ΥΓΕΙΑ

«Τους παραχωρήσαμε αίθουσα αλλά δεν την δέχτηκαν»

Απάντηση της διοίκησης του Νοσοκομείου Μυτιλήνης στις αιτιάσεις του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

«Το Νοσοκομείο λειτουργεί από το 1935, δεν στηρίζεται μόνο σε δύο γιατρούς!»

Για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Δότη Μυελού των Οστών

Μήνυμα Εθελοντών Αιμοδοτών και Δωρητών Οργάνων Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη μετάγγιση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία

Ανακοίνωση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, για τις πρώτες ελλείψεις αίματος στο νοσοκομείο μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης αιμοδοσίας
ΥΓΕΙΑ

Τέσσερα νέα κρούσματα στη Λέσβο

Σύμφωνα με την γεωγραφική κατανομή του ΕΟΔΥ