× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης παραπέμπει για εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά τους κατηγορούμενους για το πογκρόμ σε βάρος αιτούντων άσυλο το βράδυ της 22 Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/4/2019

Εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά
Φωτογραφίες Αρχείου από τις 22 Απριλίου 2018, πλατεία Σαπφούς
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ένα σχεδόν χρόνο μετά το πογκρόμ στις 22 Απριλίου στην πλατεία Σαπφούς σε βάρος 200 και πλέον αιτούντων άσυλο που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης προχώρησε στην ποινική δίωξη των δραστών, μεταξύ άλλων και με το άρθρο 81Α του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστόν και ανακοινώθηκε επίσημα πέρυσι το Νοέμβριο από την Ελληνική Αστυνομία, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης της οποίας υπέβαλε το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης που διεξήγαγε, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης κατηγορούνται συνολικά 26 άτομα για αδικήματα πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα οι 26 κατηγορούνται κατά περίπτωση για τη διάπραξη των αδικημάτων της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίζονται είτε ως φυσικοί είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη διερεύνηση της υπόθεσης συνέδραμε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου. Στο πλαίσιό της δε υπήρξαν και κατασχέσεις ηλεκτρονικού εξοπλισμού (υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα) που ανήκαν σε κατηγορούμενους μέσω των οποίων και αποδείχθηκε η εμπλοκή πολλών από τους κατηγορούμενους στα επεισόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η υπόθεση

Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου άτομα, για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα. Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αφγανών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών αλλά και όσα επίσημα ανακοίνωσε η Αστυνομία, τα παραπάνω 150 άτομα ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανακοίνωση προβληματισμού

Με ανακοίνωση της η HIAS Ελλάδος, η οποία έχει αναλάβει την εκπροσώπηση των θυμάτων της επίθεσης που έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, χαιρετίζει την συμπερίληψη του ρατσιστικού κινήτρου στη δίωξη. Ταυτόχρονα όμως σημειώνει πως προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία το σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα, το οποίο τέθηκε στη δημόσια διαβούλευση στις 6/3/2019 και σημαντικά εξασθενίζει την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την τιμωρία εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. «Το ανωτέρω σχέδιο αλλαγής του Ποινικού Κώδικα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς, σε περίπτωση νομοθέτησής του, ρατσιστικά εγκλήματα σαν και αυτό της Πλατείας Σαπφούς δεν θα είναι καταρχήν δυνατό να διωχθούν ως τέτοια. Επιπλέον, οι προτεινόμενες αλλαγές θα επηρεάσουν την έκβαση και άλλων υποθέσεων που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη» σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία και καταλήγει: «Οι παραπάνω ανησυχίες επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο, υπό το φως των ρατσιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν την τελευταία περίοδο σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας (Βίλια, Κόνιτσα, Αθήνα). Αυτά τα περιστατικά αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι ρατσιστικά εγκλήματα συνεχίζουν να διαπράττονται στην Ελλάδα και χρήζουν ιδιαίτερα αποφασιστικής αντιμετώπισης. Οι προτεινόμενες στο σχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα αλλαγές καθώς και οι αλλεπάλληλες νομοθετικές παλινωδίες στο εν λόγω θέμα, δύναται να καταστήσουν αδύνατη τη δίωξη των παραπάνω επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στην πλατεία Σαπφούς, ως ρατσιστικών. Το τελευταίο όχι μόνο θα θίξει τα θύματα των εν λόγω επιθέσεων, αλλά θα λειτουργήσει και ενάντια στην αναλογική απόδοση της δικαιοσύνης.
Συνεπώς, οι προτεινόμενες στο σχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα αλλαγές, δυνάμενες να θέσουν εκποδών την ασκηθείσα ποινική δίωξη για την υπόθεση της Πλατείας Σαπφούς, δεν μπορεί παρά να αποτελέσουν οπισθοδρόμηση στην αντιμετώπιση εγκλημάτων μίσους στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομοθετηθούν».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Μυτιλήνη στρέφει το βλέμμα της στα άστρα

