× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Για ποιους δεν θα είναι υποχρεωτικό το self test

Δηλώσεις του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου και για το πότε θα σταματήσουμε να φοράμε μάσκες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/5/2021

Για ποιους δεν θα είναι υποχρεωτικό το self test
' χρόνος ανάγνωσης

Γύρω στις 15 Ιουνίου αναμένεται να σταματήσουν να κάνουν self test οι πλήρως εμβολιασμένοι ενάντια στον κορονοϊό. Το θέμα έχει άλλωστε απασχολήσει την επιτροπή των ειδικών που παίρνει τις εν λόγω αποφάσεις. Παράλληλα, ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εκτίμησε ότι εντός του Ιουλίου θα καταστεί δυνατό να μη φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους.Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, όσοι θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου και θα έχει περάσει ένα διάστημα ώστε να έχουν αποκτήσει την απαραίτητη ανοσία τότε δεν θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test.


Μόσιαλος: Πότε δεν θα φοράμε μάσκες σε εξωτερικούς χώρους

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον Σκάι, εξήγησε ότι έχουμε ακόμα δρόμο «αλλά δεν είμαστε ακόμα πολύ μακριά» καθώς το 40% έχει ήδη εμβολιαστεί με μία δόση και συνεπώς προστατεύεται επαρκώς μετά από ένα διάστημα, που ανάλογα με το εμβόλιο κυμαίνεται από δύο έως τρεις εβδομάδες, ίσως και παραπάνω αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.


«Επομένως προς τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει» τόνισε ο κ. Μόσιαλος σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πιστεύει ότι είναι δυνατό να μην γίνεται χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους έως τα τέλη Ιουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι όσο αυξάνει το ποσοστό των εμβολιασθέντων τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και τόσο πιο εύκολες θα είναι οι αποφάσεις της Πολιτείας όσον αφορά στην αποκλιμάκωση των μέτρων. «Προς τον Ιούλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα από ότι είμαστε τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί 3η δόση ο κ. Μόσιαλος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο. Επικαλέστηκε στοιχεία από την Λομβαρδία της Ιταλίας σύμφωνα με τα οποία μόνο το 0,3% από όσους κόλλησαν κορωνοϊό πριν έναν χρόνο είχαν επαναλοίμωξη.

Εκτίμησε ότι όσοι εμβολιάζονται αυτούς τους μήνες δεν θα χρειαστεί να κάνουν επαναληπτική δόση το φθινόπωρο, αλλά ίσως να γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, υπερήλικες και ασθενείς σε ανοσοκαταστολή.

«Εκεί ίσως χρειαστεί μια τρίτη δόση -όχι κατ’ ανάγκη από το ίδιο εμβόλιο, μπορεί να είναι και από άλλο εμβόλιο. Πχ αν γίνει αναμνηστική δόση στη χώρα μας, όσοι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μετά. Μπορεί να πάμε σε μείξη εμβολίων γιατί γνωρίζουμε ότι η ανοσοαπόκριση μπορεί να είναι μεγαλύτερη», εξήγησε ο καθηγητής.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Μια μέρα με πηλό και φαντασία στο Μουσείο της Αγίας Παρασκευής

Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας προσκαλεί σχολικές ομάδες σε ένα βιωματικό ταξίδι στην τέχνη της κεραμικής
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μυτιλήνης τίμησε τη Μαρία Τραντάλη

Και ευχαριστίες προς το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και τον Δρ. Νικόλαο Ζούρο για τη φιλοξενία και τη στήριξη της διοργάνωσης
ΑΤΖΕΝΤΑ

Από τη φύση στο σπίτι, οι Μανιταρόφιλοι Λέσβου μας δείχνουν πώς

Οι «Μανιταρόφιλοι Λέσβου» φέρνουν τη βιωματική γνώση στο σχολείο και καλούν όλη την οικογένεια σε ένα ταξίδι φροντίδας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Δεν υπάρχει τίποτα ροζ στις χημειοθεραπείες»

Η Φάλια Βαρελάκη, Διδακτόρισσα Ανθρωπολογίας μίλησε στο «Ν» για τον «πολιτισμό του καρκίνου», την ευθύνη που μετατοπίζεται στις γυναίκες και τα τυφλά σημεία της ροζ κουλτούρας
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Παιδιά στο φάσμα του αυτισμού μπήκαν στο παρκέ της Μυτιλήνης

Ένα νέο πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης με τη συνεργασία του Sports Club και της PAO BC Academy ASD
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

O καφές έγινε πολυτέλεια στο ελληνικό νοικοικυριό

Ανατιμήσεις έως και 50% μέσα σε πέντε χρόνια – Ο «δείκτης καπουτσίνο» δείχνει τη μείωση της αγοραστικής δύναμης
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ξεκινά το κατηχητικό στον Αγιο Θεράποντα

Και συνάξεις στον ναό της Αγίας Θωμαϊδος
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Κανένα σχολείο δεν υποβαθμίστηκε στη Λέσβο» λέει η Ένωση Γονέων

Ζητά πλήρη στελέχωση και συνεργασία όλων των φορέων
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος»

Η ογκολόγος Νατάσα Βερνάδου μιλά στο «Ν» για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και την επιστροφή της στη Μυτιλήνη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΤΑΞΙΔΙΑ

Ανακαλύψτε τις ομορφιές του Αγίου Δημητρίου

Πέτρινα γεφύρια, παλιοί νερόμυλοι σε ένα απαράμιλλο τοπίο που θα σας μαγέψει
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

«Παλιά» με τιμή και… αξία

Τα ανακαινισμένα διαμερίσματα των δεκαετιών του ’70 και του ’80 γίνονται το νέο hot trend στην αγορά κατοικίας
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Ζεστή γιορτή στα ΚΑΠΗ Μυτιλήνης και Πλωμαρίου

Τιμητικές διακρίσεις στην Αναστασία Αντωνέλη και τον Δημήτρη Βαρβαγιάννη για τη συμβολή τους