× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τη Λέσβο πράσινη»

Ο πρόεδρος των πυροσβεστών Βορείου Αιγαίου Γιώργος Ντίνος ζητά να αποφεύγονται θερμές εργασίες, ηλεκτροκολλήσεις, κοπή χόρτων και υπαίθρια ψησίματα – «Είμαστε σε πραγματικό συναγερμό και στα όριά μας»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/8/2026

«Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τη Λέσβο πράσινη»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Επείγουσα έκκληση προς τους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους παραθεριστές της Λέσβου να επιδείξουν τη μέγιστη προσοχή απηύθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Ντίνος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα στο Νησί» του 99 fm και στον δημοσιογράφο Θράσο Αβραάμ.

Ο κ. Ντίνος ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν τις επόμενες ημέρες κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, καθώς οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με πολλαπλά μέτωπα, περιορισμένες δυνατότητες εναέριας ενίσχυσης και τεράστια σωματική και ψυχική καταπόνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σαν πολίτης της Λέσβου ζητάω τη βοήθεια των πολιτών της Λέσβου. Όλοι μαζί να βάλουμε ένα χέρι για να κρατήσουμε το νησί μας πράσινο», τόνισε.

«Μπορεί ο χάρτης να μη δείχνει συναγερμό, αλλά εμείς είμαστε σε συναγερμό»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος των πυροσβεστών του Βορείου Αιγαίου υπογράμμισε ότι η απουσία πολύ ισχυρών ανέμων ή υψηλότερης κατηγορίας επικινδυνότητας στον ημερήσιο χάρτη δεν σημαίνει ότι έχει περιοριστεί ο κίνδυνος.

«Μπορεί να μην έχει τόσο πολύ αέρα, μπορεί οι συνθήκες να μην είναι κατάστασης συναγερμού βάσει του χάρτη επικινδυνότητας, αλλά εμείς είμαστε σε πραγματικό συναγερμό. Είμαστε πραγματικά σε πόλεμο», ανέφερε.

Κάλεσε τους πολίτες να μην πραγματοποιούν θερμές εργασίες, ηλεκτροκολλήσεις, κοπή με τροχό ή κοπή χόρτων, ενώ ζήτησε να αποφεύγονται και τα υπαίθρια ψησίματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν το ζητώ ως πυροσβέστης ή ως πρόεδρος των πυροσβεστών. Το ζητώ ως πολίτης της Λέσβου που αγαπά τη Λέσβο, την Περιφέρειά μας και ολόκληρη την Ελλάδα», σημείωσε.

Παραμένουν 25 πυροσβέστες στο Πλωμάρι

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη πυρκαγιά του Πλωμαρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είχαμε το συμβάν στο Πλωμάρι, το έχουμε ακόμη», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στην περιοχή εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου 25 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα για την επιτήρηση της καμένης έκτασης και την αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων.

Παράλληλα, εξήγησε ότι, μετά το τραγικό δυστύχημα με τα δύο ελικόπτερα, τα εναέρια μέσα συγκεκριμένου τύπου παραμένουν καθηλωμένα βάσει του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου. Ορισμένα από τα υπόλοιπα εναέρια μέσα πρέπει επίσης να υποβληθούν στην απαραίτητη συντήρηση, καθώς έχουν συμπληρώσει πολλές ώρες πτήσης.

Η ύπαρξη πολλών πυρκαγιών στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την αποστολή πρόσθετης εναέριας βοήθειας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σε περίπτωση εκδήλωσης νέας πυρκαγιάς.

«Οι πυροσβέστες βρίσκονται στα όριά τους»

Ο Γιώργος Ντίνος περιέγραψε ένα από τα δυσκολότερα καλοκαίρια για το Πυροσβεστικό Σώμα, που μετρά πέντε νεκρούς σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Όπως είπε, η συνεχής παρουσία στα πύρινα μέτωπα έχει προκαλέσει τεράστια καταπόνηση στις επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Από την 1η Αυγούστου έχουν διακοπεί οι άδειες σε όλο το πυροσβεστικό προσωπικό, ενώ οι πυροσβέστες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ελάχιστες ώρες ξεκούρασης ανάμεσα στις υπηρεσίες και στις επιχειρήσεις.

«Είναι η ψυχική κούραση, είναι η σωματική κούραση. Είμαστε πραγματικά στα όριά μας», υπογράμμισε.

«Είμαστε μία ημέρα στη δουλειά και μία ημέρα στο σπίτι, όχι για να δούμε την οικογένειά μας, αλλά για να κοιμηθούμε λίγο, να ξεκουραστούμε και να κάνουμε ένα μπάνιο», πρόσθεσε.

Οι τραυματισμοί στο Πλωμάρι

Αναφερόμενος στους τραυματισμούς πυροσβεστών και εθελοντών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Πλωμάρι, διευκρίνισε ότι δεν προκλήθηκαν από ελλείψεις στα μέσα ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν το δύσβατο έδαφος και η προσπάθεια των ανθρώπων που βρίσκονταν στο πεδίο να φτάσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα μπροστά στη φωτιά.

«Είναι η σκέψη ότι, αν δεν πάω εγώ ή αν δεν φτάσω πέντε δευτερόλεπτα νωρίτερα, μπορεί να φύγει η φωτιά. Αυτή η λαχτάρα και το δύσβατο του εδάφους δημιούργησαν τα ατυχήματα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους.

«Οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν τελειώσει ο πόλεμος»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Βορείου Αιγαίου σημείωσε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία της Πυροσβεστικής με τον Δήμο, την Περιφέρεια, τον Στρατό, την Αστυνομία και τους εθελοντές.

Στην περίπτωση του Πλωμαρίου, όμως, το δύσβατο ανάγλυφο δεν επέτρεψε στα μηχανήματα που έφτασαν από την πρώτη στιγμή να προχωρήσουν στις αναγκαίες διανοίξεις και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι μετά το τέλος της κρίσιμης περιόδου θα ανοίξει η συζήτηση για όσα συνέβησαν και για τις ευθύνες που υπάρχουν.

«Υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν εκεί όπου πρέπει. Πρώτα, όμως, πρέπει να τελειώσει αυτός ο πραγματικός πόλεμος», κατέληξε.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου

Κάτοικοι λένε ότι δεν έχουν λάβει σαφείς απαντήσεις ή εκτίμηση για την αποκατάσταση της βλάβης – Εργασίες για οπτικές ίνες πραγματοποιούνται στο χωριό
Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου