× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Προκλητικές χρηματοδοτήσεις σε Μέσα Ενημέρωσης χωρίς εργαζόμενους»

Ερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Νίκου Μανάβη προς την Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη – Χριστόφα.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/3/2021

«Προκλητικές χρηματοδοτήσεις σε Μέσα Ενημέρωσης χωρίς εργαζόμενους»

Στις τακτικές χρηματοδότησης των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τουριστική προβολή των νησιών μας, αναφέρεται σε ερώτησή της  προς την Περιφερειακή Αρχή η παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Αιγαίο» και ο επικεφαλής της Νίκος Μανάβης. Στο πλαίσιο της ερώτησης η ΑΝΤΑΡΣΙΑ ζητά να εφαρμοσθούν κριτήρια στην επιλογή των Μέσων Ενημέρωσης που θα χρηματοδοτηθούν με βάση τους εργαζόμενους που απασχολούνται και δίνουν έμφαση στην παραγωγή ρεπορτάζ.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση ο Νίκος Μανάβης, αναφέρει  μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υλοποιεί ένα σχέδιο για αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Εργαλεία της είναι το κρατικό χρήμα που διανέμεται στοχευμένα και επιλεκτικά και η υγειονομική – οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει σε πραγματική ύφεση τα έσοδα των περισσότερων ΜΜΕ (Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης).

Εντός του κυβερνητικού σχεδιασμού έχουν ενταχθεί και οι φορείς του τοπικού κράτους (Δήμοι και Περιφέρειες). Το 2020, πέρα από την κρατική χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ (το διαβόητο πακέτο Πέτσα), οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας μοίρασαν σε τοπικά ΜΜΕ ένα δεύτερο πακέτο οικονομικών πόρων προερχόμενων από την έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τον κορονοϊό. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν στοχευμένα σε επιλεγμένα ΜΜΕ με αιτιολογίες όπως «παραγωγή διαφημιστικού μηνύματος για τον κορονοϊό» και «προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων». Επιπροσθέτως, οι Περιφέρειες έδωσαν αρκετά εκατομμύρια ευρώ μέσω των προγραμμάτων τουριστικής προβολής στα τοπικά ΜΜΕ.

 Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (η μικρότερη της χώρας) μοίρασε 135.000 ευρώ. Στην σχετική συζήτηση που έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου το 2020 η «Ανταρσία στο Αιγαίο» είχε τονίσει την αντίθεση της με αυτήν την πρακτική αναφέροντας μεταξύ άλλων πως την στιγμή που μεγάλα τμήματα του λαού βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχιας είναι απαράδεκτο να μοιράζονται ασυστόλως χρήματα σε ΜΜΕ με πρόσχημα την τουριστική προβολή. Ταυτόχρονα, επειδή κρίναμε αναγκαία την στήριξη των τοπικών ΜΜΕ,  καλέσαμε την Περιφερειακή Αρχή να προχωρήσει σε διαβούλευση με τις ενώσεις συντακτών και σε συνεργασία μαζί τους να θεσπίσει αντικειμενικά και πάγια κριτήρια για την χορήγηση των χρηματοδοτήσεων. Η “Ανταρσία στο Αιγαίο” τόσο στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου όσο και δημόσια έθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο κριτηρίων τονίζοντας: “Πιστεύουμε πως πρέπει να στηριχθούν τα τοπικά και περιφερειακά μέσα ενημέρωσης που δίνουν δουλειά στους δημοσιογράφους, που πληρώνουν τους εργαζόμενους τους και τις ασφαλιστικές εισφορές αυτών. Να στηριχθούν τα μέσα ενημέρωσης που δίνουν έμφαση στην παραγωγή ρεπορτάζ, ερευνών και αναλύσεων, που παρουσιάζουν όλες τις πολιτικές απόψεις και τις διαφορετικές φωνές που υπάρχουν για κάθε ζήτημα. Η ενίσχυση στα ΜΜΕ πρέπει να καταπολεμά και σε κάθε περίπτωση να μην ενισχύσει την κλοπή της πνευματικής δουλειάς, να μην ενισχύει την παραγωγή fake news, τον ρατσισμό, το σεξισμό, την ξενοφοβία, τις φασιστικές – ναζιστικές αντιλήψεις. Τέλος η ενίσχυση των περιφερειακών και τοπικών ΜΜΕ στο βόρειο Αιγαίο πρέπει να σταθμίζει τις δυνατότητες και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν σε κάθε νησί. Δηλαδή δεν μπορεί να ισχύουν τα ίδια κριτήρια για τα ΜΜΕ της Ικαρίας και της Λήμνου με αυτά που ισχύουν για τα ΜΜΕ της Λέσβου”. Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε δεκτό, η Περιφερειακή Αρχή προχώρησε ακάθεκτα στην υλοποίηση της απόφασης της παρά τις έντονες αντιδράσεις.

