× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η συνάντηση Ερντογάν‑Πούτιν ανέδειξε τις διαφορές τους για τη Συρία

Τα είπαν και διαλύθηκαν

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΛΙΛΑ Δημοσίευση 29/1/2019

Η συνάντηση Ερντογάν‑Πούτιν ανέδειξε τις διαφορές τους για τη Συρία
' χρόνος ανάγνωσης

Με άδεια χέρια επέστρεψε από τη Μόσχα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η συνάντηση που είχε με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν κατέστησε σαφές ότι οι ηγέτες της Ρωσίας και τις Τουρκίας έχουν διαφορετικές επιδιώξεις, προτεραιότητες και συμμάχους στη Συρία.

Χαρακτηριστικός ο τίτλος της ρωσικής εφημερίδας «Ιζβέστια» για τα όσα διαδραματίστηκαν: «τα είπαν και διαλύθηκαν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ερντογάν έτρεφε την ελπίδα, όχι μόνο να πάρει το πράσινο φως για μια νέα διασυνοριακή τουρκική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG)- που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση – αλλά και την υποστήριξη στη δημιουργία μιας τουρκικής ζώνης ασφαλείας στην περιοχή.

Ήταν ξεκάθαρο, όμως, από την αρχή, ότι η ολοένα και πιο ασταθής κατάσταση στο Ιντλίμπ – όπου οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύσσονται όπως όριζε η συμφωνία μεταξύ Άγκυρας, Μόσχας και Τεχεράνης – θα ήταν ένα σημείο που θα καυτηρίαζε ο Πούτιν κρίνοντας ότι η Τουρκία δείχνει να μην είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση με τους αντάρτες των ισλαμιστικών οργανώσεων και την Αλ Κάιντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κι αν η Ουάσινγκτον θέλει να μετριάσει τις ανησυχίες ασφαλείας της Άγκυρας σχετικά με το YPG με τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας η Μόσχα, δε συμφωνεί. Και ας μην ξεχνάμε πως ο Τραμπ απείλησε την Τουρκία με οικονομική καταστροφή αν επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας.

Χωρίς απειλές ο Πούτιν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση με τον Ερντογάν, δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ο πολιτικός διάλογος της Δαμασκού με τους Κούρδους και σε καμία περίπτωση η Μόσχα δεν πρόκειται να ανεχτεί μια νέα στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας κατά των Κούρδων στη Συρία.

Όσο για τη ζώνη ασφαλείας που ζητεί ο Ερντογάν, κατά τη συνέντευξη τύπου, ο Πούτιν τόνισε επίσης ότι «δεν υπήρξε ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών» ή «πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης» που θα επέτρεπε τη δημιουργία αυτής της ζώνης ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτή η περιοχή βρίσκεται σήμερα στα χέρια των Κούρδων» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η Δαμασκός πρέπει να μιλήσει με τους εκπροσώπους των Κούρδων. Ο διάλογος αυτός, όχι μόνο θα συμβάλει στη συμφιλίωση στη Συρία, αλλά θα είναι επίσης προς όφελος των γειτόνων της Συρίας».

Αυτό μόνο χαρά δεν δίνει στην Άγκυρα, γιατί αυτές οι δηλώσεις Πούτιν, δείχνουν ότι η Ρωσία δέχεται το YPG και την πολιτική του πτέρυγα, το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ως εκπροσώπους των Κούρδων στη βόρεια Συρία.

Τρίτο σημείο τριβής στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν ήταν και το Μανμπίτζ μετά την απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ. Οι Τούρκοι θέλουν να πάρουν τη θέση τους. Οι Κούρδοι φώναξαν το συριακό στρατό και οι Ρώσοι χαιρέτησαν αυτή την εξέλιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέταρτο και σημαντικότερο στην ατζέντα του Πούτιν η προσέγγιση της Άγκυρας με τη Δαμασκό και τον Άσαντ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε τη συμφωνία των Αδάνων κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν στη Μόσχα και είπε πως αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καλύψει οποιαδήποτε θέματα σχετίζονται με τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια έναντι των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Όμως, σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο, η αναβίωση της συνθήκης στην οποία αναφέρθηκε ο Πούτιν, εξαρτάται από τον τερματισμό της στήριξης της Άγκυρας προς του αντικαθεστωτικούς και την απόσυρση των στρατευμάτων της από την βορειοδυτική Συρία, όπου μαζί με ισλαμιστές αντάρτες ελέγχουν τον πρώην κουρδικό θύλακα του Αφρίν.

