× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το μαγιάτικο τριαντάφυλλο της Φίλιας συναντά τη λεσβιακή γαστρονομία

Γευσιγνωσία με ροδόνερο, ροδόσταγμα και ξύδι από τριαντάφυλλο τη Δευτέρα 27 Ιουλίου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2026

Το μαγιάτικο τριαντάφυλλο της Φίλιας συναντά τη λεσβιακή γαστρονομία
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τα αρώματα του μαγιάτικου τριαντάφυλλου της Φίλιας μεταφέρονται στο Σίγρι μέσα από μια ξεχωριστή εκδήλωση γευσιγνωσίας, η οποία συνδέει την τοπική παραγωγή με τη σύγχρονη λεσβιακή γαστρονομία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2026, από τις 12:30 έως τις 14:00, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Πρωταγωνιστές θα είναι το ροδόνερο, το ροδόσταγμα και το ξύδι από τριαντάφυλλο της οικοτεχνίας Filia Roses.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα προϊόντα της Ελένης Σιβρή θα αξιοποιηθούν σε πρωτότυπες γαστρονομικές δημιουργίες, τις οποίες ετοίμασε ο Συνεταιρισμός Γυναικών Παρακοίλων σε συνεργασία με το Μουσείο. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους το τριαντάφυλλο μπορεί να ενταχθεί στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Μια δεύτερη ζωή για το τριαντάφυλλο της Φίλιας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πίσω από τα προϊόντα της Filia Roses βρίσκεται η προσπάθεια της Ελένης Σιβρή και της οικογένειάς της να διασώσουν την τοπική μαγιάτικη τριανταφυλλιά και τις παλιές χρήσεις της, πριν αυτές περάσουν οριστικά στη λήθη.

Η Ελένη Σιβρή επέστρεψε πριν από περίπου μία δεκαετία από την Αθήνα στη Φίλια, το χωριό όπου μεγάλωσε. Μαζί με τον σύζυγό της, Δημήτρη, δημιούργησαν την πρώτη συστηματική καλλιέργεια μαγιάτικης τριανταφυλλιάς στη Λέσβο.

Παράλληλα, προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες για την καταγραφή και την κατοχύρωση του φυτού, το οποίο διαθέτει πλέον τη δική του ταυτότητα και κωδικό στο Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η καλλιέργεια αναπτύσσεται στη θέση Σταλός, σε ένα μικρό οικογενειακό χωράφι με πέτρινες αναβαθμίδες που είχε κατασκευάσει ο παππούς της οικογένειας, Γιώργος. Εκεί όπου παλαιότερα καλλιεργούνταν σιτηρά και καπνός, σήμερα υπάρχουν αμπέλια και τριανταφυλλιές.

Καλλιέργεια με έμφαση στη βιοποικιλότητα

Σύμφωνα με την οικοτεχνία, στην καλλιέργεια εφαρμόζονται ήπιες και βιολογικές μέθοδοι, με στόχο την προστασία του εδάφους και της βιοποικιλότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συλλογή των ροδοπετάλων γίνεται με το χέρι, νωρίς το πρωί, κατά την περίοδο της ανθοφορίας τον Απρίλιο και τον Μάιο. Στη συνέχεια, το φυτικό υλικό μεταφέρεται στο εργαστήριο της οικοτεχνίας, όπου παράγονται τα προϊόντα με βάση παλιές συνταγές και ήπιες μεθόδους επεξεργασίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προστασία των επικονιαστών, στη συλλογή και ορθολογική χρήση του βρόχινου νερού, στην κομποστοποίηση και στη συντήρηση των παραδοσιακών αναβαθμίδων. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί τεχνητές φωλιές για την προσέλκυση άγριων πτηνών, ώστε να περιορίζεται με φυσικό τρόπο ο πληθυσμός των τρωκτικών.

Το αγρόκτημα έχει ενταχθεί στο δίκτυο Open Farm και ακολουθεί τη φιλοσοφία του κινήματος Slow Food, συνδυάζοντας την παραγωγή με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Προϊόντα με ρίζες στις παλιές συνταγές

Ένα από τα βασικά προϊόντα της οικοτεχνίας είναι το ροδόσταγμα, το οποίο παράγεται με μια παλιά μέθοδο πολύωρης και ήπιας σύνθλιψης των ροδοπετάλων. Σύμφωνα με τη Filia Roses, για την παραγωγική διαδικασία έχει δοθεί προέγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού ως καλή πρακτική άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ροδόσταγμα χρησιμοποιείται τόσο στην περιποίηση όσο και στη ζαχαροπλαστική και, σύμφωνα με την οικοτεχνία, βραβεύτηκε σε διαγωνισμό στο Λονδίνο το 2025.