Φέτος, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου των κυρίων Μουτζούρη - Χριστόφα ετοιμάζεται να δώσει 155.000 ευρώ στα ΜΜΕ και μάλιστα στις αρχές του χρόνου είχε σπεύσει να ενημερώσει με έγγραφο της τους ιδιοκτήτες των τοπικών ΜΜΕ για τις προθέσεις της. Την περασμένη Τρίτη, έφερε το θέμα προς συζήτηση στην οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας και τελικά το απέσυρε για τυπικούς λόγους. Στην ίδια συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής εγκρίθηκε η σύναψη σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και συγγενικού προσώπου τοπικού συνεργάτη αθηναϊκών ΜΜΕ ύψους 10.000 ευρώ. Παράλληλα, από όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεχόμαστε πληροφορίες που αναφέρουν ότι δημοσιογράφοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, ιδιοκτήτες ΜΜΕ ή συγγενικά πρόσωπα αυτών έχουν προσληφθεί και εργάζονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να απαντήσει:

1)      Αν προτίθεται να συζητήσει με τις ενώσεις συντακτών την θέσπιση κριτηρίων για χρηματοδότηση των τοπικών ΜΜΕ.

2)      Αν θα υιοθετήσει τα κριτήρια που η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά έχει θέσει για την κατανομή της χρηματοδότησης.

3)      Αν έχουν όντως προσληφθεί δημοσιογράφοι, ιδιοκτήτες ΜΜΕ ή συγγενικά πρόσωπα αυτών  σε υπηρεσίες της Περιφέρειας-και αν ναι-με ποιο νομικό καθεστώς», καταλήγει στην ερώτησή -  ανακοίνωσή της η παράταξη «ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Αιγαίο» και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Μανάβης.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Σύγκρουση on air Δένδια με τον Τσαβούσογλου

Μια απίστευτη κόντρα κατά τις κοινές δηλώσεις τους στην Άγκυρα
ΕΛΛΑΔΑ

Παρέμβαση Χριστιάνας Καλογήρου στην Επιτροπή Νήσων της Ευρώπης

Η Γενική Γραμματέας Αιγαίου παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου νόμου για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο δημοσιογράφος Νίκος Ζαχαριάδης

Έφυγε αιφνιδιαστικά από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρεις προτάσεις της Περιφέρειας στο Leader αλιείας

Οι προτάσεις αφορούν σε Δημοσιές επενδύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών
ΕΛΛΑΔΑ

104 θάνατοι,819 διασωληνωμένοι, 3.833 νέα κρούσματα

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο
ΕΛΛΑΔΑ

81 νεκροί, 809 διασωληνωμένοι, 3.089 νέα κρούσματα

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε από κορονοϊό ο Λέσβιος δημοσιογράφος Βασίλης Μαγκαναδέλλης

Βαρύ πένθος για την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής και για τους Συλλόγους Λεσβίων Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής
ΕΛΛΑΔΑ

«Γενναία ρύθμιση σε 120 δόσεις με κούρεμα ως 60% χρέους και προστασία α κατοικίας»

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την επανεκκίνηση της οικονομίας
ΕΛΛΑΔΑ

Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους 40άρηδες

Δηλώσεις του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους
ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για εμβολιασμό σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες

Αναλυτικά όλες οι ημερομηνίες και οι ηλικίες
ΕΛΛΑΔΑ

76 νεκροί, 781 διασωληνωμένοι, 1.606 νέα κρούσματα

Η πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, το τελευταίο 24ωρο
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο Μυτιληνιός της 17 Νοέμβρη

Είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση, κατηγορία από την οποία είχε απαλλαγεί