× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι Γατελούζοι επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από μια νέα ιστορική μονογραφία

Το βιβλίο της Συμώνης Κατραμάδου φωτίζει την πορεία της γενοβέζικης δυναστείας που κυβέρνησε τη Λέσβο και άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου – Παρουσιάζεται την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στη Μυτιλήνη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/8/2026

Οι Γατελούζοι επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από μια νέα ιστορική μονογραφία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Μια συναρπαστική, αλλά όχι ευρέως γνωστή, περίοδος της μεσαιωνικής ιστορίας του Αιγαίου αναδεικνύεται μέσα από τη νέα ιστορική μονογραφία της Συμώνης Κατραμάδου με τίτλο «Οι Γατελούζοι – Πειρατές, Διπλωμάτες, Ηγεμόνες», που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Μύθος.

Το βιβλίο επιχειρεί να φωτίσει την πολυκύμαντη διαδρομή του ισχυρού γενοβέζικου οίκου των Γατελούζων, ο οποίος κυβέρνησε τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη και τη Θάσο κατά τον 14ο και τον 15ο αιώνα, αφήνοντας έντονο αποτύπωμα στην πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό της περιοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέσα από μια ιστορικοκοινωνική και πολιτισμική προσέγγιση, η συγγραφέας παρακολουθεί τη μετάβαση των Γατελούζων από τη δράση στη θάλασσα και την πειρατεία στη διπλωματία και, τελικά, στην άσκηση εξουσίας. Πρόκειται για μια οικογένεια ριψοκίνδυνων θαλασσοπόρων, η οποία κατάφερε να μετατραπεί σε ισχυρή ηγεμονική δυναστεία, επηρεάζοντας αποφασιστικά τις ισορροπίες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Από την πειρατική δράση στην εξουσία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μονογραφία ξετυλίγει τη διαδρομή μιας δυναστείας που έδρασε σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών ανακατατάξεων, κατά την οποία το Βυζάντιο, οι δυτικές ναυτικές δυνάμεις και οι ανερχόμενοι Οθωμανοί διεκδικούσαν τον έλεγχο στρατηγικών περιοχών και θαλάσσιων δρόμων.

Με την αξιοποίηση της ναυτικής τους εμπειρίας, των εμπορικών τους δικτύων και των συμμαχιών που διαμόρφωσαν, οι Γατελούζοι κατόρθωσαν να εδραιώσουν την παρουσία τους στα νησιά και να εξελιχθούν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς παράγοντες της εποχής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον ρόλο τους ως σταθεροποιητικού παράγοντα στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την παρουσίαση της έκδοσης, μέσα από έναν σύνθετο συνδυασμό ισχύος και διπλωματικών ελιγμών, περιόρισαν τις εξωτερικές επιδρομές και την πειρατεία, εξασφαλίζοντας σημαντικές περιόδους ειρήνης και ασφάλειας για τους κατοίκους των νησιών που βρίσκονταν υπό την κυριαρχία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμπόριο, νομίσματα και οικονομική ανάπτυξη

Ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου αποτελεί η οικονομική δραστηριότητα της δυναστείας. Οι Γατελούζοι επένδυσαν στην ανάπτυξη του εμπορίου και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων των περιοχών που έλεγχαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη στυπτηρία, ένα ιδιαίτερα πολύτιμο προϊόν για την οικονομία της εποχής.

Η κοπή δικών τους νομισμάτων και η συμμετοχή τους στα εκτεταμένα εμπορικά δίκτυα της Μεσογείου συνέβαλαν στη μετατροπή της ηγεμονίας τους σε σημαντικό οικονομικό κέντρο. Παράλληλα, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου απέκτησαν ενισχυμένο ρόλο στις συναλλαγές ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά των Γατελούζων

Η παρουσία της δυναστείας αποτυπώθηκε έντονα και στον πολιτισμό. Οι Γατελούζοι λειτούργησαν ως γέφυρα ανάμεσα στη δυτική Ευρώπη και το Βυζάντιο, υποστηρίζοντας τα γράμματα και τις τέχνες και καλλιεργώντας ένα περιβάλλον πολιτισμικής συνύπαρξης.

Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η αρχιτεκτονική κληρονομιά που άφησαν πίσω τους. Η ανακατασκευή, η επέκταση και η οχύρωση των επιβλητικών κάστρων της Λέσβου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης αποτελούν μέχρι σήμερα ορατές μαρτυρίες της παρουσίας και της ισχύος τους στο Αιγαίο.

Η παρουσίαση του βιβλίου στη Μυτιλήνη

Η επίσημη παρουσίαση της μονογραφίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Κιόσκι της Μυτιλήνης. Την εκδήλωση οργανώνουν ο Σύλλογος Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και οι Εκδόσεις Μύθος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, ο καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Βρετανικής Κολομβίας Hector Williams, η αρχιτέκτων ΕΜΠ Μαίρη Τσιτιμάκη, ο θεολόγος Θανάσης Καλαμάτας και η εντεταλμένη διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κλειώ Χατζηδανιήλ.

