× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προσεγγίζοντας τα παιδιά με αυτισμό μέσα από τις Κοινωνικές Ιστορίες

Η ΣΥΝ-εξέλιξη σε συνεργασία με τους ειδικούς, στο πλαίσιο του μήνα Ευαισθητοποίησης και Αποδοχής του Αυτισμού -Γράφει η Βίκυ Ασβεστά

Δημοσίευση 16/4/2021

Προσεγγίζοντας τα παιδιά με αυτισμό μέσα από τις Κοινωνικές Ιστορίες
' χρόνος ανάγνωσης

Οι κοινωνικές ιστορίες εισήχθησαν το 1991, από την Carol Gray. Η ίδια εφάρμοσε αυτήν την προσέγγιση για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές και επικοινωνιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό.

Πρόκειται για μια μέθοδο που καταλήγει σε ένα κείμενο με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άτομα με αυτισμό. Μια κοινωνική ιστορία ως μέθοδος απαιτεί μελέτη και σεβασμό της οπτικής γωνίας και του τρόπου αντίληψης του ατόμου με αυτισμό. Είναι μια μικρή ιστορία με ορισμένα χαρακτηριστικά, που περιγράφει καταστάσεις ή γεγονότα, γενικές ιδέες, πολιτισμικές αντιλήψεις ή κοινωνικές δεξιότητες, με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχει νόημα για ανθρώπους με αυτισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τη λογική αυτή, κάθε κοινωνική ιστορία απευθύνεται στις ανάγκες και προάγει την κοινωνική κατανόηση κι από τις δύο πλευρές, τόσο των ατόμων με αυτισμό, όσο κι εκείνων με τυπική ανάπτυξη, σε μία ισότιμη βάση. Συχνά, το αποτέλεσμα μια κοινωνικής ιστορίας είναι η ανανέωση της ευαισθησίας που δείχνει ο κόσμος για τα άτομα με αυτισμό και συγχρόνως η πρόοδος σε ότι αφορά τη συμπεριφορά των ίδιων των ατόμων με αυτισμό.

Μια κοινωνική ιστορία περιγράφει μια κοινωνική κατάσταση που είναι προβληματική για ένα παιδί με αυτισμό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει οδηγίες για την εκδήλωση των κατάλληλων κοινωνικών αντιδράσεων. Ουσιαστικά, παρέχει ένα κοινωνικό σενάριο που μελετάει το παιδί με απώτερο σκοπό να μάθει πως μπορεί να αντιδράει σε μία κατάσταση που του προκαλεί άγχος, ανασφάλεια ή επιθετικότητα. Κάθε κοινωνική ιστορία είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και το μαθησιακό επίπεδο του κάθε παιδιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι κοινωνικές ιστορίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να επισημάνουν κάποιες αλλαγές και νέες ρουτίνες στο σχολείο, στο σπίτι, για να εξηγήσουν τα αίτια της συμπεριφοράς των άλλων και να διδάξουν κοινωνικές δεξιότητες. Πιο συγκεκριμένα:

-          Προετοιμάζουν τα άτομα με αυτισμό για γεγονότα που πρόκειται να συμβούν,

-          Διδάσκουν στο άτομο νέες δεξιότητες,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-          Διδάσκουν θετικές συμπεριφορές και περιορίζουν μη επιθυμητές συμπεριφορές άγχους.

Τα θέματα που διαπραγματεύονται είναι ποικίλα και δεν υπάρχουν νόρμες που να τα περιορίζουν. Το κάθε παιδί παρουσιάζει διαφορετικές ανάγκες που μας οδηγούν στη συγγραφή μιας κοινωνικής ιστορίας.

Συνήθως δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αναγνωρίσει και να προσδιορίσει ένας γονιός ή ένας επαγγελματίας μια κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να βοηθήσει μια κοινωνική ιστορία. Για παράδειγμα, οι γονείς ,μπορεί να σημειώσουν πως το παιδί τους δυσκολεύεται στη βόλτα με το αυτοκίνητο, στο να παίζει με άλλα παιδιά, στο να βιώνει ή και να εκφράζει τα συναισθήματα του. Μερικές φορές, τα ίδια τα άτομα με αυτισμό κάνουν ερωτήσεις ή σχόλια, προσδιορίζοντας έτσι τις δύσκολες ή δυσνόητες καταστάσεις που μπορεί να παρερμηνευτούν. Τότε, μια ιστορία αρχίζει να γεννιέται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο εκπαιδευτικό περιβάλλον, τα θέματα των κοινωνικών ιστοριών είναι τόσο διαφορετικά και ατομικά, όσο και οι μαθητές για τους οποίους γράφονται. Μπορεί να περιγράφουν δεξιότητες που καλύπτονται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ή να είναι η ανάλυση ενός στόχου σε βήματα. Συχνά οι κοινωνικές ιστορίες, χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την καθημερινότητα της τάξης και τις μεταβολές αυτής της καθημερινότητας.

