× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βάστρια με τη ψήφο του προέδρου Χατζηγιάννη

Εννέα ώρες και δυο μέρες διαδικασία - παρωδία για τη δημιουργία της νέας δομής στην περιοχή των νέων Κυδωνιών

Δημοσίευση 10/4/2021

Βάστρια με τη ψήφο του προέδρου Χατζηγιάννη
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Λίγο πριν τις 11 το βράδυ, ολοκληρώθηκε η συζήτηση του Δημοτικού Μυτιλήνης για το μεταναστευτικό και τη δημιουργία νέας δομής στη θέση Βάστρια της δημοτικής Ενότητας Λουτρόπολης Θερμής, με τη θέση της Δημοτικής Αρχής υπέρ της δημιουργίας νέας δομής χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό να κερδίζει οριακά με τη διπλή ψήφο του προέδρου.

Η συζήτηση του θέματος ως γνωστόν ξεκίνησε την Τετάρτη στις 9:30 το βράδυ και διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας στις 2 τα ξημερώματα. Σήμερα ξεκίνησε στις 6 και τέταρτο το απόγευμα με την τοποθέτηση των δημοτικών συμβούλων κυρίως της πλειοψηφίας, οι οποίοι θέλησαν να δικαιολογήσουν την επιλογή τους για τη δημιουργία κλειστής δομής. Στις τοποθετήσεις τους, σημείωναν μεταξύ ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες στοχοποιήθηκαν από μερίδα πολιτών, κυρίως από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου κάποιοι όπως είπαν τους χαρακτήριζαν προδότες. Οι περισσότεροι ανέφεραν  ότι το μόνο που επιθυμούν είναι να τελειώσει η άναρχη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην πόλη της Μυτιλήνης και στον Καρά Τεπέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προέδρων. Πρώτος το λόγο πήρε ο πρόεδρος των Νέων Κυδωνιών και άμεσα ενδιαφερόμενος, αφού η δομή χωροθετείται στην περιοχή του, Αντώνης Κόμλος. Ο Αντώνης Κόμλος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η απόφαση για δημιουργία υπερδομής στα Βάστρια  δίνει λευκή επιταγή για γκρίζες ζώνες στα νησιά μας.

Το λόγο από τους προέδρους πήραν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Μυτιλήνης Αλέκος Κουζινόγλου, της Μόριας Γιάννης Μαστρογιάννης, της Παναγιούδας Βαγγέλης Βιόλατζης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αφάλωνα Κώστας Κουρογένης, της Αγιάσου Διαμάντω Ρουγγέλη, των Λουτρών Βασίλης Μαμώλης, ο Πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Κίμων Χρυσίδης, ο πρόεδρος της κοινότητας Κώμης Χρήστος Τσιβγούλης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μιστεγνών Παναγιώτης Κατζανός, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πύργων Θερμής Φραγκούλης Αλμπανέλλης κ.α. Επί της ουσίας οι προέδροι στην πλειοψηφίας τους τάχθηκαν κατά της δημιουργίας νέας δομής παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων που σχετίζονται με την οικονομία, την ανάπτυξη του νησιού, την κοινωνική ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Ιδιαίτερα τεκμηριωμένη προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν η άποψη του προέδρο της Κώμης Χρήστου Τσιβγούλη ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι οδηγούμαστε στη δημιουργία υπερδομής, διπλάσιας σε έκταση από αυτή στο Μαυροβούνι ενώ πρόσθεσε ότι η οικονομία του νησιού σε μερικά χρόνια θα είναι απόλυτα εξαρτώμενη από το προσφυγικό και μόνο αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπέρ της δημιουργίας μιας κλειστής δομής μακριά από κατοικημένη περιοχή τάχθηκαν οι πρόεδροι Παναγιούδας, Μόριας και Αφάλωνα, οι οποίοι σημείωσαν πως είναι ουτοπικό να λέει κανείς ότι δεν θέλουμε καμία νέα δομή από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε πως όσο καλά και αν φυλάσσονται τα σύνορα, αργά ή γρήγορα, κάποιες βάρκες μετναστών θα έρθουν στο νησί και θα πρέπει να υπάρχει χώρος να φιλοξενηθούν.

Ακολούθησαν οι δευτερολογίες των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων, οι οποίες κινήθηκαν στο πνεύμα των αρχικών τοποθετήσεων με μικρές διαφοροποιήσεις και προσθήκες σχετικά με το σύμφωνο μετανάστευσης.

Στη διαδικασία της ψηφοφορίας έπειτα από διαβούλευση που κράτησε 1,5 ώρα , και διαλόγους σε υψηλούς τόνους οι οποίοι θύμιζαν περισσότερο καφενείο παρά δημοτικο συμβούλιο, μπήκαν δύο διαφορετικές προτάσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Η πρόταση των 11 δημοτικών συμβούλων που έφεραν το θέμα στο Συμβούλιο και  ξεκάθαρα έλεγε όχι στη νέα δομή στα Βάστρια.

