× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Έχουν γίνει ελάχιστα για την ανακούφιση των πληγέντων»

Η «Συμπαράταξη Πολιτών» για τη σεισμόπληκτη Σάμο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/1/2021

«Έχουν γίνει ελάχιστα για την ανακούφιση των πληγέντων»
' χρόνος ανάγνωσης

Η περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών» αναφέρει ότι έχουν γίνει ελάχιστα για τους πληγέντες της Σάμου από τον σεισμό και καταθέτει τις προτάσεις της:

«Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ από την επόμενη κιόλας ημέρα του σεισμού με ανακοίνωση της ζητούσε από τη Περιφερειακή Αρχή να μην εφησυχάσει ούτε μία στιγμή και να ξεκινήσει τις προσπάθειες για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξε ο σεισμός κύρια στη Σάμο αλλά και στη Χίο και την Ικαρία σε μικρότερο βαθμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η παράταξή μας είχε κάθε λόγο να ανησυχεί μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «η Σάμος άντεξε», ενώ ήταν προφανές σε όλους ότι το μέγεθος των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις, εκκλησίες, μνημεία, σχολεία και υποδομές ήταν τέτοιο που θα χρειαζόταν ιδιαίτερη μέριμνα από τη πλευρά της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστούν μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα ώστε το νησί να ξαναβρεί τους ρυθμούς του το συντομότερο δυνατόν.    

Στους τρεις μήνες που πέρασαν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας σε όλα τα επίπεδα. Ελάχιστα έχουν γίνει για ανακούφιση των πληγέντων, δεν έγινε αίτημα προς το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την χρηματοδότηση της αποκατάστασης των δημόσιων υποδομών, ενώ η κυβέρνηση σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις θεσμοθέτησε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της Λέσβου και των άλλων περιοχών. Ταυτόχρονα οι συνολικές δεσμεύσεις της είναι θολές και η Αυτοδιοίκηση φαίνεται να μην αντιδρά. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Kυβέρνηση δηλώνει ότι δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερους μηχανικούς για τους ελέγχους των κτιρίων, βρίσκει τρόπους να προσλάβει συνοριοφύλακες, αστυφύλακες για τα πανεπιστήμια, ειδικούς φρουρούς κλπ, και η Περιφέρεια «ιχνιλάτες» πελατειακών σχέσεων, αλλά όχι υπαλλήλους για να συνδράμουν τους πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και πάλι δυστυχώς, πολλοί αυτοδιοικητικοί εξακολουθούν να αποδέχονται την αφόρητη αυτή κατάσταση μοιρολατρικά και σιωπηρά. Προτιμούν επιμελώς να αποφεύγουν τις δημόσιες συζητήσεις για το θέμα που θα αναδείξει την ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής και την δική τους αδράνεια, αρκούμενοι, κατά περίσταση, πότε σε απρεπείς λεοντραρισμούς και πότε σε ανούσια ευχαριστήρια για τα αυτονόητα.

Μετά από πιέσεις της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ και άλλων παρατάξεων, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αρώνης μετά από πολλές αναβολές μας ανακοίνωσε ότι θα φέρει την επόμενη εβδομάδα το θέμα για συζήτηση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ως πολιτικό όργανο προγραμματισμού της ανάπτυξης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει κατά νόμο την αρμοδιότητα και την υποχρέωση, έστω και με 3μηνη καθυστέρηση, να ασχοληθεί με την μετασεισμική Σάμο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ καταθέτει τις προτάσεις της δημόσια και ζητά από τη Περιφερειακή Αρχή να συνεργαστεί ώστε το ΠΣ να υιοθετήσει μια απόφαση που να πιέζει τη Κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες και που θα ενεργοποιεί τη Περιφέρεια ώστε να εργαστεί σε συνεργασία με τους Δήμους και τους άλλους τοπικούς φορείς για να επιτευχθεί η ανασυγκρότηση του νησιού το ταχύτερο δυνατόν.»

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Χιο

Κατεστραμμένες αγροικίες, κτηνοτροφικές μονάδες και εξωκλήσια – Μαζικές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού και ενισχύσεις από Λέσβο και Πειραιά στη φλεγόμενη βορειοδυτική Χίο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σε πύρινο κλοιό η Βολισσός

Ορατή η μεγάλη πυρκαγιά από τα Βατερά της Λέσβου. Το χωριό της βορειοδυτικής Χίου κινδυνεύει άμεσα από την φωτιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεκάδες οι εγκλωβισμένοι στις παραλίες της Χίου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν απεγκλωβιστεί 63 άτομα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μεγάλη μείωση τροχαίων ατυχημάτων στο Βόρειο Αιγαίο

Οι σαρωτικοί τροχονομικοί έλεγχοι φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή της οδικής συμπεριφοράς στις πόλεις και τα χωριά των νησιών της Περιφέρειας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων της Χίου

Σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά πλοιάρια επιχειρούν στις περιοχές Λημνιά και Αγία Μαρκέλα
ΕΛΛΑΔΑ

Τους εμπρηστές αναζητά η Πυροσβεστική

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική και οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Aegean Regatta 2025 ανοίγει πανιά από τη Μύρινα

Η 24η διοργάνωση έχει ενδιάμεσους σταθμούς τον Άγιο Ευστράτιο και το Πλωμάρι, πριν από τον τερματισμό στη Μυτιλήνη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υπογραφή σύμβασης για τη μελέτη νέας οδού και γέφυρας στη Λήμνο

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης δρομολογεί έργο βελτίωσης του οδικού άξονα Μύρινα – Κάσπακας στη θέση Αυλώνας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το οχηματαγωγό «Αγιος Γεώργιος» βάζει πλώρη για Χίο – Μυτιλήνη

Το πλοίο της Creta Gargo Lines θα πραγματοποιήσει ένα ακόμη δρομολόγιο κατά την διάρκεια του Αυγούστου προς Χίο και Λέσβο αλλά χωρίς προέκταση του δρομολογίου προς Λήμνο και Καβάλα.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 20 Αυγούστου ξεκινά η κυνηγετική περίοδος

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ρυθμίζει τη θήρα για την κυνηγετική περίοδο 2025 - 2026.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανακοινώθηκαν τα δρομολόγια του «Θαλασσίτη»

Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα προς Θεσσαλονίκη θα εκτελεί το οχηματαγωγό πλοίο ως τις 8 Σεπτεμβρίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