Στη συμφωνία των Αδάνων, η τότε συριακή κυβέρνηση δεσμευόταν να απαγορεύσει τις δραστηριότητες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο συριακό έδαφος, το οποίο αγωνίζεται για την ανεξαρτησία των Κούρδων από το 1984. Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει βία κατά του PKK εντός της Συρίας, εάν η συριακή κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

«Μετά τη συνάντηση μας με τον Πούτιν κατανοούμε πολύ καλύτερα την ανάγκη να επαναφέρουμε τη συμφωνία των Αδάνων και να επικεντρωθούμε σε αυτή με αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Ερντογάν.

Αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα ότι η Άγκυρα και η Δαμασκός θα έρθουν σε επαφή και θα αρχίσουν να συνεργάζονται ξανά επίσημα. Αυτό είναι που η Μόσχα είχε προσπαθήσει να προωθήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό στο οποίο αντιστεκόταν μέχρι πρότινος ο Ερντογάν.

Μένει να δούμε αν θα επιτευχθεί επαναπροσέγγιση της Άγκυρας με τη Δαμασκό ή ακόμα κι αν αυτή μπει στο παζάρι του Ερντογάν για να πάρει το πράσινο φως μιας ακόμη στρατιωτικής επιχείρησης κατά των Κούρδων της Συρίας.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1.450 θέσεις στάθμευσης στη Μύρινα

Για την διευκόλυνση των οδηγών εν' όψει της κορύφωσης της τουριστικής περιόδου στη Λήμνο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μια προσευχή χρόνων βρήκε απάντηση στην Τένεδο

Θυρανοίξια στον ανακαινισμένο Ιερό Ναό Παναγίας Τενέδου με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου-Μια ιστορική στιγμή για την Ορθοδοξία καθώς ο ναός-σύμβολο επιστρέφει στη ζωή, κουβαλώντας τη μνήμη και την πίστη ενός λαού
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΚΟΣΜΟΣ

Μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Ισπανίας από χαλαζοπτώσεις

Αυξημένες αποζημιώσεις κατά 7% για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας.
ΕΛΛΑΔΑ

Σε πύρινο κλοιό πολλές περιοχές της χώρας

Οκτώ μεγάλες φωτιές σε εξέλιξη, διεθνής συνδρομή ζητά η Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος και Σάμος μέτρησαν μείωση των αφίξεων

Μυτιλήνη, Σάμος, Σαντορίνη και Κάρπαθος είδαν στο τέλος του Ιουνίου μείωση των διεθνών αφίξεων στα αεροδρόμια τους
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Σε ανοδική τροχιά οι τιμές του ελαιολάδου στην Τουρκία

Νέα δεδομένα δημιουργούν στην αγορά οι άδειες δεξαμενές της Ιταλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

Αιτία οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στο λιμάνι
ΕΛΛΑΔΑ

Μικρό το ενδιαφέρον για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Το τίμημα της εξαγοράς υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών, με δυνατότητα εξόφλησης είτε εφάπαξ με έκπτωση 10%, είτε σε έως 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 100 ευρώ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πανιά γεμάτα Αιγαίο στην Aegean Regatta 2025

Η καρδιά της ελληνικής ιστιοπλοΐας χτυπά από τη Μύρινα μέχρι τη Μυτιλήνη με 5 αγώνες και ξεχωριστές εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ασφυκτική η κατάσταση στο νοσοκομείο Λήμνου

Μόνο 25 από τις 40 θέσεις γιατρών είναι καλυμμένες -Δριμεία παρέμβαση της βουλεύτριας Λέσβου του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα στη Βουλή – Ζήτησε άμεση στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και ουσιαστικά κίνητρα για τους γιατρούς
ΕΛΛΑΔΑ

«Όχι» στο ισραηλινό κρουαζιερόπλοιο και από τη Ρόδο

Στα βήματα της Σύρου, κάλεσμα σε διαμαρτυρία ενάντια στη γενοκτονική πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Aκόμη ένας δύσκολος Αύγουστος για τις μεταφορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις δύο δρομολόγιο πλοίου Ro – Ro θα πραγματοποιηθούν κατά την διάρκεια του μήνα προς Χίο και Λέσβο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