- Η πρόταση της Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν ανέφερε γεωγραφικό προσδιορισμό πρότεινε όμως τη δημιουργία κλειστής – ελεγχόμενης δομής ταυτοποίησης και απονομής ασύλου με γενικό πληθυσμό όχι πάνω από 3 χιλιάδες άτομα, μακριά από κατοικημένη περιοχή και τον αστικό ιστό. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνονται το άμεσο κλείσιμο όλων των δομών στην πόλη και των διαμερισμάτων που φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες, η αποσυμφόρηση του νησιού, η συνέχιση φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων και ο αυστηρός έλεγχος των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Υπέρ της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, πλην Βάλεση,Γιαννάκας,Κουνέλη και Χαραλάμπους, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μαμάκου και οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Ζαφειρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπέρ της πρότασης των 11 δημοτικών συμβούλων, ψήφισαν οι παρατάξεις Χιωτέλλης, Τσιριγώτη, Αστυρακάκη, οι ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χοχλάκα και Ανδριώτης, οι τέσσερις διαφωνούντες της Δημοτικής Αρχής και ο κοινοτάρχης νέων Κυδωνιών που συμμετείχε στη ψηφοφορία. 

Ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Φραγκόπουλος δήλωσε ότι απέχει από τη διαδικασία.

Οι δύο προτάσεις έλαβαν από 16 ψήφους. Τελικά με την ψήφο του προέδρου, που σύμφωνα με τη νομοθεσία μετρά διπλή, σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερίσχυσε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο βίντεο που ακολουθεί

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Με καταρρακτώδη βροχή οι εκδηλώσεις μνήμης στο Ίππειος

Με δοξολογία στον Άγιο Προκόπιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πλατείας τιμήθηκε η 28η Οκτωβρίου
Με καταρρακτώδη βροχή οι εκδηλώσεις μνήμης στο Ίππειος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στην άκρη της Λέσβου μικροί μαθητές γέμισαν περηφάνια το Σίγρι

Παρά τη δυνατή βροχή, τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου τίμησαν την 28η Οκτωβρίου
Στην άκρη της Λέσβου μικροί μαθητές γέμισαν περηφάνια το Σίγρι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Λέσβου τίμησαν την 28η Οκτωβρίου

Με απαγγελίες, τραγούδια και χορό, οι μαθητές και οι μαθήτριες τίμησαν την 28η Οκτωβρίου και χάρισαν όμορφες στιγμές στη σχολική κοινότητα
Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Λέσβου τίμησαν την 28η Οκτωβρίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Στην Πέτρα τίμησε την 28η Οκτωβρίου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δυτικής Λέσβου

Στεφάνι στο Ηρώο Πεσόντων κατέθεσε η πρόεδρος της Ένωσης, Μυρσίνη Γιαννάκα, εκπροσωπώντας τους συλλόγους γονέων του Δήμου
Στην Πέτρα τίμησε την 28η Οκτωβρίου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δυτικής Λέσβου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Απελλείον και οι εκτελέσεις στα Τσαμάκια

Μέρες Γερμανικής Κατοχής στη Λέσβο ήταν το θέμα της ομιλίας του Γιώργου Γαλέτσα στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Λουτρόπολης Θερμής
Το Απελλείον και οι εκτελέσεις στα Τσαμάκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΕΛ.Α.Σ. Λέσβου αποχαιρετά τον Γιώργο Ζέρβα

Έφυγε από τη ζωή ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Λέσβου για τη διαδρομή και τους αγώνες του
Η ΕΛ.Α.Σ. Λέσβου αποχαιρετά τον Γιώργο Ζέρβα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ντροπή για τους δημοσκόπους που μετρούν το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη»

Δήλωση του βουλευτή Επικρατείας Παναγιώτη Δουδωνή με αφορμή την Εθνική επέτειο του ΟΧΙ και τις συζητήσεις - μετρήσεις για τη δύναμη του κόμματος του Κασιδιάρη
«Ντροπή για τους δημοσκόπους που μετρούν το λεγόμενο κόμμα Κασιδιάρη»
ΧΩΡΙΑ

Ποιήματα και γιορτή για την 28η στην Εκκλησία των Μιστεγνών

Τα παιδιά συμμετείχαν στον εορτασμό, απαγγέλλοντας ποιήματα και ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο, παρουσία των γονιών τους
Ποιήματα και γιορτή για την 28η στην Εκκλησία των Μιστεγνών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μηνύματα για την ενότητα και τα ανοιχτά μέτωπα του Βορείου Αιγαίου

Οι εκπρόσωποι κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και Βουλής μίλησαν στο «Ν» μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο και τα προβλήματα του Βορείου Αιγαίου
Μηνύματα για την ενότητα και τα ανοιχτά μέτωπα του Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με τη σημαία ψηλά και τη βροχή να πέφτει παρέλασε ο στρατός στη Μυτιλήνη

Μαθητές και σύλλογοι δεν πήραν μέρος στις παρελάσεις, που ακυρώθηκαν το πρωί με απόφαση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Αρκετοί συμπολίτες μας, όμως, βρέθηκαν στην προκυμαία με τις ομπρέλες τους για να τιμήσουν την επέτειο
Με τη σημαία ψηλά και τη βροχή να πέφτει παρέλασε ο στρατός στη Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στερνό αντίο στο «μικρότερο αετόπουλο της ΕΠΟΝ» στη Λέσβο

Πέθανε ο Γιώργος Ζέρβας, αγωνιστής της Αριστεράς με διαχρονική παρουσία στους μικρούς και μεγάλους αγώνες του τόπου
Στερνό αντίο στο «μικρότερο αετόπουλο της ΕΠΟΝ» στη Λέσβο
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ακυρώνονται οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη Λέσβο

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αφορά τα πολιτικά τμήματα, λόγω της κακοκαιρίας και της ενημέρωσης για έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες -Κανονικά στις 12 το μεσημέρι η στρατιωτική παρέλαση
Ακυρώνονται οι μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη Λέσβο