× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

6,7 ρίχτερ κούνησαν τη Λέσβο και συγκλόνισαν τη Σάμο

Μήνυμα Πολιτικής Προστασίας να μείνουν οι πολίτες μακριά από τις ακτές

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/10/2020

6,7 ρίχτερ κούνησαν τη Λέσβο και συγκλόνισαν τη Σάμο
Οι ζημιές σήμερα στη Σάμο
' χρόνος ανάγνωσης

Πανικόβλητοι πετάχτηκαν από τα σπίτια τους μετά τις 2 το μεσημέρι οι κάτοικοι της Λέσβου εξαιτίας μεγάλου σεισμού 6,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ 20 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά της Σάμου με 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος.Ο σεισμός έγινε αισθητός κατά μήκος των τουρκικών ακτών και στη βορειοδυτική περιοχή του Μαρμαρά, σύμφωνα με ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες από την Πυροσβεστική (σ.σ. 14:25) δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές στη Λέσβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολούθησαν μετασεισμοί νότια της Ικαρίας 4,6 ρίχτερ, νότια της Χίου 3,8 ρίχτερ και νότια της Άνδρου 3,3 ρίχτερ μέσα σε ένα δεκάλεπτο από τις 13:51 του πρώτου σεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, αναφερόμενος στην ισχυρή σεισμική δόνηση στη ΣάμοΣύμφωνα με μαρτυρία αξιωματικού του λιμενικού από το Λιμεναρχείο Σάμου στο ethnos.gr λίγα λεπτά μετά την ισχυρή δόνηση σηκώθηκε τσουνάμι περίπου ενός μέτρου που πέρασε μέσα στα σπίτια και στα καταστήματα στο λιμάνι. 

Μήνυμα έστειλε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απομακρύνονται οι πολίτες από τις ακτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναβάλλεται το διάγγελμα Μητσοτάκη

Αναβλήθηκε το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους πολίτες για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, στις 3 μ.μ. ενώ θα υπάρξει ενημέρωση για τη νέα ώρα μετάδοσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

14:34 Στη Σμύρνη

Εικόνες δείχνουν σύννεφα σκόνης πάνω από τη Σμύρνη και εκτιμάται πως έχουν καταρρεύσει κτίρια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, όμως οι εικόνες από τα βίντεο μπορεί κανείς να καταλάβει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια τραγωδία στη περιοχή.

Χίος

Σύμφωνα με τη χιώτικη σελίδα astraparis.gr: Οι πρώτες εικόνες με κατολισθήσεις σε παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια σε χωριά, όπως η Καλλιμασιά αλλά και ζημιές σε κτίρια και μαγαζιά στο κέντρο της πόλης φτάνουν η μια μετά την άλλη.

Στο καφέ στο Ρόδι, από το απέναντι παλιό κτίριο έπεσαν σοβάδες, στην πόλη της Χίου είναι οι πρώτες εικόνες αλλά και σε παλιά κτίρια στην Καλλιμασιά. Να σημειωθεί ότι ήδη το τηλεφωνικό κέντρο της πυροσβεστικής δέχεται τηλεφωνήματα για ζημιές και κατολισθήσεις και σε άλλα μέρη του νησιού.

Επίσης, στην Καλλιμασιά από παλιό σπίτι έπεσε καπνοδόχος και γκρέμισε τη σκεπή κατοικήσιμου σπιτιού χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κάποιος.

Ταρακουνήθηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση τα Δωδεκάνησα

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Σάμου.

Η σεισμική δόνηση έγινε περισσότερο αισθητή στα νησιά του βορείου του συγκροτήματος όπου προκλήθηκε και μεγαλύτερη ανησυχία. Αρκετοί από τους κατοίκους της Πάτμου, της Κω της Καλύμνου του Αγαθονησίου και των άλλων νησιών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους αφού η σεισμική δόνηση ήταν ιδιαίτερα έντονη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δεν υπήρξαν ζημιές σε κανένα νησί της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αλλά προκλήθηκε μεγάλη ανησυχία από την ένταση και την διάρκεια της σεισμικής δόνησης.

Ηράκλειο: Αισθητός και στην Κρήτη ο ισχυρός σεισμός

Αισθητός και στην Κρήτη έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις δύο το μεσημέρι. Παρά το γεγονός ότι σε περιοχές του Ηρακλείου έγινε ιδιαίτερα αισθητός, δεν έχει αναφερθεί οποιαδήποτε κλήση για καταστροφές. Υπήρξαν μάλιστα σχολεία που οι διευθυντές τους ζήτησαν από τα παιδιά να σχολάσουν λίγο νωρίτερα, λόγω του φόβου επανάληψης μιας σεισμικής δόνησης.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Αντάμωμα των Αντισσαίων της Αθήνα

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2026 η ετήσια συνάντηση του Συλλόγου Απανταχού Αντισσαίων στις Μουσικές Διαδρομές
Αντάμωμα των Αντισσαίων της Αθήνα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στερνό αντίο για τον κομμουνιστή Μένιο Αδαμίδη

H Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη της για την απώλεια του
Στερνό αντίο για τον κομμουνιστή Μένιο Αδαμίδη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με αναφορές στη ρίζα και το μέλλον η κοπή πίτας των Περγαμηνών

Εκδήλωση μνήμης και ιστορίας στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο με αναφορές στην κοινότητα των Ρωμιών της Περγάμου. Ανακοινώθηκε η αναβίωση του Περγαμηνού πανηγυριού των Αγίων Θεοδώρων
Με αναφορές στη ρίζα και το μέλλον η κοπή πίτας των Περγαμηνών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δέκα πυροσβεστήρες σε δύσβατα σημεία της Στύψης

Πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου χωριού για ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας
Δέκα πυροσβεστήρες σε δύσβατα σημεία της Στύψης
ΧΩΡΙΑ

Επισκέψεις της κινητής μονάδας του Κέντρου Κοινότητας σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης

Δείτε εδώ το πρόγραμμα επισκέψεων από τις 20 ως τις 29 Ιανουαρίου
Επισκέψεις της κινητής μονάδας του Κέντρου Κοινότητας σε χωριά του Δήμου Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κυριακή με ισχυρούς βοριάδες στο ανατολικό Αιγαίο

Συστάσεις για ασφαλή πρόσδεση σκαφών και αποφυγή άσκοπης παραμονής στα λιμάνια από το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
Κυριακή με ισχυρούς βοριάδες στο ανατολικό Αιγαίο
ΧΩΡΙΑ

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Αντωνίου στον Τρύγωνα

Διήμερο εκδηλώσεων για τον πολιούχο του χωριού με την παρουσία του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου και του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα
Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγίου Αντωνίου στον Τρύγωνα
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κίνδυνος για οικονομία περιβάλλον και ιστορία

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Βόρειο Αιγαίο Αγλαΐα Κυρίτση ζητά ξεκάθαρη πολιτική στάση απέναντι στον σχεδιασμό του Υπερταμείου
Κίνδυνος για οικονομία περιβάλλον και ιστορία
ΧΩΡΙΑ

Παράνομη αλιεία χταποδιών στη Σκάλα Πολυχνίτου

Υπέρβαση του επιτρεπόμενου ορίου από ερασιτέχνη αλιέα και κατάσχεση αλιευμάτων
Παράνομη αλιεία χταποδιών στη Σκάλα Πολυχνίτου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης πάει στον Πολιχνίτο

Ελεύθερη είσοδος σε μια μουσική εκδήλωση αφιερωμένη στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι
Η Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης πάει στον Πολιχνίτο
ΧΩΡΙΑ

Παράταση για τις οφειλές πληγέντων από την θεομηνία του Νοεμβρίου

Αφορά φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις σε Καλλονή και Σκάλα Καλλονής που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Νοεμβρίου
Παράταση για τις οφειλές πληγέντων από την θεομηνία του Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ανοίγει η αυλαία του καρναβαλιού στη Μυτιλήνη

Παρέλαση στην προκυμαία παιχνίδια στην Πλατεία Σαπφούς και αποκριάτικα πάρτι σε όλη την πόλη. Κάλεσμα συμμετοχής σε συλλόγους και πολίτες
Ανοίγει η αυλαία του καρναβαλιού στη Μυτιλήνη