
Μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι του Πλωμαρίου, καθώς πυροσβέστες, εθελοντές και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έδωσαν τιτάνια μάχη για να συγκρατήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιουλίου.
Με το πρώτο φως της Πέμπτης, η εικόνα στο μέτωπο ήταν σαφώς καλύτερη σε σχέση με τις δραματικές ώρες της προηγούμενης νύχτας. Η φωτιά εξακολουθεί να καίει εντός της περιμέτρου, ωστόσο οι επίγειες δυνάμεις κατάφεραν να την περιορίσουν και να αποτρέψουν την επέκτασή της προς τον οικισμό.
Παράλληλα, με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ήδη να επιχειρούν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, πραγματοποιώντας ρίψεις νερού στα ενεργά σημεία και στις δυσπρόσιτες χαράδρες. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι εναπομείνασες εστίες πριν από την αναμενόμενη ενίσχυση των ανέμων.
Τις πιο κρίσιμες ώρες, οι φλόγες έφτασαν πολύ κοντά στα πρώτα σπίτια του Πλωμαρίου, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων, απειλώντας αυλές, κατοικίες και επιχειρήσεις. Χάρη στη συντονισμένη επέμβαση των δυνάμεων, το ενεργό μέτωπο απομακρύνθηκε και, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, υπολογιζόταν ότι βρισκόταν περίπου ένα χιλιόμετρο από τον οικισμό.
Να σημειωθεί ότι ομάδα της 2ης Ε.ΜΟ.ΔΕ Θεσσαλονίκης που ήρθε στο νησί επιχειρεί, με 20 άνδρες της.
Η φωτιά είχε αναπτυχθεί σε μέτωπο μήκους περίπου 1.300 μέτρων, λίγο πριν από το φράγμα Σεδούντα και τον οικισμό της Πλαγιάς, πάνω από το Πλωμάρι. Η συνολική έκταση της καταστροφής δεν μπορούσε ακόμη να αποτιμηθεί, καθώς το δύσβατο ανάγλυφο, οι χαράδρες και οι λόφοι δυσκολεύουν τόσο την πρόσβαση των δυνάμεων όσο και την πλήρη αποτύπωση του μετώπου.
Το κρισιμότερο διάστημα ήταν από τις 8 το βράδυ έως περίπου τα μεσάνυχτα. Σε ολόκληρη την έκταση της πυρκαγιάς εμφανίζονταν διάσπαρτες εστίες, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές εργάστηκαν αδιάκοπα, τροφοδοτώντας με νερό τα πλέον επικίνδυνα σημεία. Ολονύχτια ήταν και η προσπάθεια να διατηρηθεί η περίμετρος ασφαλής, προκειμένου οι φλόγες να μην κινηθούν ξανά προς κατοικημένες περιοχές.
Παρά τις κατά διαστήματα μεγάλες αναζωπυρώσεις, οι δυνάμεις κατάφεραν να κρατήσουν τα μέτωπα και να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς.
Ελαφρά τραυματίας ένας πυροσβέστης
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ένας πυροσβέστης, ο οποίος χτύπησε στο πόδι ενώ συμμετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και, σύμφωνα με την ενημέρωση του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Νίκου Καρασάβα, είναι καλά στην υγεία του.
Από την πυρκαγιά δεν αναφέρθηκαν απώλειες ανθρώπινων ζωών ούτε καμένες κατοικίες. Ωστόσο, κάηκαν τουλάχιστον δύο κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ενώ απειλήθηκαν επιχειρήσεις και κτίσματα στα υψηλότερα σημεία του οικισμού.
Παραμένει ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων
Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν αναπτυγμένες περιμετρικά της πυρκαγιάς, ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα ενδεχόμενες νέες αναζωπυρώσεις. Η προσπάθεια αναμένεται να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς προβλέπεται περαιτέρω ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι ενδέχεται να φτάσουν ακόμη και τα οκτώ μποφόρ.
Το μεγάλο στοίχημα των επόμενων ωρών είναι οι ρίψεις των εναέριων μέσων, σε συνδυασμό με τις επιχειρήσεις των επίγειων δυνάμεων, να οδηγήσουν στην πλήρη κατάσβεση των ενεργών εστιών. Η εικόνα με το ξημέρωμα της Πέμπτης είναι αισθητά βελτιωμένη, όμως η μάχη στο Πλωμάρι συνεχίζεται.