
Έντεκα χρόνια μετά τις δραματικές ημέρες του 2015, όταν η Λέσβος βρέθηκε στο επίκεντρο της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρώπη, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και τα ερωτήματα εξακολουθούν να ζητούν απαντήσεις. Τι έχει αλλάξει από τότε; Πόσα διδάγματα άντλησε η Ευρώπη από τις ανθρώπινες τραγωδίες στο Αιγαίο; Και γιατί, έντεκα χρόνια αργότερα, η Μεσόγειος εξακολουθεί να γίνεται τόπος θανάτου για ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή;
Αυτά τα ερωτήματα θα βρεθούν στο επίκεντρο μιας ιδιαίτερα σημαντικής εκδήλωσης που διοργανώνει η οργάνωση Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026, στις 18:30, στη Μυτιλήνη, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου A Greek Tragedy: One Day, a Deadly Shipwreck, and the Human Cost of the Refugee Crisis της βραβευμένης Αμερικανίδας δημοσιογράφου Jeanne Carstensen.
Η εκδήλωση αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες μετά τη συμπλήρωση έντεκα χρόνων από το πολύνεκρο ναυάγιο της 28ης Οκτωβρίου 2015, ανοιχτά του Μολύβου, μια τραγωδία που σημάδεψε την ιστορία της Λέσβου και ανέδειξε με τον πιο οδυνηρό τρόπο το ανθρώπινο κόστος της προσφυγικής κρίσης.
Στο βιβλίο της, η Jeanne Carstensen επιχειρεί να ανασυνθέσει τις δραματικές στιγμές εκείνης της ημέρας, ακολουθώντας τις διαδρομές των ανθρώπων που επέζησαν και καταγράφοντας τις εμπειρίες όσων βρέθηκαν αντιμέτωποι με την τραγωδία.
Η έρευνά της διήρκεσε σχεδόν μία δεκαετία και βασίστηκε σε μαρτυρίες επιζώντων και επιζωσών, διασωστών, ψαράδων και κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της ανθρωπιστικής κρίσης.
Μέσα από την πολύχρονη δημοσιογραφική της δουλειά, η συγγραφέας επιχειρεί να δώσει πρόσωπο και φωνή στους ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς των νεκρών και των αγνοουμένων, αναδεικνύοντας όχι μόνο τις συνθήκες του ναυαγίου, αλλά και τις προσωπικές ιστορίες, τις απώλειες και τις συνέπειες που άφησε πίσω του.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης στη Μυτιλήνη, η Carstensen θα προβάλει οπτικό υλικό από την έρευνά της και θα εξηγήσει πώς κατάφερε να εντοπίσει τους επιζώντες, να συγκεντρώσει τις μαρτυρίες τους και να συνθέσει το χρονικό μιας από τις πιο οδυνηρές στιγμές της προσφυγικής κρίσης στο Αιγαίο.
Το A Greek Tragedy έχει ήδη αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαιώνοντας τη δημοσιογραφική και λογοτεχνική αξία της έρευνας.
Το 2026 τιμήθηκε με το Northern California Book Award στην κατηγορία Γενική Μη Μυθοπλασία, ενώ απέσπασε και το Αργυρό Μετάλλιο στη Μη Μυθοπλασία στα California Book Awards, έναν ιστορικό θεσμό που λειτουργεί από το 1931 και έχει βραβεύσει προσωπικότητες όπως ο John Steinbeck, η Joan Didion και η Amy Tan.
Παράλληλα, το βιβλίο βρέθηκε μεταξύ των υποψηφιοτήτων για το PEN/John Kenneth Galbraith Award και το Los Angeles Times Book Prize.
Η Jeanne Carstensen διαθέτει σημαντική διαδρομή στη διεθνή δημοσιογραφία, με δημοσιεύσεις σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης, όπως οι The New York Times, The Nation και Foreign Policy. Η ενασχόλησή της με την προσφυγική κρίση έχει υποστηριχθεί με τρεις επιχορηγήσεις από το Pulitzer Center.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που καθιστά την παρουσίασή του στη Μυτιλήνη μια ξεχωριστή ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να γνωρίσει από κοντά τη δημιουργό του.
Η παρουσίαση δεν θα περιοριστεί στο βιβλίο και στην αναδρομή στα γεγονότα του 2015.
Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Νατάσα Στραχίνη, δικηγόρο και συντονίστρια της RSA, και την Έφη Λατσούδη, κοινωνική επιστήμονα της οργάνωσης, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο ανατολικό Αιγαίο κατά την τελευταία ενδεκαετία.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν η προστασία των προσφύγων, οι ευρωπαϊκές πολιτικές για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, αλλά και ο ρόλος που εξακολουθούν να διαδραματίζουν οι τοπικές κοινωνίες και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Η συζήτηση αποκτά ακόμη μεγαλύτερη επικαιρότητα μετά τα πρόσφατα πολύνεκρα ναυάγια ανοιχτά της Λέσβου και της Σάμου, στις 19 Οκτωβρίου, που στοίχισαν τη ζωή σε συνολικά δώδεκα ανθρώπους.
Τα νέα αυτά περιστατικά επαναφέρουν με δραματικό τρόπο το ερώτημα κατά πόσο η Ευρώπη έχει καταφέρει, έντεκα χρόνια μετά το 2015, να διαμορφώσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της ανθρώπινης ζωής στα θαλάσσια σύνορά της.
Για τη Λέσβο, η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ιδιαίτερη σημασία. Το νησί αποτέλεσε το 2015 σημείο αναφοράς για την παγκόσμια κοινή γνώμη, όταν χιλιάδες πρόσφυγες έφταναν καθημερινά στις ακτές του, αναζητώντας διέξοδο από τον πόλεμο και τις διώξεις.
Την ίδια περίοδο, κάτοικοι, ψαράδες, εθελοντές και οργανώσεις συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας, δημιουργώντας ένα ισχυρό κύμα αλληλεγγύης που ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.
Η επιστροφή μιας διεθνούς δημοσιογραφικής έρευνας στον τόπο όπου εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα αποτελεί ευκαιρία να ακουστούν ξανά οι ανθρώπινες ιστορίες εκείνης της περιόδου, αλλά και να εξεταστούν με κριτική ματιά οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που ακολούθησαν.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ερωτήσεις και ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Η παρουσίαση του βιβλίου και η συζήτηση θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2026, στις 18:30, σε νεοκλασικό σπίτι επί της οδού Τζέημς Αριστάρχου 17, στη Μυτιλήνη.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA), με την ευγενική φιλοξενία του Ιδρύματος PRO ASYL.
Θα υπάρχει διερμηνεία στα ελληνικά και τα αγγλικά, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στη συζήτηση τόσο ελληνόφωνοι όσο και αγγλόφωνοι παρευρισκόμενοι.
Με αφετηρία ένα ναυάγιο που συγκλόνισε τη Λέσβο και τη διεθνή κοινή γνώμη, η εκδήλωση επιχειρεί να ανοίξει μια ευρύτερη συζήτηση για τη μνήμη, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ευθύνη της Ευρώπης απέναντι σε όσους συνεχίζουν να διακινδυνεύουν τη ζωή τους αναζητώντας προστασία.