× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες Μόριες»

Ο Νότης Μηταράκης στο συνέδριο του Economist

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/10/2020

«Να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες Μόριες»

Στο συνέδριο του Economist μίλησε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στη διαχείριση του μεταναστευτικού στο, με θέμα την καταπολέμηση της φτώχειας πριν και μετά την πανδημία του Covid-19. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες Μόριες» σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας για το προσωπικό, αλλά και τους διαμένοντες στις δομές της χώρας. 

Ο κ. Μηταράκης παραδέχθηκε ότι η πανδημία του Covid 19 δοκιμάζει το εθνικό σύστημα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών. Αναφέρθηκε στην σταθερή και συνεπή υλοποίηση του εθνικού σχεδίου «Αγνοδίκη», ενημερώνοντας παράλληλα ότι μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί 700 θετικά κρούσματα στις δομές και μία απώλεια ζωής.  

Αναφερόμενος στη γενική αλλαγή σκηνικού στο Μεταναστευτικό τους τελευταίους μήνες, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ότι σήμερα λειτουργούν στη χώρα 32 δομές, ενώ χρησιμοποιούνται 6.500 χιλιάδες θέσεις σε ξενοδοχεία και 25.000 χιλιάδες θέσεις σε διαμερίσματα. Υπογράμμισε ότι το Ελληνικό Σύστημα Υποδοχής διαθέτει πλέον 80.000 θέσεις και τόνισε ότι η Ελληνική Υπηρεσία Ασύλου εξελίχθηκε σε μια από τις μεγαλύτερες και πιο παραγωγικές στην Ευρώπη, προσεγγίζοντας τον στόχο των 100.000 αποφάσεων ετησίως. Πιο αναλυτικά, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι η σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας της Ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, σε συνδυασμό με την σημαντική μείωση των ροών έχει οδηγήσει στη μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο από 92.000 τον περασμένο Ιανουάριο, σε 73.000 σήμερα, με τους 17.000 να βρίσκονται ήδη στην τελική διαδικασία εξόδου από τις δομές, καθώς έχουν ήδη λάβει την τελική απόφαση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα για την καταγραφή της σημαντικής μείωσης των ροών, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι υπήρξαν 12.000 αφίξεις το 2020 – ως σήμερα - έναντι 73.000 συνολικά το 2019 και εξήγησε ότι η μείωση των ροών είναι αξιοσημείωτη και στα πέντε νησιά που δέχονταν δυσανάλογο βάρος. Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων έξι μηνών, συνέχισε, έχουν έλθει συνολικά 1.164 αιτούντες άσυλο, έναντι 29.973 την ίδια περίοδο, πέρυσι και αυτό σημαίνει μείωση κατά 50% από τις αρχές του έτους.  

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες Μόριες» είναι το μήνυμα που έστειλε ο κ. Μηταράκης από το βήμα του συνεδρίου του Economist, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στο νέο ΚΥΤ της Λέσβου. 

Σχετικά με το προτεινόμενο Νέο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε ως κρίσιμο γεγονός ότι Ελλάδα και Ευρώπη αντιμετωπίζουν το ζήτημα της μετανάστευσης παράλληλα με την ευρεία εξάπλωση της πανδημίας του Covid 19.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβεβαίωσε ότι η κοινή απάντηση Ελλάδας και Ευρώπης είναι και θα είναι σύμφωνη με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, πως η ανθρώπινη ζωή και η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων έχουν και θα έχουν προτεραιότητα. 

Ανέδειξε ωστόσο ότι στο πλαίσιο και της ιδεολογικής συζήτησης που είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη, υπάρχει ανάγκη να τονιστεί ότι δικαιώματα – και δη νομικά δικαιώματα – έχουν οι αιτούντες άσυλο, έχουν όμως και τα κράτη – μέλη. Όπως έχουν και υποχρέωση έναντι των πολιτών τους, αλλά και το δικαίωμα και την ευθύνη να προστατεύουν τα σύνορά τους. 

Αναφερόμενος στην δράση παράνομου δικτύου διακίνησης ανθρώπων στο Μεταναστευτικό, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα και δύναμη, ώστε να διαλύσει τα δίκτυα λαθρεμπόρων. Διευκρίνισε ότι η αποτελεσματική προστασία των ελληνικών συνόρων έχει προκαλέσει απώλεια περίπου 100.000.000 ευρώ στα συστήματα των παράνομων διακινητών και χαρακτήρισε κομβικό ζήτημα να αντιμετωπιστούν οι εγκληματίες που αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη ζωή, μόνο ως οικονομικό όφελος. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η Ελλάδα και η Ευρώπη οφείλουν να εφαρμόσουν αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική όπου σύμφωνα με τις κοινές τους αξίες θα προστατεύονται εκείνοι που δικαιούνται και θα επιστρέφουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια όσοι δεν έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. 

Τόνισε επίσης ότι Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται ένα σύστημα ασύλου που να μπορεί να διακρίνει γρήγορα τους πρόσφυγες από τους παράνομους οικονομικούς μετανάστες, ένα σύστημα που θα πληροί, όπως είπε, τις προϋποθέσεις της Σύμβασης της Γενεύης για την αναγνώριση του καθεστώτος του πρόσφυγα σε ασφαλή χώρα. 

Για την ένταξη των προσφύγων και των νόμιμων μεταναστών, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι αποτελεί κοινή πρόκληση για την Ευρώπη, σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό πεδίο, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι σήμερα φαίνεται ότι είναι μια ασφαλής χώρα για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες.   

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού