× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Δεν σταματούσε ό,τι κι αν του έλεγα»

Συγκλονίζει η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/1/2021

«Δεν σταματούσε ό,τι κι αν του έλεγα»
' χρόνος ανάγνωσης

Με την ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου να καταθέτει τις προσωπικές της μαρτυρίες και να συγκλονίζει, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή Ημερίδα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην ανέχεσαι», μία πρωτοβουλία του υφυπουργείου Αθλητισμού που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την «Προστασία των Παιδιών στον Αθλητισμό». 

«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πως να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση.
Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δε μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα.
Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντας του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνηση του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιο του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιο του.
Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνες μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησε να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε  από πάνω μου.
Γύρισα στο δωμάτιο μου όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματα μου», είπε η Σοφία Μπεκατώρου αναφερόμενη σε σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, όπως έχει καταγγείλει, από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. 

Εξηγώντας τους λόγους που επέλεξε να μην μιλήσει σε κανέναν είπε: «Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ότι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά. Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρονών, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων.
Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα.
Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό.

Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών.

Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, την συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, την θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μόνος στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής.

Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητα μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουνε πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της.

Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησε από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για την χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του, «δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα αυτό, το οποίο χρήζει προσεκτικής και ουσιαστικής αντιμετώπισης» και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση αντίστοιχων περιστατικών. Ανάμεσα σε αυτές είναι η δημιουργία του μητρώου προπονητών, ώστε οι γονείς να γνωρίζουν τα πρόσωπα στα οποία θα εμπιστευθούν τα παιδιά τους.  

Την υποστήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής σε κάθε πρωτοβουλία του υφυπουργείου Αθλητισμού, που θα έχει ως στόχο την πάταξη του φαινομένου, ανακοίνωσε ο Σπύρος Καπράλος. Στην ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζ. Μακρή, η βουλευτής Ελ. Ράπτη, ο γ. γ. Αθλητισμού Γ. Μαυρωτάς, ο εκτελεστικός γραμματέας της «Διευρυμένης Συμφωνίας για τον Αθλητισμό» Στ. Φρόσαρντ, ψυχίατροι, ψυχολόγοι και πρωταθλητές. 

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χρηματοδότηση για την αποκατάσταση της Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Ψαρών

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη εντάσσεται στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΛΗΜΝΟΣ: Συνάντηση εργασίας για τα ζητήματα των κοινωνικών λειτουργών

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, με το οποίο ο Δήμος στηρίζει το αίτημα για την ένταξη των κοινωνικών λειτουργών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απεργιακή συγκέντρωση στη Λήμνο

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Αποστόλης Αγαλιανός, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Οικοδόμων Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όλα στην ΑΑΔΕ

Το κόστος της αναδιάρθρωσης εκτιμάται σε 210.000 ευρώ για το πρώτο έτος εφαρμογής, 255.000 ευρώ για το δεύτερο και 305.000 ευρώ ετησίως για τα επόμενα χρόνια.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Παίζουν με τα νεύρα των νησιωτών

Παράταση για τις άγονες γραμμές έως το τέλος Ιανουαρίου αποφάσισε το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ανήκει στον λαό»

Ανακοίνωση με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού σχετικά με τη μεταφορά της αρμοδιότητας φύλαξης του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη από τον Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Χίο ο Περιφερειάρχης

Θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκπαίδευση, πολιτισμός και βιωματική μάθηση ενώνουν Μυτιλήνη και Λήμνο

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και Γυμνασίου Μούδρου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνεργασία για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών της Λήμνου

«Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε όπου χρειαστεί», τόνισε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Κατερίνα Στρατάκη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλληλεγγύη από τη Λέσβο στη Χίο για τις διώξεις πολιτών

Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ζητά να σταματήσουν οι δίκες όσων συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του 2022 ενάντια στη δημιουργία δομής
ΕΛΛΑΔΑ

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
ΚΟΣΜΟΣ

Ξημερώματα της Δευτέρας η απελευθέρωση όλων των ζωντανών ομήρων

Το Ισραήλ έλυσε το μυστήριο με την ώρα απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς