
Με μεγάλη συμμετοχή κτηνοτρόφων και παρουσία αλιέων πραγματοποιείται το βράδυ της Πέμπτης 5 Νοεμβρίου η σύσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής, με αντικείμενο τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα της Λέσβου και τις επόμενες κινήσεις των παραγωγών. Το θέατρο έχει γεμίσει, αποτυπώνοντας την αγωνία για το μέλλον των εκμεταλλεύσεών τους και την ανάγκη να ληφθούν συλλογικές αποφάσεις.
Η συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί για τις 19:30, έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την παραγωγή του νησιού. Οι συνέπειες του αφθώδους πυρετού και των μέτρων διαχείρισής του έχουν φέρει κτηνοτρόφους και συνεταιρισμούς σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ οι χαμηλές τιμές του ελαιολάδου εντείνουν την πίεση στους ελαιοπαραγωγούς.
Λίγο πριν από την έναρξη της σύσκεψης, ο Αντώνης Γαβρέλας, πρόεδρος του Φορέα Πρωτογενούς Τομέα Λέσβου, μίλησε στην Ανθή Παζιάνου για το «Ν», περιγράφοντας τον σκοπό της συγκέντρωσης και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.
Όπως εξήγησε, προτεραιότητα είναι να ενημερωθούν οι παραγωγοί για τις τελευταίες εξελίξεις, για όσα έχουν μεταφερθεί από τα υπουργεία, αλλά και για τις συζητήσεις στην πρόσφατη σύσκεψη στην Περιφέρεια. Η ενημέρωση αυτή αποτελεί τη βάση για να καθοριστεί από κοινού η συνέχεια.
«Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να ενημερώσουμε τον κόσμο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι στη συνάντηση θα εξεταστούν και οι περαιτέρω κινήσεις του κλάδου.
«Δεν υπάρχει ανταπόκριση»
Ο κ. Γαβρέλας εξέφρασε έντονη δυσαρέσκεια για τη στάση των αρμοδίων, κάνοντας λόγο για απαξίωση από την Πολιτεία. Η κριτική του αφορούσε τόσο τα υπουργεία όσο και την Περιφέρεια, καθώς, όπως υποστήριξε, οι παραγωγοί δεν βρίσκουν την ανταπόκριση που περιμένουν.
«Βλέπουμε ότι υπάρχει απαξίωση από την Πολιτεία», τόνισε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει ανταπόκριση».Οι δηλώσεις του αποτυπώνουν το κλίμα με το οποίο προσέρχονται στη σύσκεψη οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα. Με συσσωρευμένα προβλήματα, δυσαρέσκεια για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς και την ανάγκη να αποφασίσουν πώς θα διεκδικήσουν λύσεις.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων
Ερωτηθείς για τη συνέχεια, ο κ. Γαβρέλας ξεκαθάρισε ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν ενδεχόμενο που θα κριθεί από τη συζήτηση και τις αποφάσεις των συγκεντρωμένων.
«Αν αποφασιστεί να κάνουμε κινητοποιήσεις, θα κάνουμε κινητοποιήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.Η τοποθέτησή του δεν προεξοφλεί την απόφαση της σύσκεψης, δείχνει όμως ότι η προοπτική κινητοποιήσεων βρίσκεται στο τραπέζι. Το βάρος πέφτει πλέον στη συλλογική συζήτηση για τη μορφή και τα επόμενα βήματα της διεκδίκησης.
Μαζική ανταπόκριση στο κάλεσμα των συνεταιρισμών
Κάλεσμα συμμετοχής είχε απευθύνει ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Άντισσας, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις είχαν εκδώσει οι περισσότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί του νησιού.
Η πρόσκληση απευθυνόταν σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς και επαγγελματίες που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα. «Πρέπει να παρθούν άμεσα αποφάσεις», υπογράμμιζε ο Συνεταιρισμός Άντισσας, με το σύνθημα «Να μη λείψει κανείς».
Η μεγάλη προσέλευση στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής επιβεβαιώνει την ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα. Με τη σύσκεψη σε εξέλιξη, αναμένονται οι αποφάσεις που θα καθορίσουν τη συνέχεια των ενεργειών των παραγωγών της Λέσβου.