Το ξύδι με τριαντάφυλλο προέρχεται από μια συνταγή που είχε ξεχαστεί για δύο γενιές. Πρόκειται για λευκό ξύδι στο οποίο εκχυλίζονται μπουμπούκια μαγιάτικης τριανταφυλλιάς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.

Στην ίδια σειρά περιλαμβάνεται και το βιολογικό ροδόνερο, το οποίο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, βραβεύτηκε στο Λονδίνο το 2024. Η παραγωγή του ενισχύθηκε μετά την επιλογή της οικοτεχνίας στο πρόγραμμα «Αγροανέλιξη», μέσω του οποίου χρηματοδοτήθηκε η αγορά αποστακτήρα αιθέριων ελαίων.

Η γαστρονομία ως εμπειρία του Γεωπάρκου

Η γευσιγνωσία εντάσσεται στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Γιορτής Αγροτουρισμού 2026, που οργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους στις εγκαταστάσεις του στο Σίγρι.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι η προβολή της γαστρονομίας της Λέσβου – Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO και η ανάδειξη της σχέσης του τόπου, των πετρωμάτων, των εδαφών και της βιοποικιλότητας με τα προϊόντα της λεσβιακής γης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 22530 54434 ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση lesvospf@otenet.gr.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες

Οι καθυστερήσεις στις ενισχύσεις, η κινητοποίηση της 8ης Νοεμβρίου και τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη Λέσβο στο επίκεντρο της εκπομπής «Τα παιδία παίζει», με τη Μαρία Χατζηγεωργίου, τον Θράσο Αβραάμ και τη Δέσποινα Φραντζή
Από την αγωνία των κτηνοτρόφων στη βία πίσω από τις κλειστές πόρτες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου

Συνάντηση Μουτζούρη – Μεγαρίτη για την προστασία των ευάλωτων πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας στα νησιά
Στο τραπέζι οι ανάγκες των κοινωνικών δομών του Βορείου Αιγαίου
ΧΩΡΙΑ

Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων

Προγραμματική Σύμβαση 100.000 ευρώ για τις μελέτες του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου και του κωδωνοστασίου
Βήμα αποκατάστασης για την εκκλησία των Χιδήρων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη για τα 114 χρόνια από την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το μέλλον του Βορείου Αιγαίου.
«Να κρατήσουμε τα νησιά μας δυνατά, ζωντανά και περήφανα»
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»

Την αντίθεση της στην ταφή νεκρών προβάτων στην περιοχή εκφράζει η πρόεδρος του χωριού Αναστασία Παλιβάνη
Ποτέ στον Αχλαδόκαμπο λένε οι «Λάμπου Μύλοι»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης

Ανακατασκευάστηκαν οι τουαλέτες και απομακρύνθηκαν επικίνδυνοι σοβάδες – Δρομολογείται συνολική ανακαίνιση
Παρεμβάσεις στο κτίριο που στεγάζει συλλόγους στις εργατικές πολυκατοικίες Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»

Παρέμβαση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Καλαμάτα για τις εκκρεμότητες του πρωτογενούς τομέα – Χρηματοδότηση, στελέχωση των Δήμων και μέτρα για το δημογραφικό στο επίκεντρο
«Η στήριξη των κτηνοτρόφων της Λέσβου δεν μπορεί να περιμένει άλλο»
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο

Το Συντονιστικό Γραφείο της ΕΛ.Α.Σ. Χίου προειδοποιεί για τις συνέπειες του κλεισίματος του αεροδρομίου, της υποστελέχωσης του νοσοκομείου και της διακοπής συνεργασίας ακτινοδιαγνωστικών κέντρων με τον ΕΟΠΥΥ
«Κόκκινος συναγερμός» για την υγεία στη Χίο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ

Στο επίκεντρο της περιοδείας τα προβλήματα στρατιωτικών και φαντάρων, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις της εμπλοκής της χώρας σε πολεμικές συγκρούσεις
Στα στρατόπεδα της Λέσβου η Μαρία Κομνηνάκα με κλιμάκιο του ΚΚΕ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης

Από τις 9 έως τις 19 Νοεμβρίου παρεμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις οδούς Αλκαίου και Νιάνια, με προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας λόγω των εργασιών ανάπλασης
Ξεκινούν εργασίες ανάπλασης στο κέντρο της Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου

Μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή με 120 συντελεστές για την 114η επέτειο Απελευθέρωσης της Μυτιλήνης, με στόχο να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους και να κατανοήσουν το πραγματικό νόημα των επετείων
«Το Καφέ της Μνήμης» ζωντανεύει την ιστορία της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου

Κάτοικοι λένε ότι δεν έχουν λάβει σαφείς απαντήσεις ή εκτίμηση για την αποκατάσταση της βλάβης – Εργασίες για οπτικές ίνες πραγματοποιούνται στο χωριό
Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ από την Παρασκευή περιοχές του Πολιχνίτου