
Μια νέα πολιτιστική διοργάνωση φιλοδοξεί να κάνει την εμφάνισή της στο πολιτιστικό ημερολόγιο της Λέσβου. Η Κοινότητα Παναγιούδας, σε συνδιοργάνωση με τους Ανεξάρτητους Καλλιτέχνες Λέσβου, διοργανώνει το «Φοινικόδασος Art Festival», ένα διήμερο αφιερωμένο στην τέχνη, τη δημιουργία και τη σύνδεση του πολιτισμού με το φυσικό περιβάλλον.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Αυγούστου, από τις 18:00 έως τις 21:00, στο Φοινικόδασος Καλαμιάρη στην Παναγιούδα, έναν από τους ιδιαίτερους φυσικούς χώρους της Λέσβου, ο οποίος θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εικαστικών και πολιτιστικών δράσεων.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στόχος της πρωτοβουλίας είναι να αναδείξει το μοναδικό φυσικό τοπίο του Φοινικόδασους, δημιουργώντας έναν ανοιχτό χώρο έκφρασης για καλλιτέχνες και επισκέπτες, με την προοπτική η διοργάνωση να εξελιχθεί σε θεσμό.
Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, το Σάββατο 8 Αυγούστου, θα είναι αφιερωμένη στη συμμετοχική δημιουργία, με εργαστήρια που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά αλλά και σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά διαφορετικές μορφές εικαστικής έκφρασης.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την πυρογραφία, το ψηφιδωτό, τις δημιουργικές κατασκευές και άλλες εικαστικές δραστηριότητες, με την καθοδήγηση καλλιτεχνών της Λέσβου.
Οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι μέσα από τέτοιες δράσεις επιδιώκεται η ενίσχυση της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της επαφής των παιδιών με τις τέχνες, σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από τους συμβατικούς χώρους πολιτισμού.
Την Κυριακή 9 Αυγούστου το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην έκθεση εικαστικών δημιουργιών, όπου το κοινό θα μπορεί να περιηγηθεί σε έργα ζωγραφικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτού, κεραμικής, καλλιτεχνικής φωτογραφίας, χειροποίητου κοσμήματος και άλλων δημιουργιών καλλιτεχνών και χειροτεχνών της Λέσβου.
Η διοργάνωση φιλοδοξεί να αναδείξει το έργο των τοπικών δημιουργών, δίνοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά το καλλιτεχνικό δυναμικό του νησιού μέσα σε ένα φυσικό περιβάλλον.
Στο πρόγραμμα της Κυριακής περιλαμβάνεται επίσης, στις 20:00, η παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος της Ευστρατίας Βουζούλια με τίτλο «Η ώρα σήμανε ’12», με τη συμμετοχή της Εταιρείας Αιολικών Μελετών.
Η εκδήλωση συνδυάζει τις εικαστικές τέχνες με τη λογοτεχνία και την ιστορική μνήμη, εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα του διημέρου.
Η Κοινότητα Παναγιούδας απευθύνει πρόσκληση προς κατοίκους και επισκέπτες της Λέσβου να συμμετάσχουν στο Φοινικόδασος Art Festival, στηρίζοντας μια νέα πολιτιστική προσπάθεια που επιδιώκει να συνδέσει τη φύση, την τέχνη και την τοπική κοινωνία.
Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη συνδιοργάνωση της Κοινότητας Παναγιούδας και των Ανεξάρτητων Καλλιτεχνών Λέσβου.