× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ξεκίνησε από σήμερα το αυστηρό Lockdown

Μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/1/2021

Ξεκίνησε από σήμερα το αυστηρό Lockdown

Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι σε ισχύ από σήμερα στις 6 το πρωί και για μία εβδομάδα, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από τη χαλάρωση των γιορτών, καθώς στόχος είναι η επαναλειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, λοιπόν, από σήμερα σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, δεν θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ, ενώ αναστέλλονται οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος. Οι δραστηριότητες αυτές θα επανέλθουν στις 11 Ιανουαρίου, με βάση τους κανόνες που ίσχυαν κατά την περίοδο των γιορτών.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, ενώ μετά τις 11 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται ξανά η παρουσία πιστών για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτήν την αξιολόγηση θα ληφθούν αποφάσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, όπως διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο ίδιος άλλωστε υπογράμμισε ότι η λήψη των μέτρων αποφασίστηκε καθώς η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό ασθενών.

Δεν θα καταβάλουν ενοίκιο Ιανουαρίου όσες επιχειρήσεις παραμείνουν κλειστές

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, οι επιχειρήσεις, που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 11 του μηνός, δεν θα καταβάλουν το ενοίκιο για τον Ιανουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον προϋπολογισμό, έτσι ώστε να μην έχουν περαιτέρω απώλειες από αυτές που έχουν σήμερα. Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή. Συνεπώς, η επιχείρηση που αξιοποιεί το ακίνητο δεν θα πληρώσει ενοίκιο τον Ιανουάριο. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον Ιανουάριο.

Στο μέτρο συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επιπροσθέτως, οι επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την περίοδο των εορτών, όπως και οι επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές με κρατική εντολή την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και οι επιχειρήσεις των κλάδων του τουρισμού και των μεταφορών, θα έχουν κατά τον Φεβρουάριο έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στις επιχειρήσεις- ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Ενώ, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 40% του μηνιαίου μισθώματος για τον Φεβρουάριο.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή
ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Παλαιστίνη

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, είπε στο Ρόιτερς ότι η διαταγή για εκκένωση της Ράφας συνιστά μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που θα έχει συνέπειες».
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται το Εξοικονομώ 2024

Με σημαντικές αλλαγές αναμένεται η νέα προκήρυξη του προγράμματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τα δρομολόγια του Aqua Blue την εβδομάδα του Πάσχα

Στην άγονη γραμμή Λαύριο – Λήμνος – Καβάλα
ΚΟΣΜΟΣ

Στο 70% ο πληθωρισμός στην Τουρκία

«Τρέχουν» οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, παρά τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να βάλει φρένο
ΕΛΛΑΔΑ

Πασχαλινά γεύματα στα πληρώματα σκαφών του Λιμενικού Σώματος

Τα γεύματα αυτά αποτελούν ελάχιστο δείγμα σεβασμού και ευγνωμοσύνης σε όσους υπηρετούν στην πρώτη γραμμή στα νησιά του Αιγαίου» αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έφυγε... ο Αντώνης Τουρκογιώργης

Σε ηλικία 73 ετών, πέθανε ένας σημαντικός εκπρόσωπος της Ελληνικής ροκ σκηνής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέθηκαν αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί

Το Μεγάλο Σάββατο στη Μύρινα της Λήμνου
ΕΛΛΑΔΑ

Τι ισχύει για όσους εργάζονται την Κυριακή του Πάσχα

Ανακοίνωση της ΓΣΕΕ καταγράφει τους όρους εργασίας και τις προσαυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Γεύσεις από Βόρειο Αιγαίο σε εκδήλωση στο Βουκουρέστι

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συνεχίζει τις δράσεις προσέλκυσης τουριστών με όχημα τα τοπικά προϊόντα των νησιών