Οι κοινωνικές ιστορίες έχουν κι ένα άλλο ρόλο που είναι εξίσου σημαντικός και συχνά πρωταρχικός, την αναγνώριση της επιτυχίας! Κατά κανόνα, η πρώτη κοινωνική ιστορία ενός παιδιού, πρέπει να περιγράφει μια δεξιότητα ή κατάσταση στην οποία το παιδί γενικώς επιτυγχάνει και είναι χωρίς προβλήματα. Έτσι δίνεται στο παιδί η δυνατότητα να ταυτιστεί με μία ιστορία από την αρχή ως το τέλος γιατί σε αυτήν επιτυγχάνει και πριν καταπιαστεί με μικρές ή μεγαλύτερες προκλήσεις. Εκτός αυτού, «τα γραπτά μένουν» και γνωρίζουμε πως τα γραπτά βραβεία μπορεί να έχουν μεγαλύτερο νόημα για ένα παιδί με αυτισμό σε σύγκριση με τους προφορικούς επαίνους. Με τον τρόπο αυτόν δημιουργείται μια μόνιμη καταγραφή των ικανοτήτων του παιδιού που παρέχει στο παιδί πληροφορίες που είναι σημαντικές στο να αναπτύξει ένα θετικό αυτοσυναίσθημα.

*Βίκυ Ασβεστά, Λογοθεραπεύτρια

Συνεργάτης του Κέντρου Θεραπευτικής Παρέμβασης «Λέξημα»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Bόλτα στο σπήλαιο του Αγίου Φίλιππου στο φαράγγι της Θερμής

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Γεμάτο ποδηλατικές δράσεις το 2026 για τη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου παρουσιάζει το πρόγραμμα εκδηλώσεων αγώνων και δράσεων της νέας χρονιάς
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Θετικός απολογισμός για τα αδέσποτα στον Δήμο Μυτιλήνης το 2025

404 υιοθεσίες, 786 στειρώσεις και πάνω από 1.500 περιθάλψεις μέσα σε έναν χρόνο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Βουτιές και βασιλόπιτα στη Φυκιότρυπα από τους χειμερινούς κολυμβητές

Οι κολυμβητές της Μυτιλήνης, τήρησαν την παράδοσή τους, κάνοντας την βουτιά τους ανήμερα των Θεοφανίων στο αγαπημένο τους στέκι
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Εξερευνώντας την Ουτζά και το Ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μόριας

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σπάμε το περιπατητικό ρόδι στον ιστορικό Ροδότοιχο!

Γράφει ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Εκδήλωση για τα αδέσποτα ζώα στη Δυτική Λέσβο

Την Κυριακή 4 Ιανουαρίου στην Καλλονή με σημείο εκκίνησης το σπίτι του Άη Βασίλη
ΓΕΥΣΗ

Η Βρύση της Δάντης ξαναγέμισε γεύσεις και μνήμες

Νέος χώρος, παραδοσιακή κουζίνα και ζωντανή μουσική στο γραφικό λιμανάκι στα Πηγαδάκια
ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Δωρεάν online σεμινάρια για τις γυναίκες του Βορείου Αιγαίου

Γιατί να κάνεις... «κάτι για σένα»;
ΓΕΥΣΗ

Γιατί βάζουμε φλουρί στη βασιλόπιτα, τι συμβολίζει

Το κόψιμο της βασιλόπιτας δεν γίνεται μόνο την Πρωτοχρονιά αλλά και τις άλλες μέρες του «Δωδεκαήμερου» των εορτών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στους καταρράκτες της Ερεσού

Μοναδικές διαδρομές. Οι καταρράκτες στα Μεθάλεια, στου Τσομπάνη το λάκκο και ο Περιστερώνας - Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΖΓΟΥΡΝΙΟΣ
ΓΕΥΣΗ

Φνίκια, μπακλαβού και γιορτινά σπίτια στην Πέργαμο

Οι προετοιμασίες οι γεύσεις και τα έθιμα που συνόδευαν τις μεγάλες μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στη Μικρά Ασία