Ανοιχτή εκδήλωση για τον διαστημικό καιρό, την ολική έκλειψη Ηλίου και την παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια
Η Μυτιλήνη στρέφει το βλέμμα της στα άστρα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Σύλληψη στην Αγιάσο για 20 ανεπιτήρητες κατσίκες

Τα ζώα μπήκαν σε κοντινό αγρόκτημα παραβιάζοντας τα μέτρα που ισχύουν για την πρόληψη εξάπλωσης του αφθώδους πυρετού
Σύλληψη στην Αγιάσο για 20 ανεπιτήρητες κατσίκες
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Στις 21 Σεπτεμβρίου οι εξετάσεις για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου για 25 κενές θέσεις-Από 15 έως 20 Σεπτεμβρίου η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής
Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λιγότερα τροχαία τον Αύγουστο στο Βόρειο Αιγαίο

Τετραπλασιάστηκαν ωστόσο τα σοβαρά περιστατικά, με τέσσερις βαριά τραυματίες
Λιγότερα τροχαία τον Αύγουστο στο Βόρειο Αιγαίο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

10 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στη Λέσβο

Συνολικά 1.535 οχήματα ελέγχθηκαν σε Λέσβο, Χίο και Σάμο
10 παραβάσεις για μη χρήση κράνους στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Από τη Σμύρνη και την Αλβανία στον ίδιο χορό στη Λέσβο

Το πολιτιστικό διήμερο στον Πολιχνίτο έφερε κοντά ανθρώπους και παραδόσεις, αφήνοντας την προσδοκία για νέες συναντήσεις και συνεργασίες
Από τη Σμύρνη και την Αλβανία στον ίδιο χορό στη Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μπήκαν στην τάξη, αλλά δεν κάνουν πίσω οι γονείς στα Πάμφιλα

Οι μαθητές μπήκαν κανονικά στην τάξη, όμως οι γονείς επιμένουν στο να ανακληθεί η συγχώνευση των δύο τμημάτων
Μπήκαν στην τάξη, αλλά δεν κάνουν πίσω οι γονείς στα Πάμφιλα
ΓΕΥΣΗ

Το ΝΑΝ συνεχίζει γύρω από μια κουζίνα που ενώνονται γεύσεις και λαοί

Έφη Λατσούδη, Μαλβίνα Τάμπρα και Ιζαμπέλλα μιλούν στο «Ν» για το νέο πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης προσφύγων
Το ΝΑΝ συνεχίζει γύρω από μια κουζίνα που ενώνονται γεύσεις και λαοί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

«Η νέα εγκύκλιος ανατρέπει τον προγραμματισμό»

Η ΔΑΚΕ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου ζητά την απόσυρση της ρύθμισης που προβλέπει ότι οι προϊστάμενοι των Νηπιαγωγείων αναλαμβάνουν πρωινό τμήμα και θέτει ζήτημα συμβατότητας με το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα
«Η νέα εγκύκλιος ανατρέπει τον προγραμματισμό»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Η μη υποβάθμιση της παιδείας στο νησί είναι υπόθεση εθνική»

Ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής στο πλευρό των γονιών στο Γυμνάσιο Παμφίλων
«Η μη υποβάθμιση της παιδείας στο νησί είναι υπόθεση εθνική»
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Αυτοκίνητο τραυμάτισε 75χρονο στην Καλλονή

Συνελήφθη 36χρονος για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια και παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Αυτοκίνητο τραυμάτισε 75χρονο στην Καλλονή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Απόπειρα κλοπής σε αποθήκη σπιτιού στη Μυτιλήνη

Συνελήφθη 28χρονος από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων
Απόπειρα κλοπής σε αποθήκη σπιτιού στη Μυτιλήνη