Στην παρουσίαση θα συμμετάσχει και η συγγραφέας Συμώνη Κατραμάδου, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης θα αναλάβει ο εκπρόσωπος των Εκδόσεων Μύθος, Άγγελος Φωτιάδης Μουζάλας.

Η νέα έκδοση απευθύνεται τόσο στην ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και στους αναγνώστες που ενδιαφέρονται για την ιστορία και τον πολιτισμό του Αιγαίου. Η μονογραφία κυκλοφορεί ήδη σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, με ISBN 978-618-5877-05-7.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Οι μνήμες του Ιππείου ζωντάνεψαν μέσα από παλιές φωτογραφίες

Πρόσωπα, οικογένειες και στιγμές περασμένων δεκαετιών παρουσιάστηκαν στην έκθεση του Πολιτιστικού Συλλόγου στην πλατεία του χωριού
Οι μνήμες του Ιππείου ζωντάνεψαν μέσα από παλιές φωτογραφίες
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Νυχτερινή περιήγηση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Ανοιχτή σε όλους, με διάφορες δραστηριότητες, για να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες το πάρκο και τα μυστικά του
Νυχτερινή περιήγηση στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Το 7ο Aeolian Rock Storm επιστρέφει πιο δυνατό στο Κάστρο Μυτιλήνης

Οι «Λύγκες» μιλούν στον «Ν» 99 fm για το διήμερο της 28ης και 29ης Αυγούστου
Το 7ο Aeolian Rock Storm επιστρέφει πιο δυνατό στο Κάστρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η άγνωστη ιστορία της Ερεσού ταξιδεύει σε 180 χώρες

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου μιλά στον ρ/σ του «Ν» 99 fm για το ντοκιμαντέρ «Λεσβία», τη διεθνή αναγνώριση και τη σημασία της συνύπαρξης των κοινοτήτων
Η άγνωστη ιστορία της Ερεσού ταξιδεύει σε 180 χώρες
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Κάλεσμα για κομπάρσους ηλικίας 20 έως 35 ετών στη Λέσβο

Τα γυρίσματα της ταινίας με τη Ζιλιέτ Μπινός προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο
Κάλεσμα για κομπάρσους ηλικίας 20 έως 35 ετών στη Λέσβο
ΜΟΥΣΙΚΗ

Διήμερη γιορτή γνωριμίας με το «artοποιώ»

Ανοιχτή σε όλους με διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες
Διήμερη γιορτή γνωριμίας με το «artοποιώ»
ΒΙΒΛΙΟ

Η Γιάννα Γιαννοπούλου στη Μυτιλήνη με το μυθιστόρημα «Χαλιούρω»

Μια ιστορία γυναικείας ενηλικίωσης με φόντο τη φτώχεια, τη μετανάστευση στην Αθήνα και την επταετία της δικτατορίας στο Book and Art
Η Γιάννα Γιαννοπούλου στη Μυτιλήνη με το μυθιστόρημα «Χαλιούρω»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Έλλη Πασπαλά στο Κάστρο Σιγρίου

Μουσική βραδιά με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 28 Αυγούστου – Θα διατεθεί λεωφορείο από τη Μυτιλήνη
Η Έλλη Πασπαλά στο Κάστρο Σιγρίου
ΘΕΑΤΡΟ

Από την 1η Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στον ΦΟΜ

Προγράμματα για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους, καθώς και μαθήματα σκηνοθεσίας, ορθοφωνίας και προετοιμασίας για δραματικές σχολές
Από την 1η Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στον ΦΟΜ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η σύγχρονη τέχνη δίνει τελευταίο ραντεβού στην Αγία Παρασκευή

Περισσότεροι από 1.000 επισκέπτες στις εκθέσεις «SPECTRAL» και «RE-COLLECTION» της K-Gold Temporary Gallery, που συνεχίζονται έως τις 6 Σεπτεμβρίου
Η σύγχρονη τέχνη δίνει τελευταίο ραντεβού στην Αγία Παρασκευή
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η μνήμη μεταμορφώνεται σε τέχνη στο «Πανελλήνιον»

Η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαλάκα άνοιξε τις πύλες της στην Προκυμαία της Μυτιλήνης
Η μνήμη μεταμορφώνεται σε τέχνη στο «Πανελλήνιον»
ΓΕΥΣΗ

Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Η άλλη πλευρά του επιχειρείν και της χειραφέτησης

Οι γυναίκες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, προβάλλουν προϊόντα της Λέσβου και τον τόπο αλλά χρειάζονται αναγνώριση και ενδυνάμωση.
Γυναικείοι Συνεταιρισμοί: Η άλλη πλευρά του επιχειρείν και της χειραφέτησης