× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

3 δισεκατομμύρια ευρώ η ζημιά Novartis στο ελληνικό δημόσιο

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητά να ασκηθούν αγωγές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2021

3 δισεκατομμύρια ευρώ η ζημιά Novartis στο ελληνικό δημόσιο
Από το ντοκιμαντέρ Novartis
' χρόνος ανάγνωσης
Με ομόφωνη απόφασή του, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητά από τα αρμόδια υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου να ασκήσουν αγωγές προκειμένου να αποκατασταθεί η συνομολογημένη ζημία άνω των 3 δισ. ευρώ την οποία προξένησε στο Ελληνικό Δημόσιο και να εξεταστεί η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από τη σύναψη συμβάσεων.

Κι εκεί που όλοι πλέον οι πολίτες είχαν αποκοιμηθεί καθησυχασμένοι από κυβέρνηση και ΜΜΕ για το γεγονός ότι η υπόθεση Novartis ήταν μια άθλια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ, του FBI, των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και των επίορκων εισαγγελέων που διερευνούσαν το σκάνδαλο, ήρθε μια ομόφωνη απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για να ταράξει εκ νέου τα νερά.

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αυτό ενώ την ίδια στιγμή καταθέτουν με πολύωρες ακροάσεις οι μηνυτές πολιτικοί της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. με τη βοήθεια όψιμων ισχυρισμών πρόθυμων μαρτύρων, έχοντας αποφασίσει να σύρουν στο εδώλιο εκείνους που θέλησαν να αποκαλύψουν το σκάνδαλο και να τιμωρηθούν οι ένοχοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονταν.

Εξώδικο

Προηγήθηκε της απόφασης του ΝΣΚ η προσφυγή σε αυτό του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα μετά το εξώδικο 21 πολιτών (αρχές Σεπτέμβρη) που τον καλούσαν άμεσα να προβεί σε μία σειρά από ενέργειες, όπως ακόμα και η δήμευση της περιουσίας της πολυεθνικής εταιρείας προκειμένου: να αποκατασταθεί η συνομολογημένη ζημία, την οποία προξένησε η Novartis στο Ελληνικό Δημόσιο, να επιβληθεί πρόστιμο στη Novartis για όσα ομολόγησε, να κατασχεθούν και να στερηθούν τα μέσα τέλεσης και τα προϊόντα των ποινικών αδικημάτων, να προβεί σε δήμευση των προϊόντων που προέρχονται από τα εγκλήματα που ομολόγησε η Novartis, της περιουσίας του εξοπλισμού ή άλλων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εξώδικο αναφερόταν στα 50 και πλέον εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε δωροδοκίες και στα περίπου 3 δισ. ευρώ που σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα που εστάλη στη Βουλή (6.2.2018) έφτανε η ζημιά του Δημοσίου. Στη συνέχεια και το ΥΠΟΙΚ, όπως νωρίτερα είχε κάνει και το υπουργείο Υγείας, προσέφυγε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Το ΝΣΚ λόγω της σοβαρότητας του θέματος και αγνοώντας προφανώς τα περί ανυπαρξίας σκανδάλου συνεδρίασε σε πλήρη ολομέλεια και με την απόφασή του προτρέπει τα αρμόδια υπουργεία και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου να κάνουν τα αυτονόητα:

■ Να προχωρήσουν σε δικαστικές ή εξωδικαστικές ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημία που έχει υποστεί το Δημόσιο από τη Novartis, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και η ίδια η εταιρεία με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

■ Να ασκήσουν αγωγές κατά της εταιρείας Novartis Hellas AEBE για προσβολή της προσωπικότητας του Δημοσίου και των λοιπών φορέων με αίτημα τη μη επανάληψη της προσβολής αυτής στο μέλλον και τη χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από τη συμπεριφορά των οργάνων της και αγωγή για την ανόρθωση της υλικής ζημίας του Δημοσίου και των φορέων του μετά τον προσδιορισμό από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ύψους της.

■ Να εξετάσουν κατά περίπτωση τη δυνατότητα παράστασης του Δημοσίου και των άλλων νομικών του προσώπων (ΕΟΔΥ, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) για υποστήριξη της κατηγορίας σε εκκρεμείς ποινικές δίκες όταν στις υποθέσεις αυτές εντάσσονται τα πραγματικά περιστατικά που στοιχειοθετούν την παράνομη συμπεριφορά των στελεχών της εταιρείας.

■ Να διαβιβάσουν άμεσα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού όλα τα στοιχεία για τις παράνομες συμπεριφορές της εταιρείας και να τα διαβιβάσουν επίσης στις αρμόδιες υπηρεσίες Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων και ΥΠΟΙΚ προκειμένου να γίνει έρευνα για τυχόν διάπραξη φορολογικών ή άλλων παραβάσεων από την εταιρεία στην κρίσιμη περίοδο που συνέτρεξε η παραβατική συμπεριφορά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

■ Αμεσα επίσης να διαβιβαστεί η Συμφωνία Αναστολής Δίωξης (ΣΑΔ) σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αξιολογηθούν τα εκεί αναφερόμενα πραγματικά περιστατικά προς έλεγχο και τυχόν επιβολή κυρώσεων.

■ Με δεδομένη την ομολογημένη παράνομη συμπεριφορά που περιγράφεται στη ΣΑΔ, η οποία συνιστά ενεργητική δωροδοκία αλλά και σοβαρό επαγγελματικό παράπτωμα. να εξεταστεί η περίπτωση αποκλεισμού της εταιρείας από τη σύναψη συμβάσεων με το Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου, τους φορείς ασφάλισης κ.λπ.

■ Να γίνει ακόμα άμεση αποστολή αιτήματος στις ΗΠΑ για την παροχή όλων των στοιχείων της υπόθεσης που αφορούν τη δράση της Novartis Hellas AEBE, βρίσκονται στην κατοχή του υπ. Δικαιοσύνης ή άλλων αρχών των ΗΠΑ και αποτέλεσαν τη βάση για την υπογραφή της ΣΑΔ.

Τέλος, το ΝΣΚ ζητά να επιδιωχθεί η είσπραξη των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον υφίσταται νόμιμος τίτλος κατά της εταιρείας και η πρόσκληση σε εξωδικαστική συμβιβαστική επίλυση της διαφοράς που έχει ανακύψει με σκοπό την καταβολή αποζημίωσης για την ανόρθωση της ζημίας του Δημοσίου και όλων των φορέων που υπέστησαν την παραβατική συμπεριφορά της.

Νέα στοιχεία

Ολα τα παραπάνω με την επιφύλαξη ότι με την πρόοδο της δικαστικής ή διοικητικής διερεύνησης ή την αποκάλυψη στοιχείων από το εσωτερικό ή το εξωτερικό είναι ιδιαίτερα πιθανό να προκύψουν στοιχεία που θα μπορούσαν να στηρίξουν και άλλες ενέργειες ή να επιτρέψουν την επιδίωξη ανόρθωσης κάθε περαιτέρω υλικής και ηθικής βλάβης από την παράνομη δράση της εταιρείας.

Προς το παρόν όμως το ελληνικό Δημόσιο, οι άπραγες έως τώρα ανεξάρτητες αρχές του αλλά δυστυχώς (μετά και την επιλεκτική επιλογή του ενοχοποιητικού πορίσματος Ζαχαρή) και η δικαιοσύνη ασχολούνται με τις διώξεις κατά πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, εισαγγελέων, δημοσιογράφων και (μη) προστατευόμενων μαρτύρων Δημοσίου συμφέροντος.

Οσο για την κυβέρνηση και τους «μένουμε απληροφόρητοι σπίτι» έχουν ανάγει σε θέσφατα αλήθειας τον κ. Φρουζή, τον κ. Μανιαδάκη, δικαστικούς που για δικούς τους λόγους έδειξαν με το δάχτυλο συναδέλφους τους, μάρτυρες και κατηγορουμένους άλλων υποθέσεων και φυσικά πρώην και νυν κυβερνητικούς αξιωματούχους που αποφάσιζαν υπερτιμολογήσεις με την καλή τους την καρδιά.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Η Ειρήνη Πετράκη στο τιμόνι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

Η μέχρι σήμερα αναπληρώτρια προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Λειτουργίας αναλαμβάνει τη θέση με τριετή θητεία
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος διοικητής στην ΑΣΔΕΝ ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Βακεντής

Αποχωρεί ο Αντιστράτηγος Εμμανουήλ Θεοδώρου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σχολεία χωρίς δασκάλους και ειδικότητες στην έναρξη της χρονιάς

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου καταγγέλλει ελλείψεις άνω των 20 εκπαιδευτικών, κλειστά τμήματα ένταξης και ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

224 νέα διαμερίσματα σε Λέσβο, Λήμνο, Χίο και Σάμο

Το οικιστικό πρόγραμμα του ΥΠΕΘΑ μετατρέπει στρατόπεδα σε σπίτια για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και γιατρών/εκπαιδευτικών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΝΕ στη Λήμνο

Πολιτικές παρεμβάσεις, τιμητικές αναφορές και καλλιτεχνικό πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ λόγω περικοπών στα voucher

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) περισσότερα από 11.500 παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών μένουν εκτός των ΚΔΑΠ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην παιδική χορωδία του Δήμου Λήμνου

Οι εγγραφές θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2025 και αφορούν παιδιά από 6 ως 18 ετών
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένη παραγωγή καφέ αναμένει η Βραζιλία

Αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών φέρνουν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